Barsan Global Lojistik Orhanlı Depo’da 7 işçinin korona testi pozitif çıktı. Şirket ise Kısa Çalışma Ödeneği alınmasına rağmen işçileri çalıştırmaya devam ediyor.

İSTANBUL - Barsan Global Lojistik’in Tuzla Orhanlı'da bulunan deposunda çalışan işçilerden birinin korona testinin pozitif çıkmasının ardından hastaneye giden 6 işçinin de testi de pozitif çıktı.

 

Eşi İçin Hastaneye Gitti, Kendisi de Pozitif Çıktı

Sonucu pozitif çıkan işçilerden DGD-Sen üyesi Mahir Albayrak, kalp hastalığı olan eşini, semptomları göstermesi üzerine hastaneye götürünce  kendisinin de koronavirüse yakalandığını testi pozitif çıkınca öğreniyor.

"Fabrikada Belki Herkes Virüse Yakalandı" Albayrak “Eşim çalışmıyor, evden çıkmadığı için hastalık büyük ihtimal benden ona bulaştı. Biri 3 yaşında, diğeri 2 aylık iki çocuğumuz var. Hasta olduğumu öğrendikten sonra depodaki arkadaşlardan beni arayanlar oldu, nasıl oldun iyi misin diye sormak için. Şu an belki de hepiniz koronaya yakalandınız, hepinize bulaşmış olabilir, hiçbir belirti olmasa da gidip test yaptırın dedim. O akşam 6 arkadaş hastaneye gitmiş, sabah da haberleri geldi hepsi korona pozitif çıkmış.”

 

"Şirket Önlem Almıyor, Devlet Denetlemiyor"

Vakalar ortaya çıkmadan önce Barsan Lojistik Depo’da herhangi bir önlem alınmadı. Sendikanın ücretli izin verilmesi ve işyerinde gerekli önlemlerin alınması için verdiği dilekçeye rağmen Barsan Lojistik’in depo bölümü ne dezenfekte edildi ne de işçilere maske, eldiven gibi koruyucu ekipman dağıtıldı.

Ayrıca denetim yapılması için şirketle görüşen sendikaya oradaki çalışanlar "Dilekçenizi alsak da şu an bir denetleme yapılması mümkün değil. Denetime çıkacak kimse yok, salgın sebebiyle denetimler durduruldu" dedi.

DGD-SEN Bu kez İŞKUR’a gitti. Sendika oradan da aynı yanıtı aldı. "Denetleme yapılamıyor. Mahkemeler kapalı. Şikayet edecek, denetim yapacak birim yok" denildi.

 

"Engelli ve Hasta İşçiler de Çalıştırılıyor"

Salgınla beraber Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında işçiler yıllık izne çıkarıldı. Ancak işlerin yoğun olduğu gerekçesiyle tüm işçiler işe geri çağrıldı.

Engelli ve kronik rahatsızlığı olan arkadaşlarımıza ise ‘Çalışırken başıma gelecek şeylerden, şirket hiçbir şekilde sorumlu değildir’ diyen bir belge imzalatıldığını belirten Albayrak, "Şu an herkes sigortasız şekilde zorla çalıştırılıyor. Arkadaşlarımızın hepsinin maddi durumu çok kötü. Hepsinin borcu var, işlerini kaybetmemek için günlük 20 liraya çalışmaya razı oluyorlar" bilgisini aktardı.

 

"Sendikalı İşçiler İstifaya Zorlanıyor"

Bütün müdürlerin pozitif vakalardan haberi olduğunu aktaran Albayrak, “Ben pozitif çıktığım gün bölüm amirlerine durumumu bildirdim. Kimseye aksettirmeden durumu çözmeye çalışıyorlar, bir yandan da yalan söylediğime dair iftira atmaya çalışıyorlar. Bunu yapanlar da Depo Müdürü Levent Özbek ve Proje Yöneticisi Cahit Duman. Maksat olayın üstünü örtmek. Çünkü sendikalı olduğumuz için zaten kinliler bize. Daha önce kafalarına göre yaptıkları zamlarla ilgili ihtar çekmiştik. Ama şikayetlerimizi dikkate almadılar, Barsan şikayetleri dikkate alan bir yer değil. Amaçları bizi yıldırmak. Bizi, tazminatlarımızı verecekleri sözüyle istifa etmeye zorluyorlar. Sendikalı işçileri işten çıkaramadıklarından kendi isteğimizle işten çıkmamız için baskı yapıyorlar.” diyor.

 

"Başımıza Gelenlerden Kim Sorumlu Olacak?"

Bu şekilde çalışmayı kabul etmeyeceklerini belirten Albayrak i, “Bu insanların hiçbir şeyden korkusu yok. Hem devlet üzerinden benim paramın %60’ını vereceksin hem de günlük 20 liraya beni çalıştırmaya devam edeceksin. Biz bunu kabul etmiyoruz. Zaten sigortamız yatmayacak. Başımıza bir şey gelse sorumlusu kim olacak? Bunlara karşı çıkınca bize kinlendiler. Çalışanlara da parasının kalan %40’ını vereceklerini söylüyorlar, o da 3 ay sonra. Bununla ilgili kanıtlayıcı bir belge de vermiyorlar, ödeyeceklerinin garantisi yok. Başımıza bir şey gelse, iş kazası olsa ne olacak? Sorumluluğunu alabilecekler mi bunun?” diyerek işçilerin içinde bulunduğu zor durumu aktarıyor.