Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) eğitimin niteliksizleştirilmesine ve gençlerin eğitim almasının imkansız hale gelmesine ilişkin Kadıköy'de eylem yaparak demokratik, özerk, bilimsel, anadilde ve parasız bir eğitimin ancak sosyalizm ile geleceğini, bu pisliği ancak devrimin temizleyeceğini biliyoruz ve bunun için mücadele edeceğiz" dedi.

Devrimci Öğrenci Birliği' (DÖB) "Alacaklıyız! Bize Gelecek Borcunuz Var!" şiarıyla eğitimin niteliksizleştirilmesine ve gençlerin eğitim almasının giderek imkansız hale gelmesine ilişkin Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Eyleme Birleşik Mücadele Güçleri, Emeğin Gücü Derneği İşçi Temsilcileri Konseyi destek verdi. Eylemde sık sık "Parasız, Bilimsel Demokratik Anadilde Eğitim İstiyoruz", "Akademik Özgürlük Devrimle Kazanılacak" Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim Sosyalizmde"sloganları atıldı. Basın açıklamasını DÖB adına Selman Çınar okudu.

Pandemi ile birlikte katlanarak artan, liseli öğrencilerin yaşadığı niteliksiz, gerici, dinci-faşist, baskıcı, paralı, kapitalist eğitim sistemine karşı gençliğin öfkesini ve isyanını dile getirmek için toplandıklarını söyleyen Çınar,  pandemi nedeniyle bir yıldır burjuva eğitim sisteminin, online eğitim ile birlikte daha da niteliksiz ve verimsiz hale geldiğini belirtti.

 

"Çürümüş Sistemin Gençliğe Verebilecek Hiçbir Şeyi Yok"

Pandemi ile birlikte online eğitim kararı alıp, online eğitim programının alt yapısını oluşturmayan, öğrencilere internet, telefon, tablet gibi gerekli materyalleri sağlamayan ve öğrencileri birçok sorunla karşı karşıya bırakan burjuva eğitim sisteminin gericiliğini, çürümüşlüğünü ve geleceğe dönük hiçbir planının ve gençliğe verebileceği hiçbir şeyinin olmadığını gençliğe bir kez daha kanıtladığını vurgulayan Çınar, "Ekonomik kriz ile birlikte sadece eğitim sistemi değil, biz liselilerin, üniversite gençliğinin yani milyonlarca öğrencinin hayatı da niteliksizleşti. Maddi koşullardan dolayı birçoğumuz eğitimine ara verip, hayatlarımızı idame ettirebilmek için işyerlerinde/fabrikalarda çalışmak zorunda kaldık" dedi.

 

"İşçileri Ve Gençleri Çıkışsızlığa Sürükleyen Kapitalist Sistemdir"

Gençlerin aile baskısından dolayı psikolojik sorunlar yaşadıklarını, burjuva düzenin verdiği gelecek kaygısından ve düzenin dayattığı çıkışsızlıktan kaynaklı bir çok gencin intihar edip, yaşamlarına son verdiğini hatırlatan Çınar "Kapitalist sistem gençliği sadece geleceksizliğe ve intiharlara sürüklüyor. Geçinemediği için intihar eden yüzlerce işçi gibi geleceksizlik ve çıkışsızlık sarmalında sıkışan onlarca genç arkadaşımızı intihara sürükleyen düzen aynı düzendir.

 

"Çürümüş Sistemin Çatırtısına Gençliğin Öfkesi Eşlik Ediyor"

Toplumsal sorunların derinleştiği, çelişkilerin giderek büyüdüğü emperyalist kapitalist sistem çatırdadığnı, ekonomik ve siyasal krizlerin büyüdüğünü, devrimci durumun sermaye sınıfının ve faşizmin korkularını büyüttüğünü ifade eden Çınar Boğaziçi eylemleriyle birlikte gençliğin isyanının büyüdüğünü belirterek, "Pandemi döneminde eğitim sistemini durma noktasına getirdikleri için milyonlarca liselinin öfkesini bileyen gençliğin öfkeli ruh hali eşlik ediyor" dedi.

Sermaye sınıfı ve faşizmin bu topraklardaki devrimci durumun farkında olduğunu ve devrimi biraz daha ertelemek için elinden geleni yaptığını da belirten Çınar

 

"Gençleri Çürümüş Düzenin Parçası Haline Getirmek İçin Saldırıyorlar"

Bunun için ilk olarak toplumun en dinamik yapısı olan gençliğe saldırıldığını, müfredatı din üzerinden şekillendirerek, daha ilkokuldan tek millet, tek vatan gibi şoven düşünceleri ile gençliği zehirlemeye çalışıldığını ifade eden Çınar "Gençliği; mafyatik örgütlenmeler, dinci gericilik, burjuva kültür ile yozlaştırıp çürütmeye, ücretli kölelik düzeninin biatçısı, fabrikalarının makineleri, makinelerinin çarkları haline getirmeye çalışıyorlar" dedi.

 

"Özerk Bilimsel Anadilde Eğitim Sosyalizmle Gelecek!"

"Gençliğe hiçbir olumlu gelecek vaat etmeyen, geleceksizlik, işsizlik, yoksulluk, baskı dolu bu düzenin bir parçası olmayacağız! Gençliği, kadınları, işçileri, LGBTİ+'ları öldüren bu sisteme karşı mücadele edeceğiz" diyen Çınar, demokratik, özerk, bilimsel, anadilde ve parasız bir eğitimin ancak sosyalizm ile geleceğini, bu pisliği ancak ve ancak devrimin temizleyeceğinin bilincinde olduklarını vurguladı.

 

"Yeni Ve Özgür Dünyayı Kurmak İçin DÖB Saflarına!"

Politik özgürlük kazanılmadan, akademik özgürlük kazanılamayacağını vurgulayan Çınar "Nitelikli, bilimsel, ücretsiz bir eğitim almak, geleceksizlik sarmalın kurtulmak ve insanca yaşamak istiyorsak bunu ancak çoğunluğun, işçi sınıfının iktidarda olduğu bir sistemde elde edebiliriz. Yani sosyalizmde! Gelin hep birlikte sorunlarımızın kaynağı olan kapitalizme ve faşizme karşı DÖB saflarında birlikte mücadele edelim! Yeni ve özgür bir dünyayı kurmak için işçilerle, emekçilerle, kadınlarla, Kürt halkıyla, LGBTİ+’larla omuz omuza kavgayı büyütelim, komitelerde birleşelim!" diyerek sözlerini tamamladı. Eylem "Özerk Bilimsel Anadilde Eğitim", "Akademik Özgürlük Devrimle Kazanılacak" İşçi Temsilcileri Konseyi adına konuşan Gamze Nihal İyidoğan, ağır sömürü koşullarında çalışan işçilerin yaşadığı geleceksizlik ve çıkışsızlık nedeniyle intihar ettiğini, öğrencilerin de yaşadığı bu çıkışsızlığın nedeninin kapitalist sistem olduğunu ifade etti.

 

"Öğrencilerin Mücadelesini Destekliyoruz"

Hayat Park Gayrimenkul şirket yetkililerinin işçilere çeteleriyle saldırdığını bu saldırıyı yapanlarla gençleri nitelikli bir eğitimden yoksun bırakanların aynı olduğunu ifade eden İyidoğan, gençlerin bunun bilincinde olarak eyleme destek verdiklerini belirtti. İşçilerin de gençlerin parasız, bilimsel, akademik ve anadilde eğitim mücadelesini desteklediklerini ve bu çürümüş düzene karşı gençlikle birlikte mücadele edeceklerini söyledi.  

 

 "Öğrenci Gençlik İşçi Sınıfıyla Birlikte Mücadele Etmeli"

Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol, bu sistemin en çok ezilelenlerinden bir kısmının da inşaat işçileri olduğunu ifade etti. Yıllar önce parasını alamayınca tek başına Saphire şantiyesinde eyleme geçtiğini belirterek "Ama eylem dendiğinde bir sopa alıp patronun kafasına indirip kavga dövüş paranı almak olarak biliyorum. İkinci üçüncü günlerimden itibaren öğrenciler gelmeye başladı. Beni hiç yalnız bırakmadılar ve ben o zaman örgütlü olmak gerektiğini öğrendim. O zamandan beri de her nerede olduysam inşaat işçilerine desteğe gelmeye devam ettiler" dedi. Öğrencilerin de geleceğin işçileri olduğuna dikkat çeken Akyol, az önce işçilere yapılan saldırıya karşı yapılan açıklamaya destek vermiş olmaları çok değerli. İşçi sınıfına ve gençliğe hiçbir şey vermeyecek bu düzene karşı öğrenci gençlik ile işçi sınıfı birlikte mücadele vermek zorunda bizler de öğrenci gençliği her daim desteklemeye onlarla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

 İşçiler "Devrimci Gençlik Göz Bebeğimiz" diyerek gençlerin mücadelesini selamlarken gençler de "İşçi Öğrenci Gençlik Elele Birlikte Mücadeleye" sloganı ile eylemi sonlandırdı.