< "40 Yıldır Soruyoruz: Maksut Tepeli'nin Mezarı Nerede?"

Cumartesi İnsanları 984. Haftasında 40 yıl önce gözaltında kaybedilen Maksut Tepeli'nin akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı'ndaydı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları 984'üncü haftasında 40 yıl önce gözaltında kaybedilen ve halen mezaryeri söylenmeyen Maksut Tepeli'nin akıbetini sormak için gözaltına kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ve karanfillerle Galatasaray Meydanı'ndaydı. Bu hafta basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

 

"Yetkililer Kendilerinden Farklı Olanı 'Yurttaş' Olarak Görmüyor"

Tüm insanların, insan hak ve özgürlüklerine eşit olarak sahip olduklarını, her devlet gibi Türkiye'nin de bu hak ve özgürlükleri, yetki alanı içinde bulunan herkese sağlamakla görevli olduğunu söyleyen Yoleri, "Devlet adına yetki kullanan makam ve kişiler ise hukuku tarafsız ve eşit bir şekilde uygulamakla yükümlüdürler" dedi.

Ancak Türkiye’de devlet adına yetki kullananların kendilerinden farklı gördükleri kişileri temel haklara sahip bir “yurttaş” olarak görmeyip onları temel haklarından mahrum bıraktığını ve bu anlayışın bir sonucu olarak, gözaltında kaybedilenler ve onların aileleri için hak arama kanallarının kapatıldığını vurguladı. Gülseren Yoleri, 40 yıldır tüm başvuruların sonuçsuz bırakıldığı Maksut Tepeli dosyasını paylaştı. 28 yaşındaki öğretmen Maksut Tepeli, Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) üyesiydi. 04 Şubat 1980 tarihinde görev yaptığı Erzincan'da tutuklandı. Dört ay hapiste kaldıktan sonra hapisten çıktı ve eşi ile birlikte İstanbul'a taşındı.

"Yoğun Kan Kaybına Rağmen Siyasi Şubeye Götürüldü"

2 Şubat 1984 tarihinde bir arkadaşının İstanbul Küçükbakkalköy’deki evine giden Maksut, eve yaklaştığında kapının kırık olduğunu fark etti. Oradan uzaklaşmaya çalışırken içeride karakol kuran polisler tarafından açılan ateş sonucu yaralandı. Yoğun kan kaybına rağmen, hastane yerine bir battaniye içinde Gayrettepe Siyasi Şube’ye götürüldü. Aynı dönemde gözaltında tutulan üç tanığın beyanlarına göre Tepeli; 5 Şubat 1984 tarihinde Gayrettepe Siyasi Şube’de gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde hastaneye kaldırıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.

 

"Kimsesizler Mezarlığı’ndaki Yeri Hala Bildirilmedi"

Resmi kurumlar tarafından gözaltına alındığı inkâr edilen Maksut’un izini süren ailesi ve avukatları, olaydan 22 yıl sonra onun 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde öldüğüne dair belgelere ulaştı. Üç yıllık ısrarlı girişimler sonucunda da resmi makamlar, Maksut Tepeli’nin Helvacıdede Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildiğini kabul etti. Ancak defin yeri bilgisi açıklanmadığı için Maksut Tepeli’nin mezar yeri hala bulunamadı.

"İşkence Yapan Polisler Hakkında Takipsizlik Kararı Verildi"

Maksut Tepeli’nin gözaltında kaybedilmesiyle ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediğini, tanıklara ve belgelere rağmen ailenin şikâyeti üzerine açılan dört soruşturmanın da takipsizlikle sonuçlandığını vurgulayan Yoleri, Maksut Tepeli’nin yaralanması ve işkence ile sorgulanmasında görevli polislerin kimliklerinin tespit edildiğini, ancak haklarında takipsizlik kararı verildiğini söyledi. Ailenin 2015 yılında AYM’ye başvurması üzerine AYM, 2017 yılında başvurunun zaman bakımından kabul edilemez olduğuna karar verdi. İç hukuktan sonuç alamayan aile, AİHM’e başvurdu.

 

"Zamanaşımını Devreye Sokarak Adaleti Engellemek Suçtur"

Maksut Tepeli’nin gözaltında kaybedilmesinin insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu belirten Yoleri, "Zamanaşımı kurallarını devreye sokarak adaleti engellemek, uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. 40 yıl önce Gayrettepe Siyasi Şube’de kaybedilen Maksut Tepeli’nin akıbetini açığa çıkarmak ve tespit edilen faillerini yargılamak adli makamların sorumluluğundadır" dedi.

Yoleri, Kaç yıl geçerse geçsin Maksut Tepeli için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Maksut Tepeli'nin eşi Şehriban Tepeli ise "Tam 40 yıl oldu. Gözaltında kaybedilen eşimin akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı'na geliyorum" dedi.

"Kızımız Büyüdü, Torunlarımızı Seviyorum Maksut Ya Sen Neredesin?"

"Kızımız büyüyecek, yürüyecek, okula gidecek evlenecek" diye hayaller kurduklarını belirten Tepeli, her yıl doğum gününde "Kızımız büyüdü, yürüdü, okula gitti, evlendi, çocukları oldu. Ben torunlarımızı seviyorum. Maksut ya sen neredesin?" diye soruyorum. Ben 40 yıldır Galatasaray Meydanı'nı adalet arama mekanı olarak kabul ettim. Maksut'u ve gözaltında kaybedilen yakınlarımızı aramaktan da , sorumlularının yargılanıp cezalandırılması için mücadele etmekten de vazgeçmeyeceğim" dedi.

"Nerede Baştahtası Olmayan Bir Mezar Gördüysem..."

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır "Nerede baş tahtası olmayan bir mezar gördüysem, 'Acaba sen misin?' diye sarıldım" diyerek bir demet karanfili "Tüm kayıplarımızın anısına diyerek bariyerlerin arkasına attı. 

 Cumartesi İnsanları gözaltında kaybedilen yakınlarının anısına Galatasaray Meydanı'na karanfiller bırakarak eylemi sonlandırdı.

 

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.