< Unutmuyoruz, Affetmiyoruz

Öğrenci gençlik, İstanbul Üniversitesi önünde Beyazıt ve Halepçe katliamlarında yaşamını yitirenleri andı. Beyazıt Katliamı'nın yaşandığı yer olan Eczacılık Fakültesi önünde yapılan basın açıklamasında “16 Mart Katliamını Unutmadık Unutmayacağız”, "16 Mart Beyazıt Halepçe Unutturmayacağız Affetmeyeceğiz" pankartları açıldı.

Anma, katledilenler için saygı duruşu ile başladı. 16 Mart 1978 günü Eczacılık Fakültesi önünde 7 öğrencinin yaşamını yitirdiği ve 41 kişinin yaralandığı Beyazıt Katliamı ile 16 Mart 1988’de Irak’ta Kürt halkına Enfal Operasyonu adıyla düzenlenen ve Saddam Hüseyin’in emri ile Amerikan ve Alman emperyalistlerin sağladığı silahlarla gerçekleştirilen kimyasal saldırılarda katledilen binler anıldı.

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Dayanışması’ndan Hivda Selen öğrenciler adına konuşma yaptı ve katliamcı ve işkencecileri iyi tanıdıklarını söyledi. Tüm bu yaşanan katliamların tam karşısında olduklarını söyleyerek “Safımız, katliamlarla diz çöktüremedikleri 78 öğrenci hareketinin, Kürt halkının safıdır. Bizler bu katliamları unutmuyoruz, affetmiyoruz" dedi.

Beyazıt katliamı tanıklarından 78'liler Girişimi Üyesi Yunus Bircan da öğrencilerin politik mücadelesinin engellenemeyeceğini vurgulayarak "Bunca baskıya ve zora rağmen öğrencilerin bir araya gelmesi iktidarlarını sarsıyor. Devrimci gençliğin bir araya gelmesi böylesi bir dönemde onur vericidir. Bizler de sonuna dek bu mücadelenin destekçisiyiz. Hepimiz aynı yaştayız, sıra arkadaşlarımızın katledildiği yaştayız. Adaletin ve gerçeğin peşinde olacağız" dedi.

Yunus Bircan, "1988’de Saddam yönetimi kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden 5 bin Kürdü katletti. Buna rağmen Kürt halkının mücadelesi engellenemedi. Kendisi katliamcı olarak yok oldu. Ancak koca bir halk orada duruyor" dedi.

Anma, konuşmalar ve sloganlarla sona erdi.