< Öğrenciler 4 İlde Sokakta Sabahladı

Barınma haklarının engellendiğini belirten öğrenciler sokak eylemine ikinci gününde İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli olmak üzere 4 ilde devam etti.

Öğrenci yurtlarının yetersiz olması, kiraların ise pandemi döneminde fahiş fiyatlara yükselmesi, özel yurt ve pansiyon fiyatlarının da aynı şekilde ödeyemecekleri rakamlara yükseldiğini belirten öğrenciler Pazartesi gecesi İstanbul'da Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda sabahladı.

Barınmanın bir hak olduğunu, devletin öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılaması gerektiğini belirten üniversite öğrencilerinin sokak eylemi yayılarak devam ediyor.

Pazartesi gecesi Barınamıyouz Hareketi'nden öğrencilerin Kadıköy'de başladıkları eylemin ardından dün gece de 4 ayrı ilde öğrenciler barınma hakkı için sokaklarda sabahladı. İstanbul'da Barınma Hareketi, Yurtsuzlar ve Öğrenci Sendikası'ndan öğrenciler 3 farklı yerde barınma hakkı için sokaktaydı.

İstanbul'un yanı sıra dün gece Ankara, İzmir ve Kocaeli'nde de öğrenciler barınma hakkı için sokaklarda sabahladı.

İkinci Gece Beşiktaş Şairler Parkı'nda

"Barınamıyoruz Hareketi" sokak eylemlerinin ikinci gecesinde Beşiktaş'taki Şairler Parkı'ndaydı. Üniversite öğrencilerinin ikinci gecesinde, çok sayıda kişi öğrencilerle dayanışmaya geldi. Öğrenciler, "Bugün sesimiz daha yüksek, her gün daha kalabalık olacağız. Barınma hakkımızı alacağız" diyerek kararlılıklarını dile getirdi. "Yurtsuzlar" ise "Kalacak ne yurdumuz ne de evimiz var" diyerek Moda sahilinde çadırlarını kurdu.

Çadırlarıyla gelen öğrencilerin etrafı polis tarafından ablukaya alınarak engellenmeye çalıştı. Polisin öğrencilerin, "eylem yasağı", "çevre sakinlerinin rahatsız olduğu" gibi gerekçelerle alandan ayrılmaları yönündeki baskılarına rağmen öğrenciler alana yerleşerek eyleme devam etti.

Sahilde gelerek öğrencilerle dayanışmada bulunmak isteyen Kadıköylüler polisin engelleme girişimine tepki gösterdi. Öğrencilerin orada bulunmasından rahatsızlık duymadıklarını hatta ihtiyaç duydukları bir şey varsa yardımcı olmak istediklerini belirterek "Gençler ne yapsınlar, ev kiraları çok yüksek, tutamıyorlar, yurtlar yetersiz. Burada olmalarından rahatsız değiliz. Onlar haklarını arıyorlar" diyerek destek verdi.

Polis gazetecilerin de görüntü almasını engellemeye çalıştı. Moda sahilinde sabahlayan öğrencilere gecenin ilerleyen saatlerinde çok sayıda üniversite öğrencisi de desteğe geldi. Öğrenciler şarkı, halay ve horonlarla eşliğinde sabahladı.

 

"Barınma İhtiyacımızı Karşılamak İçin Çalışmak Zorunda Kalıyoruz"

Dün gece Yoğurtçu Parkı'nda Öğrenci Sendikası üyeleri bir araya geldi. Öğrencilere milletvekilleri de destek verdi.

Yoğurtçu Parkı'nda buluşan öğrenciler "KYK Bursu 650 TL 1+1 ev 2650 TL KYK yurdu 450 TL" ve "Bu Ülkede Ne Zaman Gençler İçin Güzel Bir Şeyler Olacak" yazılı dövizleri açtı. Halay çekerek eyleme başlayan öğrenciler adına Devran Kara, kısa bir konuşma yaparak "Emlakçılar odası başkanı dalga geçercesine önümüze 5 bin liralık ev fiyatları koyarken, ülkenin cumhurbaşkanı, aldığımız burs fiyatları için şükür etmemizi beklemekte ve üzerine de beddualar etmektedir ve 'elinize yüzünüze dursun' demektedir. Bu ihlaller, saldırılar ve yıpratma çabalarınız açık bir şekilde bizim gençlik birliğimizi sağlamak, yeni düşünceler geliştirmemizi ve kampüslerde bilim ve sanat çalışmaları yapmak yerine, barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışmak zorunda kalıyoruz. Hakkımızı gasp edenlerin ellerine dillerine dursun diyoruz" dedi.

HDP Milletvekili Dersim Dağ, ise öğrencilerin en doğal haklarının bile elinden alındığını belirterek, "Buna karşı direnen bir öğrenci birliği var. Bu AKP iktidarının anayasasını açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Kendisine çifte maaş bağlayanlar saraylarda yaşıyor. Kredi veya burs alan öğrencilere 'bedava yaşamasın' diyorlar. Bu kadar ikiyüzlü olabiliyorlar. Bugün öğrenciler en temel hakları için direnişteler. Bu direniş en kutsal ve meşru direniştir. Bir kez daha öğrencilerin yalnız olmadığını belirtiyorum" diyerek öğrencilere desteğini ifade etti. Öğrenciler, geceyi şarkılar eşliğinde halaylar çekerek geçirdi.

Kocaeli'nde "Sokakta Kaldık" Eylemi

Barınamıyoruz Hareketi'nin çağrısıyla Kocaeli'de "Sokakta kaldık" diyen çok sayıda öğrenci, barınma hakkı içinde geceyi sokakta geçirdi, banklarda uyudu. Öğrenciler, "Barınma hakkımız için her gün sokakta olacağız. Hep beraber kazanacağız" dedi.

Öğrenciler İzmir'de İki Ayrı Parkta Sabahlandı İzmir'de Barınamıyoruz Hareketi, Bornova ilçesinde bulunan Aşık Veysel Parkı'nda sabahladı. Öğrenciler gece boyunca dayanışmaya gelenlerle birlikte şarkılar söyleyerek eylemlerini sürdürdü.

Buca'da bulunan Hasan Ağa Parkı'nda buluşan Yurtsuzlar da geceyi parkta geçirdi. Parkı ablukaya alan polis eylemi engellemeye çalıştı ancak öğrencilerin kararlılığı geri adım attırdı.

Öğrenciler, nöbete başlamadan kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, "2021 yılında hala kalacak yer bulamadığımıza inanamıyoruz!" başlığıyla yapılan açıklamada, "Sıra arkadaşlarımızın üniversite önünde uyuyarak başlattığı ve dün yine arkadaşlarımızın sokakta kalarak devam ettirdiği anlamlı protesto, öğrencilerin barınma sorununa dikkat çekmek için çok önemli bir adımdı. Ancak daha fazlasını yapmamız gerekiyor" denildi

 

Ankara'da Öğrencilere Gözaltı

Ankara'da, 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı'na çadır kurdu. Ancak polis parka giderek öğrencilerin çadırları kaldırmalarını istedi. Çadırların kaldırılmasına karşı çıkan 9 üniversiteli bu sırada gözaltına alındı.

Gençler, olaya ilişkin görüntüleri kurdukları "Yurtsuzlar" isimli sanal medya hesaplarında "Ankara'da üniversitelileri gözaltına alanlar bilsin ki, evsiz yurtsuz kalanlar sizin gözaltılarınızı da aşacak. Milyonlarca üniversiteliyi gözaltına alamazsınız!" denildi.