Çalıştığı Galataport şantiyede 7 Nisan'da kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan, günlerdir Covid-19 şüphesiyle yoğun bakımda tutulan ve bu sabahın ilk saatlerinde yaşamını yitiren mücadeleci inşaat işçisi Hasan Oğuz ailesi ve mücadele arkadaşları tarafından Habibler Yayla Mezarlığı'nda sonsuzluğa uğurlandı.

İSTANBUL - İnşaatı sürmekte olan Galataport projesinde şantiyede çalışmaktayken 7 Nisan'da kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı Hasan Oğuz. Mesainin ilk saatlerinde rahatsızlanarak revire giden ardından Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Kalp krizi nedeniyle iki stend takıldı. Ve günlerdir Covid-19 şüphesiyle yoğun bakımda tutulan Hasan Oğuz bugün sabahlerinde yaşamını yitirdi.

Çocuk yaşlarından itibaren baba mesleğini yapmaya ve inşaat  işçisi olarak çalışmaya başlamıştı. Çalışırken de inşaat işçilerinin örgütlenmesi için mücadele içinde oldu.

Devrimci Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası üyesi olan Hasan Oğuz, Avrupa Yakası Temsilcisi olarak sendikal faaliyetlerini sürdürüyordu.

Hasan Oğuz'un çalışmakta olduğu Galataport şantiyesinde de tüm şantiyelerde olduğu gibi Koronavirüs salgınına rağmen hiç bir önlem alınmadan işçiler çalıştırılmaya devam ediyordu.

20 Mart günü işçiler Covid-19’a karşı hiçbir önlem alınmadığı gerekçesiyle iş bırakmıştı. Şantiye’de 3 Nisan günü 3 işçinin Covid-19 testi pozitif  çıkmasına rağmen üretin durdurulmamış, işçiler çalışmaya zorlanmıştı.

İnşaat iş kolunda örgütlü sendikaların tüm uyarılarına rağmen işçiler çalıştırılmaya devam edildi.

Oğuz, Galataport şantiyesinde bu şartlar altında çalışırken 7 Nisan'da rahatsızlanarak revire gitti buradan da Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Kalp krizi geçiren Hasan Oğuz'a 2 stend takıldı ve tüm belirtileri Covid-19’du ve o yönde tedavi uygulandı.

İşçilerin emekçilerin, tüm ezilen halkların, sınıfsız, sömürüsüz, özgür bir dünyada yaşaması için mücadele eden Hasan Oğuz 33 yaşında öncü devrimci genç bir işçiydi.

Patronların kar etme hırsı ve devletin onları koruyan uygulamaları, genelgeleri nedeniyle çalışmak zorunda olduğu için bu sabaha karşı yaşamını yitirdi. Hasan Oğuz'un raporlarına ise ölüm sebebi olarak “bulaşıcı hastalık” yazıldı.

Hasan'ın hastaneye kaldırılmasının ardından bir çok mücadele arkadaşı onu ve ailesini yalnız bırakmadı.

Bu sabaha karşı yaşamını yitiren devrimci öncü işçi Hasan Oğuz'u ailesi,sendikadan mücadele içinde tanıyan bir çok yoldaşı Habibler Yayla Mezarlığı'nda sonsuzluğa uğurladı.

Devrimci Yapı İşçileri Sendikası'nın bayrağı mezar üzerine serilerek merhaba Hasan Oğuz'un çalışırken çekilmiş fotoğrafının bulunduğu pankart açıldı. Pankartta "Dev Yapı-İş Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz'u Bulaşıcı Hastalık Sebebiyle Yitirdik!

-Hasan Galataport şantiyesinde işçiydi.

-İşçiler 20 Mart'ta hiçbir önlem alınmadığı için iş bırakmıştı.

-3 Nisan'da şantiyede 3 pozitif vaka çıktı.

-7 Nisan'da Hasan kalp krizi geçirdi.

-Tüm belirtiler COVID-19'du. Hasan'a o yönde tedavi uygulandı.

-Hasan'ın ölüm sebebi 'Bulaşıcı Hastalık' olarak belirtiliyor.

-Hasan'ın Katili 'Bu Çarklar Dönecek' Diyenlerdir!

-Zorunlu Olmayan Tüm İşler Acilen Durdurulsun!" yazılıydı.

Saygı duruşu sırasında mücadele yoldaşları Nazım Hikmet'in 'Güneşe akın" şiirini okudu.

Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut konuşmasında "Genç yaşta gidenin arkasından konuşmak kolay değil hele hele giden böyle Hasan gibi mücadeleci genç bir dostumuzsa, işçi önderiyse, yoldaşımızsa  gerçekten hiç kolay değil. Tanıştığımız günden bu yana insan ve yaşam mücadelesinde omuz omuza yürüdüğümüz, mücadele ettiğimiz inşaat işçilerinin kölece çalışma koşullarına tüm bedenini ve enerjisini katarak mücadele eden dostumuz yol arkadaşımız yiğit bir devrimci bir genç bir işçi önderini yitirdik" dedi.

Salgın ilk çıktığı günden bu yana inşaat patronlarına salgına karşı önlem alın uyarılarında bulunduklarını aktaran Karabulut, "Bu şantiyeler bizi yok edecek, öldürecek dedik. İnsanlık dışı koşullarda çalışıyoruz ve yattığımız yataklar, yaşadığımız koğuşlar ne hijyenik ne de çalışmaya elverişli değil dedik. Burada önlemler alınmazsa her gün bir arkadaşımız yaşamını getirebilir dedik. Ve 3 Nisan'da Galataport şantiyesinde 3  işçi de pozitif vaka ile karşılaştık" dedi.

Tekrar "Bu şantiyeleri durdurun, bunların yaşam için insanlık için hiçbir yararı yok" uyarılarına rağmen şantiyede çalışmanın devam ettiğini belirten Karabulut, "Hasan kalp krizi geçirdi. Kalp krizinin sebebi şantiyedeki virüs salgınıydı. Ona bünyesi dayanmadı. Öfkesi, bilinci ve bünyesi maalesef buna çare üretemedi. Bu nedenle Hasan  kalp krizi geçirdi. Yaşam mücadelesi verdiği 5 gün içinde şantiyede bir arkadaşımızda daha coronavirüs tespit edildi. Tekrar uyarıyoruz. Başka Hasanlar yaşamını yitirmesin. Hasanımızı aldınız başka dostlarımız, başka inşaat işçileri yaşamını yitirmesin" dedi.

Karabulut, Dev Yapı İş Sendikası olarak Hasan Oğuz'un mücadele bayrağını genç inşaat işçilerinin taşıyacağını vurgulayarak Ve biz buradan Hasan'a söz veriyoruz. Sen rahat uyu! Senin bayrağını senin mücadeleni yürütecek genç inşaat işçileri var. Bugün şantiyede iş bırakma yaptılar. Yarın da ölüm saçan şantiyeyi durdurmak için çalışacaklar.

Bunlar kan emici asalaklar her gün birimizi almak pahasına kar etmek için o şantiyeleri devam etmek istiyorlar. Biz de Hasan'ın mücadelesine, anısına sadık kalmak için o şantiyelere durduracağız" diyerek Hasan Oğuz'u son yolculuğuna uğurlamaya gelenlere teşekkür etti.

Ardından sendikadan genç bir mücadele yoldaşı Bekir Kilerci'nin "Fırtına Kopanda" adlı şiirini okudu.

Burjuvazinin işçilere dayattığı yoksulluk ve acılara karşı şairin sınıfsal öfkesini anlatan şiir tam da inşaat işçilerinin yüreğinden geçenleri aktarıyordu son mısralarında.

"Bir daha insanlığın başına / bela olmayasınız diye / hepinizin kafasını taşlarla ezeceğim.

Bu kinimi aşırı bulanlara ise / Tek söyleyeceğim; / 'Ben bu kadar vahşi olmayı / Siz burjuvalardan öğrendim'

İnşaat işçileri, yoldaşları Hasan Oğuz'a "Mücadelen devam edecek" sözü vererek ayrıldılar mezarı başından...