Üniversitelerin yüz yüze açılacağının duyurulmasının ardından barınma sorunuyla karşı karşıya kalan öğrenciler bir çok ilde “Barınamıyoruz” şiarıyla sokaklara çıkıp, parklarda nöbet tutmaya başladılar.

Bu eylem sürecinde belediyeler, Alevi Kültür Dernekleri, oteller başta olmak üzere birçok yer öğrencilere kapılarını açtıklarını duyurdular. Bu çağrı, geçici bir çözüm olmasının yanı sıra, öğrencilere “Eylem yapmayın biz sizin kalacak yer sorununuzu çözeriz” mesajı barındırıyor. Öğrencilerin eylemleri bu şekilde bastırılmaya, baltalanmaya ve öğrenciler sokaktan çekilmeye çalışılıyor.

Öğrencilerin sorununun salt barınma sorunu olduğu algısı yaratılmaya çalışılsa da, asıl sorunun bu olmadığını görmek gerekiyor. Öğrenciler barınma dışında bilimsel olmayan eğitim sistemine, eğitimin metalaşmasına ve eğitim sistemindeki birçok soruna da tepki gösteriyor aynı zamanda. Bugün bu her ne kadar barınma sorunu üzerinden açığa çıkmış olsa da, öğrenciler taleplerini aktarırken eğitim sistemindeki sorunları da dile getiriyorlar.

Öğrenciler eyleme devam ederken İzmir Emniyet Müdürlüğü de boş durmuyor. İzmir Emniyet Müdürlüğü Buca Hasanağa Bahçesi’nde nöbet tutan öğrencilerin ve haber yapmaya giden genç muhabirlerin ailelerini arayarak tacizde bulunuyor. Ailelere “Çocuğunuz barınamıyoruz eylemine katıldı. Barınma sorunu yaşıyorsa yardımcı olmak isteriz.” söylemlerinde bulunarak, gözdağı vermeye çalışıyor. “Çocuğunuz eylemlere katılmaya devam ederse kendisini cezaevlerimizde barındıracağız.” mesajı vermeye çalışıyor.

Öğrencilerin her eylemi sonrası aranarak taciz edilen aileler ise, durumu kanıksamış haldeler. Yaşananlara “Bize ulaşmayı çocuklarımıza ulaşmaktan daha kolay görüyorlar” diyerek tepki veriyorlar.

Ve tüm bunların sonunda her yönden kıskaca alınmaya, baskılanmaya çalışılan; gözaltı tutuklama tehdidiyle karşı karşıya bırakılan öğrenciler, eylemlerini kararlılıkla sürdürüyorlar. Geri adım atmak bir yana, bunu akıllarından bile geçirmiyorlar. Her gün aynı moral ve motivasyonla eylem alanlarında dayanışma ziyaretine gelenleri karşılayıp, topluma bir umut ışığı olmaya devam ediyorlar.