Barınamıyoruz eylemi için otobüslerle Ankara’ya gelen öğrenciler polis saldırısıyla şehir girişinde gözaltına alındı. Şehrin farklı yerlerinden eyleme katılanlarla birlikte 90 kişi gözaltına alınırken öğrenciler Ulus'ta açıklama yapmaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinden üniversite öğrencileri, yüksek ev kiraları ve yurt sorununa dikkat çekmek ve taleplerini dile getirmek ve Meclis’te bütçe görüşmelerinin devam ettiği günde seslerini duyurabilmek için Ankara Ulus Meydanı’nda ‘Barınamıyoruz’ eylemi yapmak istedi.

Ankara Valiliği ise, ‘Barınamıyoruz Hareketi’nin 12 Aralık’ta saat 12.00’de gerçekleştirmek istediği eylemin “uygun” görülmediğini açıkladı. Buna karşın sabah saatlerinde çok sayıda öğrenci otobüslerle farklı kentlerden Ankara’ya doğru yola çıktı.

Sabah saatlerinde Ankara girişinde durdurulan öğrenciler polis tarafından kente giriş yapamayacakları söylenerek kente girişleri engellendi.

Polisin araçları durdurup öğrencileri kente almamasını kayda alan basın emekçilerinin de görüntü alması engellenmeye çalışılarak kimlikleri istendi.

Öğrenciler sosyal medya hesaplarından polis engelini duyurarak, “Milyonlarca genç aç, yoksul, borçlu, barınamıyor ve bu gençlerin Ankara şehrine girişi hukuksuz, asılsız bir Ankara Valiliği talimatıyla engelleniyor! Biz bu ülkenin gençleri değil miyiz? #GençlereYoluAç" diyerek tepkilerini dile getirdi.

İzmir’den Ankara’ya gelen öğrencilerden 4’ü polis tarafından gözaltına alındı. Ardından İstanbul’dan Ankara’ya 10’dan fazla öğrenci de gözaltına alındı.

Öğrenciler sosyal medyadan açıklama yaparak yaşadıkları engellemeyi, hukuksuzluğu ve polis saldırısını aktardı.

Polisle yaşanan tartışma üzerine 30'dan fazla öğrenci Ankara girişinde gözaltına alındı. Gözaltına alınmayanlar ise geldikleri araçlarda gözaltında tutuldu.

Öğrenciler gözaltında tutuldukları araçta yaptıkları açıklamada, “Geldiğimiz otobüs de gözaltı aracına dönüştürülmüş durumda. Kapıyı kapatarak zorla tutuyorlar ve bizi İzmir’e geri göndermeye çalışıyorlar. Bu memleketin gençleri olarak Ankara’ya girişimiz engelleniyor. Bunun ne seyahat ne ifade özgürlüğüyle hiçbir yanı kalmadı. Bizden korkuyorlar, korksunlar” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencilerin eylemini takip eden ve gözaltına alınma anlarını kayda alan gazeteciler Yağmur Kaya, Nebiye Arı, Hilal Işık da polis tarafından gözaltına alındı.

Ankara girişinde gözaltılar yaşanırken Ankara Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde de ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrenciler pankartlarını açarak eyleme geçti. Polis burada da öğrencilere saldırarak gözaltına aldı.

‘Barınamıyoruz’ eyleminin yapılması planlanan Ulus Meydanı’nın çevresi polis ekiplerinin araçlarıyla çevrildi. Bölgede çok sayıda polis bekleyişini sürdürürken birden fazla kişinin meydana girişine izin verilmedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, öğrencilere yönelik engelleme ve saldırıların, 'toplanma ve gösteri özgürlüğü ile işkence ve diğer kötü muamele yasağının' ihlali olduğunu açıkladı.

Ankara’nın girişi ve Yüksel Caddesi’nin ardından polis, çok sayıda öğrenciyi Konur Sokak’ta gözaltına aldı. Sabah saatlerinden itibaren gözaltına alınanların sayısının 90’ı geçtiği belirtildi.