< < Barınma Sorununa Karşı Üniversite İşgali

Hollanda'nın Groningen kentinde öğrenciler bölümler, evsiz öğrencilere yardım etmek için Shelter Our Students (SOS) kampanyasını başlattı.

9 Eylül Perşembe günü, Hollandalı gençlik ve öğrenci grupları, şehirdeki öğrencilerin karşılaştığı konut krizini protesto etmek için Groningen Üniversitesi'nin akademi binasını işgal etti.

Öğrencilerimize Sığınak (SOS) adlı kampanyayı Demokratik Akademi Groningen (DAG), Groninger Studentenbond, Komünist Gençlik Hareketi (CJB), Groningen Feminist Ağı, ROOD Groningen ve Uluslararası Sosyalistler Groningen de dahil olmak üzere birçok grup düzenledi. Belediye ve üniversite, normal şartlarda, şehirdeki tüm evsiz öğrencilere derhal ücretsiz acil konut sağlıyor. Grote Markt'tan başlayan ve üniversitenin akademi binasının işgaliyle sonuçlanan yürüyüşe 150'den fazla kişi katıldı.

Groningen, nüfusunun önemli bir yüzdesini oluşturan öğrencilerle Hollanda'da bir üniversite şehri. Groningen Üniversitesi ve Hanze Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, şehirdeki başlıca eğitim kurumlarıdır. Şehir sakinleri, özellikle öğrenciler, şu anda akut bir konut sıkıntısı ile karşı karşıya. Groningen'deki ilerici bölümler, evsiz öğrencilere yardım etmek için bir koltukta sörf girişimi olan SOS kampanyasını başlattı. Şu anda yaklaşık 550 evsiz öğrenci SOS'ta geçici barınma için kaydoldu.

Perşembe günü üniversitenin akademi binasını yaklaşık 75 ila 100 öğrenci işgal etti. Groningen belediye meclisi adına Roeland van der Schaaf ve üniversitenin yönetim kurulundan Hans Biemans ile görüşmelerin ardından öğrenciler, dokuz saat sonra işgale son verdi. Bir SOS Groningen sözcüsü, Üniversite ve belediye yetkililerinin “şu anda bir evi olmayan öğrenciler için şehirde yeterli, uygun fiyatlı acil barınma sağlama” talebini kabul ettiğini duyurdu.

CJB'nin Groningen komitesi, yüzlerce öğrencinin evi olmadığını ve emlakçıların yüksek oda kiraları talep ettiğini belirtti. Ev sıkıntısı sadece uluslararası öğrencilerle sınırlı değil, tüm işçi sınıfını etkiliyor. Yüz binlerce insan bekleme listelerinde, ev fiyatları hızla artıyor ve son on yılda evsizlerin sayısı ikiye katlandı.

Sosyalist Parti'nin (SP) gençlik kanadı ROOD'un Groningen komitesi Perşembe günkü seferberlikle ilgili olarak, “Groningen'de konut krizi var! Bu yıl geçen yıla göre 1300'den fazla öğrenci bekleniyor ve üniversitenin onları yerleştirmek için yeterli planı yok. Amacımız, kolejlere sorunu çözmeleri için baskı yaparken, evsiz öğrencilerin geçici barınma almalarına yardımcı olmaktır.” dedi.