Sağlık Bakanlığı sağlık emekçilerine üç ay süreyle tavandan ek ödeme yapma vaadi vermişti. Ancak bu vaat, meslek grupları arasında 16 kata varan ödeme farklarının oluşmasına neden oldu.
Aynı zamanda 4D kadrosunda çalışan emekçilere de hiçbir ek ödeme yapılmadı. SES Ege Üniversitesi İşyeri Temsilciliği bu adaletsizliğe karşı ses çıkarmak amacıyla 20 Mayıs Çarşamba günü saat 12.30’da Ege Üniversitesi Hastanesi içinde eylem gerçekleştirdi.
Eylem alkışlarla hastane idaresine yapılan yürüyüşle başladı. Hastane idaresin önünde yapılan konuşmada “Biz sadaka değil hakkımız olanı istiyoruz. ‘Hak Hukuk Adalet’ diyoruz. Burada 4D kadrosunda çalışan personel de en önde çalıştı. Aynı zamanda güvenlik görevlileri, bize yemek yapan şirket çalışanları ve daha birçok personel var. Herkese adaletli bir ödeme yapılmasını istiyoruz. 3 ay için bir genelge çıkarıldı, gerekirse yeniden bir genelge çıkarılabilir, bu adaletsizliğe son verilebilir.. Doktor, hemşire, personel gözetmeksizin gerekirse herkese aynı maaşı verin, iyileştirme verin. Bırakın iyileştirmeyi, biz geriye gittik” denildi.
Yoğun bakım çalışanlarının yaşadığı zorluklar anlatılırken, bir hemşireye lise mezunu olması gerekçesiyle sadece 600 lira ek ödeme yapıldığı, nöbet parasının ise kesildiği söylendi ve hastane idaresine bu durumla ilgili açıklamada bulunma çağrısı yapıldı.
Aydın, Kocaeli ve birçok ilde üniversite hastanesi idarelerinin ortak havuz oluşturarak çalışanlarına ödeme yaptığı belirtilirken “Eğer hiç para yoksa öncelikle nöbet tutanların paralarını ödeyin. Gece mesaisi ile gündüz mesaisi aynı değildir. Öncelik gece mesaisi yapanındır. Gece herkes uyurken, burada insanlar sabaha kadar çalıştı. Gece çalışmak, haftalık 40 saat diye eşitlenemez. Esnek Çalışma Genelgesi’nde ‘hak kaybı olmayacağı, gece nöbetinin mesai olarak geçeceği’ vurgulanıyor. Bu genelgeye göre önce nöbet parası, ondan sonra ek ödemeler verilmeli. Ek ödemede ise adalet sağlanmalı. Bizim isyanımız bu adaletsizliğedir. Başhekim ve Başhemşire bizim bu isyanımızı yukarı göndermekle yükümlüdür” denildi.
Açıklamada gün itibarıyla “Gece mesaileri ikiyle çarpılsın, ücreti ikiden ödensin” talebiyle imza kampanyası başlatılacağı, kampanyanın Bakanlığa gönderileceği, mecliste soru önergesi verileceği, Türkiye çapında da bunun örgütlenmesinin yapılacağı duyuruldu. Açıklama “Öncelikli olarak bu ayki hak kaybımızın giderilmesini istiyoruz. Ekmeğimizin peşindeyiz. ‘Hak Hukuk Adalet’ diyoruz” sözleriyle ve alkışlarla sona erdi.
Ege Üniversitesi Hastanesi’nin yanı sıra Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde de aynı taleple bir eylem gerçekleştirildi. Burada yapılan konuşmada “Açıklama öncesinde Başhekimlik tarafından aranarak görüşmeye çağırıldık. Görüşmede taleplerimizi başhekimliğe ilettik. Ek ödemedeki uçurum farkların ve adaletsizliğin neye göre belirlendiğini, yasa gereği herkesin tavan ücretinin yüzde yüze tamamlanması gerekirken bunun neden yapılmadığını ve 4D kadrolu işçi arkadaşlarımıza neden ödeme yapılmadığını ısrarla sorulduk. Adaletsizliği doğru bulmadıklarını, ellerinden bir şey gelmediğini söylediler. Bizler onlara ekibin tüm parçalarına bu ödemenin yapılabileceğini söyledik” denildi.
“Sağlık bir ekip işidir. Bir sac ayağı eksik olduğunda yürümez. Sağlık bu hastanenin kapıdan içeri girdiğiniz an işlemeye başlayan bir çark gibidir. Sağlık, personelinden bilgi işlemine, teknikerinden hemşiresine, asistanından güvenliğine herkesin bir parçası olduğu bir ekibin ürünüdür. Bu ürüne sahip çıkalım” denilen açıklama 1 dakikalık alkışlı protestonun ardından sona erdi.
21 Mayıs Perşembe günü saat 12.30’da Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Klinikler Girişi’nde aynı taleple basın açıklaması gerçekleştirileceği duyurulurken, eylemler, Antalya, Aydın, İstanbul gibi birçok şehirde de gerçekleştiriliyor.