Bakırköy Belediyesi’nde yeni yıla saatler kala işten atıldıkları haberini alan 27 güvenlik görevlisinin, işlerine devam edeceklerini bildirildi.
696 sayılı KHK ile düzenlenen taşeron çalışma ve kadro konusundaki tartışmalar ve tepkiler sürerken yeni yıla saatler kala Bakırköy Belediyesi’nde 27 güvenlik işçisinin “İdare sizinle çalışmak istemiyor” denilerek iş akitlerinin sona erdiği haberi gelmişti. Sendika üyesi olan güvenlik işçilerinin arasında baştemsilci ve temsilcinin de bulunduğu belirtilen işçiler yeni yıla işsiz başlama tehlikesini atlattı. 27 işçinin işlerine devam edecekleri bilgisi geldi.
İlginç olan işten atılmalarının hemen ardından hem işten atılma gerekçelerini öğrenmek, hem de bu işten çıkarılmanın hangi kademeden geldiğini öğrenilmeye çalışılırken ilk olarak Bakırköy Belediye Başkanı’ndan “Benim böyle bir işlemden bilgim yok” yanıtı geldi.
Fakat biz işçilerin akıbetini öğrenmeye çalışırken, çeşitli bilgi akışı da işçileri de aşarak dolaşmaya başladı. Ve ister istemez “Bakırköy Belediyesi’nde neler oluyor?”, “Bu belediyeyi kim yönetiyor?” sorularını getirdi.
Zira bu arada bir grup zabıta birimi çalışanına da birkaç gün işe gelmemeleri söylendiği bir kısmının da bunu “işten atılma”nın bir ön hazırlığı olarak yorumladığı yönünde bilgiler de dolaşmaya başladı.
Güvenlik biriminde işten atılanların akıbeti merak edilirken, “Zabıta biriminde çalışan arkadaşlarla ilgili sorun giderildi” bilgisi dolaşmaya başladı. Yani bir sorun varmış ya da olmuş ve giderilmiş!
Daha da ilginç olanı güvenlik işçilerinin işten atılmaları konusunda Güvenlik Müdürünün “Benim böyle bir işleme dair bilgim yok” demiş olmasıydı.
Güvenlik biriminde çalışan işçilerinin işlerine devam ediyor olmaları güzel haber. Zira zaten başlarında hükümetin “müjde” olarak verdiği ama tam bir karakuyu ve bela haline getirilmiş olan “kadro” meselesi var.
Diğer yandan hem güvenlik birimi hem zabıta birimindeki işten çıkarılmaları konusunda dolaşan bilgiler, yönetim statüsündekilerin “Benim bilgim yok” demeleri “Bakırköy Belediyesi’ni kim yönetiyor? Kim hangi birimden sorumlu? Belediye nasıl yönetiliyor?” gibi soruları da getiriyor…
Bakırköy Belediyesi’nde gerek işçilerle ilgili gerekse yapılaşmayla ilgili son yıllarda yaşananları bilenler her an yeni bir işçi kıyımı, yeni bir yapılaşmaya dair sorunun gündeme gelebileceğinin de farkında…
Son çıkan KHK’nin ardından işçilerin örgütlenmeye, hem de daha sıkı bir örgütlenmeye ihtiyacı var. Sendikaların ise belediyelerdeki durumu bu sıkı örgütlenmeyi sağlayabilmekten oldukça uzak. Birçok belediyede şu an işçiler “kadrolu olma” cenderesine alınmış durumda.
İşçiler için kendi öz örgütlenmeleri olan komitelerini oluşturmaktan başka seçenekleri yok. Bundan sonra daha da pervasızca karşılarına çıkacak olan saldırılara ancak böyle bir sıkı örgütlenmeyle karşı koyabilirler.