Hükümet "Hafta Tatili Kanunu'nu kaldırdı. Sanayicilerin hafta sonu çalıştırma ruhsatı almasını ek külfet kabul eden hükümet işçilere kanunen verilen haftada bir gün iznin de gasp edilmesinin yolunu açtı.
Zeytinlik düzenlemesiyle kamuoyu gündemine gelen "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu" kapsamında, 1924 yılından bu yana yürürlükte olan "Hafta Tatili Hakkında Kanun" kaldırıldı.
Zeytinlik alanların yok edinilmesine ilişkin tasarı kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuş zeytinliklerle ilgili madde geri çekilmişti. Kamuoyu "zeytinlikler şimdilik kurtuldu" diye düşünürken, hükümet aynı kanun tasarısı ile işçilerin haftada bir gün olan tatiline göz dikerek
"Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu" kapsamında, 1924 yılından bu yana yürürlükte olan "Hafta Tatili Hakkında Kanunu"nu kaldırıldı.
İşçi ve emekçilerin haklarının tırpanlanmasında sınır tanımayan iktidar şimdi de işçilerin haftada bir gün olan tatiline göz dikti. Hükümet bu son hamlesiyle işçilerin kanunla belirlenmiş olan haftada bir gün tatilini de tarihe karıştırdı.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında yürürlüğe giren "Hafta Tatili Hakkında Kanun", AKP tarafından kaldırıldı. Düzenleme 1924 yılında hayata geçirilmiş ve sanayi işçilerinin haftada 1 gün tatilini zorunlu hale getirmişti.
"Hafta Tatili Hakkında Kanun"un kaldırılmasına rağmen "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun"da "Hafta tatili Pazar günüdür" ifadeleri korunuyor. Fakat bu sanayicilere işçilerin haftada bir gün kullandırılması zorunlu izni gasp etmenin yolunu açmalıdır oldu.
AKP işçilerin "Hafta tatilini" de tarihe karıştırdı. Zeytinlik düzenlemesiyle kamuoyu gündemine gelen "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu" kapsamında, 1924 yılından bu yana yürürlükte olan "Hafta Tatili Hakkında Kanun" kaldırıldı.
Bundan tam 93 yıl önce, "On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir. Resmi devairle umumi, hususi, ticari ve sınai herhangi bir müessesede müstahdemini ve ameleyi haftada altı günden fazla çalıştırmak memnudur" ifadeleriyle hayata geçen düzenlemede, işçilerin haftada altı günden fazla çalışması da yasaklanmıştı.
"Sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi" hafta tatilinin kaldırılmasının gerekçesi olarak gösterilirken, "Madde ile sanayiciler üzerindeki ek yüklerin ve sınırlandırılmaların kaldırıldığı" açıkça dile getirildi.
"Hafta Tatili Hakkında Kanun"un kaldırılmasına rağmen "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun"da, "Hafta tatili Pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere Cumartesi günü en geç saat 13.00'ten itibaren başlar" ifadeleri korunuyor.
İktidar patronların hafta sonu çalışma ruhsatı almasını ek yük olarak görüp işçilerin daha da sömürülmesinin önlerindeki engeli kaldırıyor.