< "Hasta Tutsak Kemal Özçelik'i Ölmeden Almak İstiyoruz"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 633. Hafta eyleminde ağır hasta tutsak Kemal Özçelik'in ileri düzeyde kalp yetmezliği, hipertansiyon, solunum yetmezliği gibi bir çok rahatsızlığı olduğunu belirterek bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 633. Hafta eyleminde ağır hasta tutsak Kemal Özçelik için gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Zindanlarda hak ihlalleri giderek artarken, uzun süredir tutuklu olup cezasını tamamlamasına az süre kalmasına rağmen tedavisi engellenerek ya da şartlı tahliye hakkı ihlal edilip tahliye edilmeyerek, hasta mahpuslar dört duvar arasında ölüme sürüklenmekte olduklarını vurguladı.

Bir yanda Adli Tıp Kurumu, hastane ve zindan üçgeninde umut arayan hasta tutsakların çığlığı, diğer yandan bu çığlığa kulaklarını tıkayan yöneticiler bulunduğnu ifade eden Bars, politik suçlar nedeniyle tutuklu olanlara “ceza ve infazda eşitlik ilkesine aykırı ayrımcı yaklaşım” nedeniyle tedavi ve özgürlük hakkına erişimde çıkarılan ekstra engellerin yol açtığı ağır sonuçları olduğunu bunun yanı sıra bir de İdare ve Gözlem Kurulu’nun hak ihlali yaratan faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Tutsaklar bu üçlü kıskaç arasına sıkıştırıldığını vurgulayan Bars, hasta tutsak Kemal Özçelik gibi, bir çok tutsağın ailelerinin ve kamuoyunun desteği ile bir umut hayata tutunmaya çalışıyor, sağ salim ailelerine kavuşmayı beklediğini belirterek Kemal Özçelik'in sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktardı.

30 yıldır tutsak olan Kemal Özçelik; ileri derecede Kalp yetmezliği, Hipertansiyon, Diyabet, göz damarlarındaki tıkanıklığa bağlı görme kaybı, yaygın ödem, solunum yetmezliği, unutkanlık, böbreklerde fonksiyon kaybı ve taş, vücutta yaygın ve sürekli ağrı, yürüme ve uyuma güçlüğü gibi ciddi sağlık sorunları yaşamakta ve düzenli ilaç kullanmak zorunda. Mevcut hastalıkları nedeniyle kişisel ihtiyaçlarını dahi başkalarının yardımı ile yapabiliyor düzenli tedavi, bakım ve kontrol altında tutulması gerekiyor.

Kemal Özçelik, 2003 yılında geçirdiği ağır kalp krizinin ardından Bypass ameliyatı olmuş ve 3 damarı değiştirilmişti. Düzenli ilaç kullanması ve Kardiyoloji bölümünde düzenli kontrol altında tutulması gereken Özçelik’in, Covid 19 Pandemisi sürecinde düzenli kontrolleri yapılamamış, tedavisi aksamıştı 2022 yılı Mayıs ayında yapılan muayenesinde kalbinin kan pompalamakta daha fazla zorlandığı belirlenmiş, gelişen dolaşım bozukluğunun da etkisi ile vücutta yaygın ödem oluştuğu tespit edildi. Yaygın ödem nedeniyle el ve ayaklarda oluşan şişmelere bağlı olarak yürüme ve oturma güçlüğü çekmekte olan Özçelik, akciğerlerinde su toplanmasına bağlı olarak nefes almakta, uyumakta ve yatmakta zorlandığı için sandalyede oturarak uyumaya çalışıyor. Kemal Özçelik hastalıkları ve hastalıklarına bağlı rahatsızlıkları nedeniyle tek başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda.

Avukatları, Kemal Özçelik için 11.05.2022 ve 07.06.2022 tarihlerinde en yakın Adli Tıp Kurumu(ATK)’na sevk edilerek infazının ertelenmesini talep etmiş, ayrıca 10.06.2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi(AYM)’ne başvurusu yaptıklarını belirtmişti. Özçelik, tedavi edildiği hastane tarafından % 80 ve Adli Tıp Kurumu tarafından % 71 engelli raporu verilmesine ve tutukluluk koşullarında tedavi yapılamadığı bilinmesine rağmen hapiste tutulmaya devam ediliyor.

Böbrek hastalığı nedeniyle acil ameliyat olması gerektiği söylenmesine rağmen ameliyat edilmeyen ve 15 gün önce durumunun ağırlaşması üzerine Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi yoğun bakım servisine yatırılan Özçelik’in ağabeyi anlatımında “ Kardeşimin böbrekleri bitmiş, akciğerinde enfeksiyon var, nefes almakta güçlük çekiyor, kardeşim 11 gündür yoğun bakımdaydı, bugün açık servise aldılar. Ayakları şiş içinde, yürüyememesine rağmen ve sürekli yatar halde olmasına rağmen ayaklarından kelepçe ile yatağa bağlı, sanki uçacak. … Kardeşim ölümle kalım arasında, kardeşim bırakılmamalı. …Kardeşimin yasal olarak 25 gün sonra verilen cezası doluyor, zaten bırakılacak. Şimdi bırakılsın. Durumu ağır, ölmeden onu almak istiyoruz.. Bırakılması halinde kardeşim yine tekerlekli sandalyede yaşaması gerekiyor, ona özel ev tutmak zorundayız" diyerek durumun aciliyetine dikkat çekti.

Meryem Bars, “Hasta mahpus Kemal Özçelik ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunmasI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem "Kemal Özçelik Serbest Bırakılsın", "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.