Posco-Assan işçileri, sendikaya üye oldukları için işten atılmalarını protesto etti. Eylemde Güney Kore Başkonsolosluğu'nun, sermaye sahiplerinin sendika düşmanı uygulamalarına ortak olduğu belirtielerek Posco Assan yöneticilerine sendikal haklara saldırıdan vazgeçme çağrısı yapıldı.
İSTANBUL- Kibar Holding'e bağlı Güney Kore sermaye ortaklığı olan Posco Assan işçileri, DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi oldukları için işten çıkarıldı. Seksenden fazla işçinin işten çıkarılması üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler Güney Kore Başkonsolosluğu önünde eylem yaparak Kore-Türk sermayeli Posco-Assan fabrikasında sendikalı işçilere yönelik baskılar protesto edildi.
Burada yapılan açıklamada Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Güney Koreli sermayedarların sendika düşmanı tutumlarına değinerek Hyundai'ye yan sanayi olan fabrikaların tamamında sendikasız olma koşulunun dayatıldığına dikkat çekti.
"Bu Hukuksuzluğa Göz Yumuyorsunuz"
Konsolosluğa seslenen Serdaroğlu "Bu hukuksuzluğa siz de göz yumuyorsunuz. Türkiye'de işçi ve sendika haklarına saygı gösterilmemesine siz yol açıyorsunuz" dedi.
Serdaroğlu, Assan'ın sahibi Kibar Holding'in bir çok yerde aynı yasadışılığı sergilediğini, Assan'da yıllarca sendikalı olmaya izin verilmediğini belirterek "Sendikasız çalıştırmayı bir nimet olarak gördüler. Koreli ortaklarıyla birlikte hiç bir işyerine sendikayı sokmuyorlar." dedi.
"Başbakanlığa da Gideceğiz"
Başbakan'ın, Uluslararası Çalışma Örgütü toplantısında "Sendikalaşmaktan, örgütlenmekten korkmayın" sözlerini anımsatan Serdaroğlu, "Buna karşın sendikaya üye olan 90 işçinin işten çıkarıldı. Bu işçilerin vebali, Başbakan'ın sırtındadır. Başbakanlığa da gideceğiz sen bu işçileri yanlış yönlendirdin diyeceğiz" dedi.
"90 İşçiyi Kış Günü Açlığa Mahkum Etmeyin"
Serdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın
"Grevleri patronlar için yasaklıyoruz" dediğini anımsatarak "Bu insanları bu kış günü açlığa mahkum etmeyin, Türkiye'de demokrasinin ne kadar olduğunu görüyoruz. E-Devlet'ten üye olan işçiler tek tek tespit edilmiş" dedi. OHAL bahanesiyle iş yeri önünde eylem yapmanın da yasak olduğuna değinen Serdaroğlu, "OHAL, Türkiye'de yüzde 90 oranında toplumsal muhalefete ve işçi hareketine uygulanıyor" dedi.