Bugün 6 Şubat. Bundan bir yıl önce ülke tarihinin en yıkıcı depremleri yaşandı. Maraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı 11 ili doğrudan etkiledi ve yüzbinin üzerinde insan ihmalkarlık sonucu katledildi.

Depremlerin yıldönümünde Sivas Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla 6 Şubat Salı günü 13.24’te Cumhuriyet Meydanında toplanıldı. “Unutmadık, Unutmayacağız, Yıkıntılar Arasından Yeni Bir Ülke Yaratacağız” pankartı açılarak başlayan anmada saygı duruşu yapıldı ve ardından basın açıklamasına geçildi.

“Deprem gibi büyük bir afet sonrasında ortaya çıkan sonucun ‘asrın felaketi’ olarak tanımlanması, felaketin deprem sonuçlarının halk üzerindeki tepkisini azaltmaya dönük bir algıdan ibarettir” denilen açıklamada; “Öyle ki, Türkiye’de doğal bir afetin ranta ve yağmaya dayalı çarpık kentleşme politikaları nedeniyle nasıl büyük bir felakete dönüştüğü 6 Şubat depremleri ile bir kez daha görülmüştür. İktidar, bugüne kadar bırakalım olası deprem riskine karşı somut adımlar atmayı, doğal afetin büyük bir felakete dönüşmesine neden olacak politika ve uygulamaları hayata geçirmekten geri durmamıştır. Siyasi iktidarın, doğal afetler konusunda bilimin ışığında yetişmiş kadroları ve kurumları nasıl devre dışı bıraktığını, bunun yerine kendi siyasi çizgisine paralel liyakatsız yapıları nasıl parlattığını gayet iyi biliyoruz” denildi.

Sık sık “6 Şubat’ı Unutma Unutturma”, “Unutmayacağız Affetmeyeceğiz” sloganları atılarak ihmalkârlığa tepki gösterildi.

“Böylesine büyük bir yıkımın asıl sorumlularının, suç zincirinin bütün halkalarını ilmek ilmek ören siyasi iktidar ve tek adam rejimi olduğu açıktır. İmar affı için Meclis’te el kaldıran vekillerin, yıkılan yapılara inşaat izni veren yerel yönetimlerin, devlet kurumlarının ve yapı denetim firmalarının içinde yer aldığı suç zinciri ve bu zincirin işleyişini kolaylaştıran tek adam rejimi tartışılmadığı sürece sorumlulardan gerçek anlamda hesap sorulmuş olmayacaktır.

6 Şubat Felaketinin 1. yıldönümünde, ihmal ve istismar edilerek bile bile ölüme terk edilen canlarımızı saygıyla anıyor, bu acıların bir kez daha yaşanmaması için sorumluluk makamlarını işgal edenleri ciddiyete ve sorumluluğa davet ediyoruz.

Acının 1. yıldönümünde, Malatya’daki sendikaların ve demokratik toplum örgütlerinin anma programlarına yasak koyan, kente giriş çıkışları engelleyen ve anma programını resmi bir çerçeveye hapseden Malatya Valiliği kararını da kabul etmediğimizi buradan bildiriyoruz” denilerek açıklama sloganlarla sona erdirildi.