< “Devrimciler Konuşacak”

İzmir’de Gençlik Örgütleri Suruç Katliamı’ndan yaralı olarak kurtulan ve katliam sonrası yaptıkları açıklamalar nedeniyle haklarında dava açılan Okan Danacı ve Uğur Ok’un duruşmalarına çağrı yapmak için 24 Haziran günü saat 17:30’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde sık sık “Suruç’un Hesabı Sorulacak”, “Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet”, “Katillerden Hesabı Gençlik Soracak”, “Deniz Poyraz Ölümsüzdür”, “Deniz Poyraz İsyanımızdır”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Hiçbir Düş Yarım Kalmayacak” sloganları atıldı.

Eylemde okunan basın metninde 6 yıl önce Suruç Katliamı’nın devlet eliyle gerçekleştirildiği, devletin katliamı gerçekleştirenleri değil, yaralı kurtulanları, ölümsüzleşenlerin ailelerini yargıladığı söylenen açıklamada “Katliamın ardından devletin savcıları canlı bomba saldırısına ilişkin etkin bir soruşturma yürütmek yerine SGDF’ninKobane İnşa Kampanyası kapsamında Suruç’a gidişini soruşturuyor, mahkemeler IŞİD’e karşı Kobane’yi savunmayı ve yeniden inşa etmek için seferber olmayı suç ilan etmeye çalışıyor. “Suruç için Adalet, Herkes için Adalet” sloganıyla yürümek, ölümsüzleşen 33 devrimcinin anısına ODTÜ’de fidan dikmek, sevdiklerini kaybettiği bir katliamın ardından adalet istemek, bir annenin, Besna Erol’un  Suruç’ta kaybettiği oğlunun cenazesinde yaptığı konuşma suç ilan ediliyor.” denildi.

“Suruç tanık ve yaralıları, Suruç aileleri gözaltı-tutuklama saldırısına uğrarken, Suruç için Adalet mücadelesi vermek, 33’leri anmak düzmece iddianamelerde suç gerekçesi yapılırken, devrimci mücadele veren Devrimci Parti ve Dev-Güç üyeleri ev baskınlarıyla gözaltına alınırken Suriye’de SADAT gibi siyasi iktidara bağlı yapılar katil eğitiyor. Devlet, çete-mafya işbirliğiyle yürüyor. Berkin Elvan’ın katiline 16 yıl ceza yeter görülüyor. Tecavüzcü uzman çavuş Musa Orhan serbest bırakılıyor. Soma’da, Hendek’te işçi katilleri, patronlar korunuyor. Kayyuma hayır demek ev baskını ve tutuklama gerekçesi yapılıyor.” denilen açıklamada Deniz Poyraz’ın kapısında polis bekleyen HDP binasında göz göre göre katledildiği vurgulandı.

Açıklamada mahkemelere katılarak devrimcileri sahiplenme çağrısı yapılarak “Herkesi, yarın Ankara Adliyesi’nde Okan’ın, 2 Temmuz günü Uğur’un Çağlayan Adliyesi’nde görülecek davalarına katılmaya ve yargılanmak istenen “Suruç için Adalet Herkes için Adalet” şiarını, adalet istemini sahiplenmeye çağırıyoruz. Tüm çürümüşlüğüyle toplumsal mücadelenin üstüne çökmeye çalışan çete mafya kontrgerilla pisliğini temizlemeyi görev edinen devrimcileri sahiplenmeye çağırıyoruz.” denildi.

Açıklamanın ardından eyleme destek veren HDP Milletvekili Murat Çepni söz alarak “6 yıldır ‘Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet’ çalışması yürütülüyor. Suruç’ta katledilen 33 genci, katiller elini kolunu sallayarak gelip katlettiler. Devletin işbirliği ve izni içerisinde bu katliam gerçekleşti. Katillerden hesap sormak şöyle dursun, Suruç’ta yaralı olarak kurtulan gençler cezalandırılmaya devam ediyorlar. Okan Danacı ve Uğur Ok halen tutuklular. Bu gençler Suruç’tan yaralı kurtuldular ve ‘Suruç İçin Adalet’ mücadelesi yürüttüler. Önümüzdeki günlerde mahkemeleri var. Bu arkadaşlarımızın derhal tahliye edilmesi gerekiyor.” dedi.

Deniz Poyraz’ın da devletin izni ve işbirliği ile katledildiğini söyleyen Çepni “Bugün faşizme karşı, katliamlara karşı mücadele etmek, hırsızlığa karşı, yolsuzluğa karşı mücadele etmek aynıdır. Tüm halklarımıza bir kez daha sesleniyoruz, devrimciler, sosyalistler, yurtseverler var oldukça, zulümden, kandan beslenenler başaramaz. Er ya da geç hesap vermekten kurtulamayacaklar. Biz buradayız, burada olmaya devam edeceğiz. Vardık, varız, var olacağız.” dedi. Eylem alkışlarla sona erdi.

 Eylem esnasında polisin çevreden eyleme katılmak isteyenleri engellemesi sonucu kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Polisin tavrı “Polis Defol Bu Sokaklar Bizim” sloganlarıyla protesto edildi.