< "Mehmet Nezir Duman'ı 31 Yıldır Arıyoruz Armaya Devam Edeceğiz"

İ

Cumartesi Anneleri 985. haftasında 31 yıldır haber alınamayan Mehmet Nezir Duman için Galatasaray Meydanı'ndaydı.

Cumartesi Anneleri / İnsanları Galatasaray Meydanı'nda 31 yıl önce gözaltında kaybedilen Mehmet Nezir Duman'ının akıbetini öğrenmek için bir araya geldi.

Basın açıklamasını okuyan Maside Ocak 985. haftamızda, bizi gerçek mekanımızdan ayıran bariyerlerin önünde duruyoruz. Bariyerlerin önünden devleti yönetenlere sesleniyoruz: Hiçbir anayasal, yasal zemini olmayan bu anlamsız yasağa ve kısıtlamalara son verin! Anayasa Mahkemesi kararlarına koşulsuz uyun; bariyerleri kaldırın, sınırlamalara son verin" diyerek Mehmet Nezir Duman'ının dosyasını açıkladı.

29 yaşındaki 7 çocuk babası Mehmet Nezir Duman, İdil’de yaşadığını, asker ve polislerin defalarca evini bastığını ve gözaltına alınarak işkence gördüğünü belirten Ocak, "Eşine sürekli takip edildiğini söylüyordu. Ticari taksi olarak kullandığı kendi adına kayıtlı 62 AE 220 plakalı aracında şoförlük yapan Duman, 12 Şubat 1993 tarihinde Midyat’a yolcu götürdü. Ertesi gün Midyat’tan İdil’e dönerken,Tepeköy yol ayrımında silahlı dört kişi tarafından aracı durduruldu. Bu dört kişiden üçü Nezir’i kendi araçlarına bindirerek kaçırırken, dördüncü kişi de Nezir’in aracını aldı" dedi.

Olayı gören A.K. adlı kişiy durumu Nezir’in babası Ali Duman’a bildirdiğini, ayrıca, Nezir’in yanında Tepeköy korucularını gördüğünü aktsrdığını, R.K. adlı başka bir tanığın ise, Nezir’in kaçırılmasını takiben aracının da Midyat’a doğru götürüldüğü bilgisini verdiğini söyleyen Ocak, "Ali Duman, olaydan haberdar olur olmaz İdil Merkez Jandarma Karakolu’na gitti. Oğlunun ve kullandığı aracın kayıp olduğunu bildirdi ve bulunmalarını istedi" diye aktardı.

6 Mayıs 2005 tarihinde, Nezir’in eşi Azime Duman'ın, İHD Mardin Şubesi avukatlarından Erdal Kuzu aracılığıyla Dargeçit Cumhuriyet Savcılığı’na başvurduğunu, söz konusu başvuru için yetkisizlik kararı veren savcılıkğın ise dosyayı İdil Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiğini söyleyen Ocak, fakat İdil Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 30 Ocak 2009 tarihinde zamanaşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini belirtti.

24 Mart 2009 tarihinde baba Ali Duman, Avukat Veysel Vesek aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden başvurarak. Oğlunun ölü veya sağ bulunması ve onu kaçıranların tespit edilerek haklarında yasal işlem yapılmasını talep ettiğini ifade eden Ocak, ayrıca halen trafikte görünen oğluna ait aracın bulunmasını istediğini, ancak, savcılığın etkin soruşturma yapmak yerine 2 Haziran 2009 tarihinde ‘aynı olay hakkında mükerrer soruşturma yapılamaz’diyerek kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini ve Duman Ailesi’nin çabalarının sonuçsuz kaldığını vurguladı.

Türkiye’de yargı makamları gözaltında kaybetmelerle ilgili kararlarında, suçun özgün yapısını ve devam eden ihlâl niteliğini gözardı etiğine işaret eden Ocak, devletin dosyaları zamanaşımı hükümleri ile kapattığını söyledi.

Ocak,"Zaman suçu perdelemenin aracı olarak kullanılamaz.Nezir Duman dosyasında verilen tüm zamanaşımı kararlarını kaldırın. Etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürüterek gerçeği ortaya çıkarın, adaleti sağlayın.

Kaç yıl geçerse geçsin, Mehmet Nezir Duman için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi

Akrabalarının 31 yıldır Mehmet Nezir Duman'ını aradığına ve ne cenazesinin verildiğini ve ne de mezarınınyerinin söylendiğini, bu acıya dayanamayan annesinin yaşamını yitirdiğini belirten Ocak, annesinin ölmeden önce "Eğer Mehmet Nezir'i bulursanız mezarıma gelip üç defa Mehmet Nezir eve geldi" diye bağırın diyerek vasiyette bulunduğunu belirtti.