Pandemi ile birlikte kapitalizmin ekonomik ve siyasal krizinin derinleştiği bir dönemden geçiyoruz. Üniversitelilerin, liseli gençliğin, genç işçilerin, genç işsizlerin, genç kadınların, LGBTİ+’ların sorunlarının katmerlendiği, geleceksizlik ve geçinememe belasının yaşamlarımızı dayanılmaz hale getirdiği bir dönemdeyiz.

Üniversiteye yerleşen arkadaşlarımızın ev tutmak için maddi gücünün yetmediği, yurt imkanlarından çok az öğrencinin yararlanabildiği, devletin verdiği bursun herkese çıkmadığı gibi çok yetersiz olduğu, üstüne buna tepki duyduğumuzda “Ellerine, dillerine dursun” denilerek bunun bir lütufmuş gibi yansıtıldığı bir siyasal ortamın içindeyiz. Mezun olunca işsizlik, geleceksizlik kaygısının, KYK borç yükünün belimizi büktüğü böylesi bir dönemde lise dönemlerimizde sorunlarla boğuşmaya başlıyoruz.

Kapitalist eğitim sisteminin baştan sonra gerici-ırkçı-paralı olması yetmezmiş gibi pandemi ile sorunlarımız katmerleniyor. Yeterince pandemi önleminin alınmadığı, ardı ardına Covid vakalarının artış gösterdiği, dinci-gerici-paralı eğitim sistemine karşı ise liselilerin, üniversitelilerin yani öğrenci gençliğin tepkisi ve yan yana gelişi büyüyor.

Öğrenci gençliğin öfkesinin sokak röportajlarına yansıdığı bu süreçte, bu öfkeyi devrimci bir temelde düzene karşı yöneltecek, öğrenci gençliğin büyüyen mücadelesini toplumun diğer kesimleri ile buluşturacak bir mücadele hattına ihtiyaç var. İşte tam da bu noktada DÖB olarak geleceksizliğin, işsizliğin, dinci-gerici eğitim sisteminin, barınamama sorununun asıl kaynağının dinci-faşizm ve koruduğu kapitalist düzen olduğunu gençliğe anlatmak ve bu gidişata karşı mücadele edebilmek için “Kapitalizmden Alacaklıyız, Bize Gelecek Borcunuz Var” şiarı ile bir politik kampanya örgütlemeyi önümüze hedef koyduk. Ayrıca kampanyamız kapsamında politik özgürlükler sorununu, genç kadınların, LGBTİ+’ların yaşadığı sorunları da işleyeceğiz.

Liselerde, üniversitelerde, sokaklarda, emekçi semtlerde, öğrenci gençliğin, genç kadınların, genç işsizlerin yan yana geldiği her yerde kampanya materyallerimiz ile, eylemlerimiz ile, gençlik toplantılarımız ile bu süreci örgütlemenin ve giderek politikleşen geniş gençlik kesimleri ile buluşmanın yakıcı bir öneminin olduğunu düşünüyoruz.

Gençliğin yaşadığı tüm sorunların çözümünün bir halk devriminde bu devrim için verilecek politik özgürlükler mücadelesinde olduğunu kampanyamız aracılığı ile her yerde haykırırken, kampanya şiarımızı gençliğin yaşadığı en yakıcı gündem olan geleceksizlik sorununu öne çıkardığı için bu şekilde belirlemiş olduk.

Önümüzde giderek keskinleşen bir süreç olduğunu ve önemli kavga günlerinin bizleri beklediği bilinci ile kampanyamızı büyütmenin ve yaygınlaştırmanın heyecanını, gençliğin militan mücadelesi ile birleştireceğiz.

Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB)