Pandemi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır kapalı olan üniversitelerin açılacağı ilan edilirken, fahiş kira ve özel yurt fiyatları, KYK Yurtları önlerinde oluşan sıra kuyrukları ve tarikat yurtlarına mecbur bırakılmak, öğrencilerin sokaklara dökülmesinin önünü açtı. Üniversite öğrencileri birçok ilde “Barınamıyoruz” şiarıyla nöbetlere başladı.

İzmir’de de Yurtsuzlar Hareketi Dokuz Eylül Üniversitesi Dokuzçeşmeler Kampüsü karşısında bulunan Hasanağa Bahçesi’nde nöbete başladı. 4 gündür devam eden nöbete dayanışma ziyaretleri devam ediyor.

İzmir Üniversite Dayanışması da 22 Eylül günü saat 20:00’da nöbetteki öğrencilere dayanışma ziyaretinde bulundu ve burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı İzmir Üniversite Dayanışması adına Melisa Caymaz okudu. Caymaz pandemi sürecindeki eğitim sorunlarına ve okulların açılmasındaki birçok yetersizliğe değinerek “Pandemi gerekçesiyle 2 yıldır gidemediğimiz okullarımıza geri dönüyoruz. Uzun süredir var olan ekonomik kriz pandemi ile katmerlenmiş durumdadır. Okullarımızdan uzak kaldığımız süre içerisinde uzaktan eğitim verilecek denilerek hiçbir alt yapısı olmayan bir dönemin içerisine sürüklendik. Yetersiz teknik imkanlarla cebelleştiğimiz bir sürecin ardından tekrar hiçbir hazırlık yapılmadan bir sürece sürükleniyoruz.” dedi.

Yüz yüze eğitim sürecinin başlayacağının duyurulmasından itibaren barınma sorunuyla uğraşmak zorunda kaldıklarını ve bu soruna çözüm üretilmesini beklediklerini belirten Caymaz “Yetersiz yurt nedeniyle binlerce öğrenci barınacak yer bulma problemi yaşamaktadır. KYK yurtlarının son verilere göre kapasitesi 703bin 175 iken 2019-2020 verilerine göre açık öğretimde okuyan üniversiteliler dışında 3 milyon 800 bin örgün eğitime kayıtlı üniversite öğrencisi bulunmakta. Sadece bu hesapla dahi KYK yurtlarının, eğitim kurumlarının yetersizliği ortaya dökülmüş oluyor. Ücretsiz eğitimin bir zorunluluğu olarak öğrencilerin barınma sorununa ilk elden çözüm bulunmalıdır.”

Yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin ev tutmak zorunda kaldığını ancak üniversite çevrelerinde tutulacak ev kalmadığını, kalan evlerinse baraka denilebilecek kadar küçük olmasına rağmen ve fahiş fiyatlara verildiğini, emlakçıların durumu fırsata çevirdiğini vurgulayan Caymaz “Bu işin kurdu olmuş diyebileceğimiz emlakçılar ise akla mantığa uymayan taleplerle öğrencilerin üzerinden kendi ceplerini doldurma yarışına girmişlerdir. Duyuyoruz ki emlakçılar odası başkanı 5 bin liralık evi 4 kişi tutsunlar diye akıl veriyor. Anlayamadık! 650 TL KYK kredisi ile ev tutarak uygulamalı gösterirse daha faydalı olur.” dedi.

“Kaderine terk edilmiş milyonlarca öğrencinin sesiyiz! Patronların borcunu silen, yandaş vakıflara, derneklere hibe verenler KYK’ye borcu olan üniversitelilerin borçlarını silmeli, barınamayanların sorununu çözmelidir. Kalacak yurt ev bulamayan bu nedenle cemaatlerin, tarikatların evine yurduna gitmek zorunda kalan sıra arkadaşlarımıza, aynı sebepten okulunu donduranlara, evinin kirasını ödeyemeyen emekçi ailelerimize, diğer şehirlerdeki üniversite dayanışmalarına sesleniyoruz, gelin dayanışmayı büyütelim, bu düzenin soygunculuğuna, yağmasına birlikte dur diyelim.” diyen Caymaz herkesi öğrencilerle dayanışmaya çağırdı. Basın açıklamasının ardından İzmir Üniversite Dayanışması da Yurtsuzlar Hareketi’yle birlikte Hasanağa Bahçesi’nde nöbete başladı.