< Kadro Beklerken İşten Atıldılar

İstanbul'da Ataşehir Belediyesi'nde, Pazartesi günü herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan 120 taşeron işçi, bugün eyleme başladı. Taşeron işçilere verilen tebliğde, "Çıkarılan son KHK'ler ışığında valiliğin kendilerine yolladıkları güvenlik soruşturması sonucunda hizmetiniz sona ermiştir" deniliyor.

Aylar önce bir güvenlik soruşturması geçiren, daha sonra sınava giren ve sınavı da geçen işçiler, kadro beklemeye başladı.

Dün sabah belediye başkan yardımcıları ile toplantı yapan işçiler sonuç alamadı. "Valiliğin güvenlik soruşturması gerekçesine dayanarak bizi işten çıkarmak zorunda değilsiniz. İnisiyatif sizin elinizde, gerekçe göstermeden bizi işten çıkartamazsınız" diyen işçilere karşı yöneticiler topu valiliğe attılar.

Tespit Komisyonu'na dilekçe veren işçiler, karara itiraz etti.

Taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi ile ilgili olarak Resmi Gazete'de yayımlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24'üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar Tebliği"’ne göre, yerel yönetimlere bağlı işletmelerde çalışan işçiler, güvenlik soruşturmasından geçmesi halinde sınava alınacak.

Fakat Ataşehir Belediyesi işçilerinin sınava girdikten sonra kadro beklerken tespit komisyonunca yeniden bir değerlendirmeye tutulmaları, öngörülmeyen bir düzenleme. İşçilerin sınav sonuçlar belediyenin internet sitesinde 26 Mart 2018 tarihinde ilan edilmişti. Ataşehir Belediyesi'nin bu uygulamasının daha önce örneği yok.

Ataşehir Belediyesi ise açıklamasında, çıkarılan işçilerin Valiliğin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması nedeniyle işlerine son verildiğini savundu, “107 çalışanımızın kendileriyle ilgili güvenlik soruşturmaları olumlu gelmediğinden iş akitlerine son verilmek zorunda kalınmıştır. İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan ve tarafımıza bildirilen güvenlik soruşturması sonuçlarının belediyemiz iradesiyle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır" dedi.

İşten atılan işçiler bu sabah belediye önünde oturma eylemine başladı. İşçiler, gasp edilen işlerini geri alana kadar devam ettireceklerini söylüyor.