Üniversite öğrencilerinin barınma hakları için başlattıkları eylemler şehir şehir yayılarak ve çeşitlenerek devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi Öğrencileri barınma haklarına ilişkin taleplerini İstanbul Üniversitesi Beyazıt girişinde yaptıkları basın açıklaması ile dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi'nin ana kapısının bulunduğu Beyazıt Meydanı'nda bir araya gelen öğrenciler, "Barınma Hakkımızı Alacağız" yazılı pankart açarak "Sarayda Bin Oda, Öğrenciye Yurt Yok", "Öğrencinin Yurdu Direniştir", "Kampüsler Direnişe Çağırıyor", "Örgütlen Güçlen" yazılıı dövizler taşıdı.

Barınma haklarının ellerinden alındığını vurgulayan öğrenciler, geçinemediklerini belirtti. Öğrenciler birleşik mücadele ve dayanışmayla direnişe devam edeceklerini söyledi.

 

"Fahiş Fiyatlı Yurtlar, Hayata Atılmadan Tahsil Edilen Burslar"

Yurt ücretlerinin fahiş fiyatta olduğunu ancak devletin 650 lira burs verdiğini ve daha hayata atılmadan faizli fiyatıyla bu paranın kendilerinden geri alındığına dikkat çeken öğrenciler, bu sorunun tüm toplumun sorunu olduğunu da vurguladı.

Basın metnini okuyan Mısra Sapan, 2 yıllık kriz sürecinde uyguladıkları virüsle alakası olmayan yasak politikasının, iktidar için sadece krizden kârlı çıkmanın bir stratejisi olduğunu söyledi.

 

Üniversite Öğrencilerinin talepleri ise şöyle:

🔹Dört duvarı ve bir çatısı var diye 'ev' denilen yerlere fahiş kira ücretleri istendiğine tanık oluyoruz. Derhal, kira üst sınırı belirlenmelidir.

🔹Enflasyon ve yurt, kira, yemekhane ücretlerine uygulanan zam dikkate alınarak KYK bursları bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde artırılmalıdır.

🔹Bu süreçte yüzlerce öğrencinin KYK yurtlarına yerleşemediğine tanık olduk. Bölgelerdeki öğrenci sayısı ve yurt sayısı dikkate alınarak KYK yurt kapasiteleri arttırılmalıdır.

🔹Yurtlar, öğrencilerin rahat, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabileceği şekilde organize edilmeli; yurtların niteliği arttırılmalıdır.

🔹Öğrencilerin ev bulabilmesi, evin ihtiyaçlarını giderebilmesi olanaksızdır, öğrenci evleri desteklenmelidir.

 

"Örgütlenerek Mücadeleyi Büyüteceğiz"

Mücadele etmedikleri sürece haklarını alamayacaklarını söyleyen Sapan, "Haklarımızı almanın tek yolunun iktidarın saldırılarına karşı birlikte direnmek, örgütlü mücadeleyi büyütmek olduğunu biliyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından öğrenciler forum gerçekleştirdi.