"Bu Yıl Bizim İçin Piyango Gerçekten Kadrolu İşçi Olmaktır"

Taşeron işçiler Eminönü'ndeki Nimet Abla Milli Piyango Gişesi önünde yeni yıla girerken "KHK'ler ve  Taşeron Piyangosuna Hayır" diyerek son KHK ile yapılan taşeron düzenlemesini protesto etti. "Bizler taşeron işçiler olarak ayrımsız, şartsız kadrolu olmak istiyoruz" dedi.

İSTANBUL - Taşeron işçiler, Eminönü'nde bulunan Nimet Abla Milli Piyango Gişesi önünde bir araya gelerek, son KHK ile taşeron düzenlemesini protesto etti. İktidarın taşerona kadro sözünü hatırlatan işçiler, bu düzenlemenin hiçbir güvence getirmeyen ve binlerce işçinin iş güvencesini ortadan kaldıran bir aldatmaca olduğunu söyledi.

Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Taş-İş-Der) üyesi taşeron işçiler Eminönü'nde milli piyango biletleri satışı yapan Nimet Abla Milli Piyango Gişesi önünde bir araya gelerek kadro talebini dile getirdi. Eyleme Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, işçilerin arkadaşları da destek verdi. Milli piyango bileti şeklinde hazırlanan ve üzerinde "KHK Taşeron Piyangosu Ayrımsız , Şartsız Kadro" yazılı pankart açılan eylemde 1603 TL Asgari Ücreti Kabul Etmiyoruz", "Geçmiş Haklarımızdan Feragat Etmek İstemiyoruz", "Yemekhane İşçisine, Bilgi İşlem İşçisine, Danışmanlık Hizmetlerine, Çağrı Merkezi Çalışanlarına, Şoförlere Kadro", "Feragatsız, Şartsız Kadro İstiyoruz" yazılı dövizler taşındı.

 

"Taşerona İlişkin KHK Bir Aldatmacadır"

Taş-İş-Der Başkanı Cemal Bilgin, taşeron işçiler olarak son çıkan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kadro düzenlenmesinin yapılmasına anlam veremediklerini söyledi. Mecliste görüşülmeden, sendikalar ve meslek odalarıyla görüşmeden, aniden bir KHK ile taşeron çalışmanın düzenlendiğini belirten Bilgin, 'taşeron işçilere kadro' sözünü anımasatarak yılbaşında işçilere piyango vurmadığını, KHK ile yapılan taşeron düzenlemesinin bir aldatmaca olduğunu, kadroya alınmanın işçinin kazanılmış haklarından feragati şart koştuğunu söyledi. Biletleri bittiği için Abla Gişesinin bugünden kapalı olduğuna dikkat çeken Bilgin, "Bakın Nimet Abla gişeyi kapattı. Neden? Çünkü ona piyango vurdu" diyerek insanların geleceğe dair bir umutla bilet aldıklarını belirtti. "Bizler ise taşeron işçileri olarak hakkımız olanı istiyoruz. Fakatsız, amasız, şartsız kadro istiyoruz" dedi. 

 

"En Zor İşleri Yaparız, Ne Zaman İşten Atılacağız Diye Bekleriz"

Ardından  SES Aksaray Şubesi Eşbaşkanı Güneş Cengiz taşeron işçiler adına basın açıklamasını okudu.  "Bizler kamuda sayıları 1,5 milyonu bulan askeriyeler, okullar, adliyeler sigorta müdürlükleri, hava limanları, hastaneler, emniyet müdürlükleri, kaymakamlık, valilik, üniversiteler, il özel idareleri,  belediyeler vs kurumlarda  çalışıp, en zor, en pis işleri en ucuza yaparız. Ama hergün işe giderken ne zaman çıkarılacağız diye bekleriz" diyerek taşeron işçilerin durumuna dikkat çeken Cengiz, asgari ücretle geçinip, temizlik güvenlik, yemek, bilgi işlem, çağrı merkezleri, kayıt işleri, teknik hizmetler, laboratuvar hizmetleri gibi hizmetleri verdiklerini ve senelerdir yaşadıkları haksızlıkların düzeltilmesi için mücadele ettiklerini söyledi. Hükümetin taşeron işçilere kadro sözü verdiğini fakat son KHK düzenlemesi ile bir çok iş kolundaki işçilerin kapsam dışında bırakıldığını belirtti.

"Bir Çok İş Kolu Kapsam Dışı, Kadro Güvencesi Yok"

"Alınacak işçi sayısı çalışan işçi sayısından   az olduğunda bazı arkadaşlarımız da işsiz kalacak. Gelen kadroda iş güvencesi yoktur. Yanında  aynı işi yaptığı kadrolu işçiden hala az maaş alacaktır ayrımcılık kaldığı yerden devam edecektir" diyen Cengiz, yapılacak sınavlarda adam kayırma olmaması için tüm sendikaların denetimine açık şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

"Kadro Güvencesi Yok Ama Kazanılmış Haklardan Feragat Dayatılıyor"

"10 Gün içinde başvuru yap, davalardan ve haklarından feragat edeceğin taahhüdünde bulun, güvenlik soruşturmasından geç, sonra sınavdan geç, kadroya hak kazandığın davalarından, icraların dahil tüm haklarından feragat et" şartının getirildiğini dikkat çeken Cengiz, KHK ile çıkarılmış bir yasa ile  kadroya alınacağı belirtilen işçilerin zaten yillarca en az ücretleri alarak bu bedeli ödemislerdir.simdi olduklarını ve buna rağmen şimdi bir de davalarla kazandıkları paradan vazgeçmeleri, oda yetmiyormus gibi bir de dava masrafları ve avukatlık ücretlerinin işçinin üzerine bırakılarak işçilere mağduriyet üstüne mağduriyet dayatıldığını ifade etti. Cengiz, eğer taşeron işçilere ilişkin bir düzenleme yapılacaksa herkesin kapsam içine alınmasını, kadrolu çalışanlarla aynı maaşı almasını ve haklarından feragat etmemesini sağlayacak, 'ama'sız, şartsız ve ayrım yapılmayan bir düzenleme istediklerini belirterek "Bu yılki piyango bizim için ancak gerçekten kadrolu işçi olmaktır" dedi. Taşeron işçilerin yaptıkları açıklama sırasında pek çok kişi hükümetin işçilere yönelik politikalarını eleştirdi ve sık sık alkışlayarak taşeron işçileri destekledi.