6 sene geçti üzerinden... Ne kaybedilen canlar unutuldu, ne de tekmeyi atanlar...

Bugün Manisa Soma’da, yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci anıldı. Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde yapılan anmaya aileler ve emek örgütleri katıldı. Madenciler Anıtı önünde yapılan anmada “301 Candır Unutmadık, Unutturmayacağız, Üreten Biziz, Yöneten de Biz olacağız” pankartı açıldı.

Eylemde konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Sekreteri İsmail Türe, maden işçilerinin daha fazla kâr için katledildiklerini söyleyerek, “Katillere mahkeme salonunu dar ettik ama yargıdaki patron, siyaset vesayeti hakimlerin, savcıların değişmesini sağlayarak adeta ödül gibi cezalar vererek mezarda yatan 301 canımızın, ailelerinin acısını bir kez daha büyüttüler” dedi.

İşçilerin salgın koşullarında çalıştırıldığı için Soma’da İmbat Maden’de 3 maden iş cinayetinde yaşamını yittirdiğini hatırlatan Türe, ölmeyen, işten atılan binlerce madencinin 6 yıldır alamadıkları tazminatları için mücadele ettiklerini hatırlatarak, pandemi sonrası Ankara’ya yürüyeceklerin i söylediler.

Yaşanan adaletsizliği, zulmü, yağmayı ve talanı unutmayacaklarını belirten Türe, “İşçilerin mücadele etmeye devam edecek. Not alıyor işçiler, emekçiler. Mücadele daha yeni başlıyor” diyerek bitirdi açıklamayı.

Madenlerde katledilen 301 işçi, sabah saatlerinde de mezarları başında anıldı. İşçilerin 14 yaş altındaki çocukları da, 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik süresinde babalarının mezarlarını ziyaret etti.