Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum atanması üzerine bir çok şehirde eylem yapan üniversite öğrencilerinin KYK burs ve kredilerinin kesilmesine karşı Beşiktaş'ta eylem yapan Üniversite Öğrencileri,  "Bursların kesilmesi kararı derhal iptal edilsin" dedi.

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör atanmasına karşı “Özerk Ve Demokratik Üniversite” talebiyle pek çok şehirde ve üniversitede yapılan eylemlere katılan öğrencilerden en az 100'ünün Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan aldıkları burs ve kredilerini kesildi.

Üniversite Öğrencileri, Beşiktaş’ta yaptıkları eylemde “Üniversiteyi Savunmak Suç Değildir KYK'larımız Gasp Edilemez” yazılı pankart açarak sık sık "Üniversiteler Bizimdir, Bizimle Özgürleşecek", "Kayyumlar Gidecek, Biz Kalacağız", "Açlıkla Hizaya Gelmeyeceğiz", "Gün Gelecek, Devran Dönecek, AKP Halka Hesap Verecek", "Gözaltılar, Tutuklamalar, Baskılar Bizi Yıldıramaz", "AKP'den Hesabı Gençlik Soracak", "Yaşasın Öğrenci Dayanışması" sloganları attı.

Üniversite Öğrencileri adına basın açıklamasını okuyan Suna Özcan, eylemlere katılan öğrencilerin burs ve kredilerinin kesilmesine değinerek şunları ifade etti:  

 

"Burs Ve Krediler Kesilerek Eğitim Hakkımız Gasp Ediliyor"

"1 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum Melih Bulu’yu atandığı günden beri protesto eden Boğaziçi öğrencilerinin ve memleketin dört yanında Boğaziçi'nden yükselen özgürlük talebine ses veren öğrenci arkadaşlarımızın en az yüzünün Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen burs ve kredilerinin kesildiğini öğrendik" diyerek sözlerine başlayan Suna Özcan, Anayasal hakları olan protesto ve gösteri yürüyüşlere polis şiddetiyle saldıran iktidarın eylemlere katılan öğrencilere yönelik bu yaptırımının eğitim hakkının gaspından başka başka bir şey olmadığını belirtti.

 

"Şirketlere Milyar Dolar Ödeniyor Öğrenciye Borç Silmek İmkansız Deniyor"  

Bugün halkın yarattığı kaynaklar üzerinden Demirören’in şirketlerine ihaleler için geri ödemesiz 750 milyon dolarlık krediler verilirken, Türkiye’nin her yerinde devlet ihalelerini alarak doğayı kar ve rant uğruna katleden Cengiz Holding’in 422 milyon liralık borcu başta olmak üzere kar rekoru kıran yüzlerce şirketin borcu silinirken; 5 milyon öğrencinin KYK borcunun silinme talebinin ise görmezden gelindiğini vurgulayan Özcan, "Binlerce öğrencinin geri ödemeli kredilerin geri ödemesiz bursa çevrilmesi talebi ekonomik olarak imkansız bir talepmiş gibi gösteriliyor. 128 milyar dolarla yandaş şirketlerin ve kurumların cebini dolduranlar; bugün öğrencilere çoğunlukla geri ödemeli şekilde asgari ücretin ancak dörtte biri kadar burs vermeyi bir lütuf olarak gösteriyor. Üstelik, demokratik, özerk ve bağımsız bir üniversite istediği için protestolara katılan öğrencilerin de burs ve kredisini kesiyor" dedi.

 

"Hizaya Gelmiyoruz, Gelmeyeceğiz"

Yarattıkları ekonomik krizin pençesinde öğrencilerin geçimi ve eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için hayati önem taşıyan, çoğunun tek gelir kaynağı olan bu burs ve kredilerin demokratik eylem hakkını kullandığı için kesilmesinin hukuksuzluk olduğunu söyleyen Özcan "İktidar ve ortakları, aldığı her kararla bizi geleceksizlik ve sefalete mahkum etmeye çalıştığı gibi şimdi de üniversitelere yapılan kayyum atamaları, tek adam kararlarını tanımadığımız için elimizden eğitim hakkımızı da alarak bizi açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Ancak hizaya gelmiyoruz, gelmeyeceğiz" dedi.

 

 "Bursların Kesilmesi Kararı Derhal İptal Edilsin"

"Ne üniversiteyi savunmak ne demokratik eylem düzenlemek suçtur" diyen Özcan, Üniversitelere kayyum atamalarına karşı demokratik, bağımsız ve özerk bir üniversiteyi savundukları, hukuksuz kararlara, baskı ve dayatmalara karşı mücadele ettikleri için, cezalandırılmayı kabul etmediklerini vurgulayan Özcan "Arkadaşlarımızın öğrenim kredileri ve burslarının kesilmesine yönelik kararlar derhal iptal edilsin" dedi.

 

"İktidardan Hesabı Gençlik Soracak"

Halklara baskı ve şiddet uygulayan iktidardan hesap soracak iradeyi taşıyan en önemli halk kesimlerinden birinin üniversite gençliği olduğunu ifade eden Özcan "Ve irademize sahip çıkarak kampüslerimize, mahallelerimize, özgürlüğümüze, yaşamlarımıza yönelik her saldırılarının karşısında olup direnmeye devam edeceğimizi yineliyoruz" dedi.

 

"Bizden Çaldıklarınızı Geri Alacağız"

Özcan sözlerini "Ne üniversitelermizdeki demokratik taleplerimizde ne de hayatın her alanında bize dayatılan kararlara karşı birlikte mücadele etmekten geri durmayacağız! Bizden çaldıklarınızı geri alacağımız gibi, geleceğimizi de memleketi de size teslim etmeyeceğiz!" diyerek tamamladı.