Amasra'nın Bartın ilçesinde TTK Müessesesinde meydana gelen, 43 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili açılan davanın 7 duruşması bugün Bartın Adliyesi'nde görülüyor. Mahkemenin keşif için karar vermesi bekleniyor.

Amasra'nın Bartın ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında 43 madencinin iş cinayetinde katledilmesine ilişkin açılan davanın 7. duruşması bugün Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Bartın Adliyesinde görülen 7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 7. duruşması öncesinde işçi aileleri ve avukatlar basın açıklaması gerçekleştirdi. Ailelerin yanı sıra Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, milletvekilleri de duruşmayı takip etti.

 

"Bizim Çocuklarımızı Bile Bile Aşağı Gönderdiler"

Duruşma öncesinde konuşan işçi aileleri, katliamdan kimlerin sorumlu olduğunun belli olduğunu ifade etti.

Sorumlular belli olmasına rağmen adaletin yerini bulmadığını belirten bir madenci babası ise "Suçlular elli ama hükümet tarafından bize bir açıkama dahi yapılmadı.Bizim çocuklarımızı bile bile aşağı gönderdiler. Biz her zaman hakkımızı arayacağız. Burada hakkımızı istiyoruz, çocuklarımızın hakkını istiyoruz. Bunun hesabını yetkililerden istiyoruz, versinler. Bunlar cezasız kalmasın" dedi.

 

"Üretim Baskısı Vardı"

Yaşadıkları üzüntü nedeniyle iki kez kalp ameliyatı olduğunu, eşinin ise diyaliz makinesine bağlı olarak hastanede olduğunu belirten madenci babası, "Benim torunum babasız kaldı. Mezarına gidip 'Dede benim babam burada" diyor. Benim oğlum çocuğuyla ilgilenemedi. Çünkü çok ağır iş baskısı vardı. Bunun hesabını kim verecek. Biz çocuklarımızın hakkını arayacağız" dedi.

 

"Keşif İşlemi Aylarca Sürüncemede Bırakıldı"

Avukat Derviş Emre Aydın, isebu duruşmada madende keşif işleminin yapılıp yapılamayacağına ilişkin karar beklediklerini söyledi.

Geçen celse ara kararıyla mahkemenin keşif işleminin yapılabilmesine dair bağımsız iki bilirkişiyi görevlendirdiğini belirten Aydın, bu iki bilirkişinin celse arasında raporlarını sunduğunu ve ocağın keşfe hazır halde olduğunu belirttiğini söyledi. Adın "Aylardır benzer gaz değerleri gelirken ATİM yetkililerinin ocağın keşfe hazır olmadığını belirtti. Bu şekide dosyanın bu şekilde sürüncemede bırakıldığını görüyoruz. Bu duruşmada keşif yapılması yönünde karar verilmesini bekliyoruz" dedi.

Bartın Adliyesinde görülen 7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 7. duruşmasında, madende keşif yapılabileceğine dair bilirkişi ön raporu ve Türkiye Taşkömürü Kurumunun keşif için sahanın açılması durumunda patlamalar olacağı ancak su basılırsa açılabileceği yönünde rapora karşı cevap yazısı okunduktan sonra devam etti.

TTK’nın verdiği raporun süreci uzatmak için verilen bir rapor olduğunu ifade eden avukatlar keşfin bir an önce yapılmasını ve bilirkişi raporunun alınması gerektiğini belirtti.

 

"ATİM Talep Edilen Belgeleri 'Mahkemeden İsteyin' Dedi"

Av. Derviş Emre Aydın bilirkişi ön raporu ve ATİM cevabına dair beyanda bulunarak, “su basma” talebine dair; "Ön raporda böyle bir önlemden bahsedilmemiş ancak ATİM ısrarla su basılmasını istiyor. Devre kesicilerin çalışmayabildiğine dair defalarca tanıklık aldık. Sanıklar kendilerini suçlamama hakkına sahipler ancak biz de buna dair delillere ihtiyaç duyuyoruz. Log kayıtları ve röle grafiklerine dair ATİM’e başvurduk ancak “Veremeyiz, mahkemeden isteyin” dendi.

 

Avukatlar Tutuklu Sanıkların Tutukluluğunun Devamını Talep Etti

Savcılık tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına dair mütalaa bulundu. Av. Melike Polat Bursalı tutuklu sanıkların tutukluklarının devamı ile sanıklardan Serkan Özdoğan, Fazıl Karaküp ve Hidayet Gökdere’nin tutuklanmaları yönünde talepte bulundu.

 

Tutuklu Yargılanan 3 Sanığa Tahliye Kararı

Davada taksirle öldürmeden yargılanan Levent Aydın, İbrahim Hakan ve Menges Şahan Kahraman hakkında tahliye kararı verildi. Sanıklar hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kararı verildi. Diğer sanıkların tutukluluk halleri devam ediyor. Dosyada sanıkların kusurlu olduklarını söyleyen bilirkişi raporu hakkında ek bilirkişi raporu aldırılmasına, keşif için Maden Mühendisleri Odasına yazı yazılmasına karar verildi.