Mücadeleci Sendikalar, DEV TEKSTİL, DGD-SEN, DİSK/Enerji-Sen, İnşaat-İş, İNŞAAT-SEN, Mağaza Market-Sen, KATAŞ-SEN Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, TOMİS, "1 Mayıs'ta Herkes Taksim'e!" şiarıyla yaptığı yazılı açıklamada saat 10.00'da Beşiktaş'ta toplanma çağrısı yaptı.

Mücadeleci Sendikalar DEV TEKSTİL, DGD-SEN, DİSK/Enerji-Sen, İnşaat-İş, İNŞAAT-SEN, Mağaza Market-Sen, KATAŞ-SEN Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, TOMİS,"1 Mayıs'ta Herkes Taksim'e!" şiarıyla yazılı açıklama yayınladı.

"Geri Alacağız, Taksim Bizimdir!"

Yakın zamanda açıklanan Orta Vadeli Program adı altında hedeflenen sosyal yıkım saldırıları ile nüfusun ezici çoğunluğunu oluşturan işçi, emekçiler daha büyük bir sefalete mahkum edilmek istendiğini, yoksullaşan geniş işçi, emekçi kesimleri, yaşanan ekonomik krizin olumsuz sonuçlarını her geçen yıl daha fazla hissettiklerini, açık bir şekilde ifade edilen işçi düşmanı politikaların sıklaştığını, kemer sıkma politikaları boğazımızı sıkacak düzeye ulaşırken, asgari ücretin temel ücret haline geldiği ülkede, hayat pahalılığı artarken, alım gücü gittikçe düştüğünü belirten sendikalar, asgari ücretin hala dört kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırının çok çok altında kaldığını, artan vergi yükü, düşük ücret politikaları, ağır çalışma koşulları ve artan iş cinayetleriyle ülke tarihinin en büyük yoksulluk dalgasının oluşurken, işçi sınıfına ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istendiğini ifade etti.

Açıklamada "Sömürü çarkı acımasızca işlemeye devam ediyor. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları talep eden, yaşadıkları ağır sömürü koşullarının sona ermesi için mücadele eden emekçiler açısından da 1 Mayıs 2024 özel bir önem taşıyor. Geri alacağız, Taksim bizimdir" denildi.

"Hedefimiz Binlerce Emekçiyle 1 Mayıs'ta Taksim'de Olmaktır"

2024 1 Mayıs’ını da tüm saldırılara karşı bir mücadele alanı olarak gördüklerini ifade eden sendikalar "Mücadele alanımız da tarihsel meydanımız Taksim' dir. Taksim Meydanı’nda gerçekleşen görkemli 1 Mayıslar' ı hatırlıyoruz. Taksim Meydanı’nı her fırsatını bulduğunda zorbalıkla yasaklayanlar, işçi sınıfı mücadelesinin simgesi haline gelen Taksim' i geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yasaklama yoluna gitmiştir. Uğruna büyük bedeller ödenen 1 Mayıs günü ve gösterileriyle özdeşleşen, Taksim Meydanı' nı yasaklamanın bu düzenin yasalarına göre dahi hukuksuz olduğu Anayasa Mahkemesinin kararıyla sabitlenmiştir.

Hedefimiz, binlerce emekçiyle 1 Mayıs günü Taksim' de olmaktır" diye vurguladı.

"Taksim'de Israr Mücadelemizde Isrardır"

İktidarın 2013 yılından bu yana yükselen işçi sınıfı ve halk hareketlerinin önünü kesmeyi hedeflediğini, 11 yıldır Taksim Meydanı'nın emekçilere kapatıldığı hatırlatılan açıklamada "Taksim’de ısrar etmek, aynı zamanda baskı ve yasaklara karşı mücadelemizde ısrar etmek olduğunu biliyoruz.

Dolayısıyla 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de gerçekleştirilmesi hakkı, ne izin konusudur ne de alan tartışmasıdır.

Taksim, bizi dolgu alanlara, kent dışlarına sürgün ederek tecrit etmek isteyen anlayışlara karşı tam da olmamız gereken yerde, yani kentin merkezinde olacağız.

"Taksim Kavgası Eşit ve Özgür Yaşamak Kavgasıdır"

1 Mayıs’ı sömürüye, baskıya, sosyal yıkım politikalarına karşı bir meydan okuma günü olarak görüyoruz.

Geniş kesimlerin özlemini çektiği Taksim 1 Mayıs'lar için de aynı coşku ve kararlılıkla Taksim' e yürüyeceğiz.

Taksim kavgası demek, memlekette eşit ve özgür yaşamak için sürdürülen kavgadır" denildi.

Memleketin dört bir tarafında işçilerin insanca yaşayacak bir ücret, sendikal örgütlenme hakkına, insanca çalışma koşullarına sahip olmak için mücadele ettiğini, alınterine, emeğine sahip işçilerin her gün yeni bir direniş ve grevle mücadeleye atıldığı vurgulanan açıklamada "Bu mücadeleler içinde, işçi sınıfının güncel örgütlenme ve direnişlerini var eden sendikalardan, DEV TEKSTİL, DGD-SEN, DİSK/Enerji-Sen, İnşaat-İş, İNŞAAT-SEN, Mağaza Market-Sen, KATAŞ-SEN Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, TOMİS başta olmak üzere bu yıl 1 Mayıs’ta tüm baskı ve yasaklamalara inat neredeyse herkesin yüzünü Taksim’e döndüğü bir dönemde bu onurlu ve zorunlu mücadelenin herkesin mücadelesi olması için sorumluluk aldık.

"Taksim'e Yürümek İçin Buluşuyoruz"

Bildiri dağıtımlarından, pankartlı çağrılara, sosyal medya gönderilerinden, Taksim Meydanı’nda açıklama yapmaya kadar bir dizi çalışmayla herkesi Taksim’e çağırdık, çağırıyoruz.

Ancak biliyoruz ki Taksim mücadelesini yürütmek demek çok geniş kesimlerin yan yana gelmesini sağlamak demektir. Ortak buluşma noktalarından Taksim’e yürüyüşe geçmek demektir. İşte tam da bu yüzden Taksim’e yürüyecek herkesi, 1 Mayıs günü sabahı saat 10.00’da Beşiktaş noktasında buluşmaya davet ediyoruz" denildi.

İşçi sınıfının insanca yaşam kavgasının bu memlekette eşitlik ve özgürlük kavgası olduğunu ifade eden sendikalar "Taksim’i geri alma mücadelesinin de bunun en önemli simgesi olduğunu söylüyoruz. Herkesi Beşiktaş'ta buluşarak Taksim’e yürümeye çağırıyoruz" diyerek işçi ve emekçilere 1 Mayıs'ta Taksim'e çağrısında bulundu.