< < İş Bırakan ASM Emekçileri: "Eziyet Yönetmeliğini Geri Çekin!"

 

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı'nın 1 Kasım'da yürürlüğe koyduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve taleplerinin karşılanması için 5-7 Kasım'da yurt genelinde yapacaklarını duyurdukları üç günlük iş bırakma eylemine bu sabah itibariyle başladı.

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı'nın 1 Kasım'da yürürlüğe koyduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve taleplerinin karşılanması için 5-7 Kasım'da yurt genelinde iş bırakacaklarını duyurmuştu.

ASM emekçilerinin Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne tepki göstererek başlattığı 3 günlük iş bırakma eylemi bu sabah itibariyle başladı.

İstanbul'da ASM emekçileri ve meslek örgütleri, sendikalar "Eziyet Yönetmeliği"ne karşı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

Yüzlerce sağlık emekçilerinin katıldığı açıklamada, sağlık çalışanları yönetmeliğin iptali sağlanmadığı takdirde daha fazla eylem yapacaklarını belirterek “Kararlılığımızın göstergesi olarak üç gün boyunca iş bırakıyoruz. Sonraki haftalarda da çeşitli eylemlerle haklarımız ve halk sağlığı için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Çemberlitaş’ta bulunan İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek “Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz” yazılı pankart açan sağlık emekçileri sık sık “Susma Haykır Eziyete Hayır”, “Hekimlik Yapmak İstiyoruz”, “Ebe Hekim Ele Ele Hep Beraber Greve”, “Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz”, “Bakan Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, "Bakan İstifa" sloganlarıı attı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) gibi pek çok sağlık meslek örgütünün çağrıcısı olduğu eyleme yüzlerce sağlık emekçisi katıldı. Eylemde sağlık çalışanları, bakanlığı halk sağlığını korumak adına harekete geçmeye çağırdı ve sonuç alınıncaya dek geri adım atmayacaklarını belirtti.

 

"Bakanlığın Sağlık Emekçilerinin İtirazına Kulak Tıkama Lüksü Yoktur"

Ortak basın açıklamasını İstanbul Aile Hekimliği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç okudu. Uluç, yeni Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı sağlık çalışanlarının itiraz ve tepkilerinin devam ettiğinin ifade ederek Bakanlığın “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları bu uygulamaya sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Uluç, “Üzerinden bir ay bile geçmedi, biz yine buradayız! Bu yönetmeliğin taslağına olan tepkimizi gösterdik ve kabul edilmemesi gerektiğini söyledik. 19 Ekim’de Ankara’da 7.500 kişiyle bu yönetmeliği asla kabul etmeyeceğiz diye haykırdık. Ancak Bakanlık bizi kaale almadı ve yönetmeliği 30 Ekim’de resmi gazetede yayınladı. Bakanlığın bizim tepkilerimize kulak tıkama lüksü yoktur, çünkü bu ülkede birinci basamak sağlık hizmetini bizler veriyoruz” diyerek Bakanlığa tepki gösterdi.

 

"Hatırlatalım Daha Önce Geri Adım Atmak Zorunda Kaldınız!"

Daha önce de sağlık çalışanlarının taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Uluç “Acil nöbetleri, cumartesi nöbetleri ve en son ceza yönetmeliği bize rağmen uygulanmaya çalışıldı. Kanuna yazıldı, ancak sözleşme feshi tehdidiyle karşı karşıya kalan binlerce aile hekimi vardı. Sonuç olarak geri adım atmak zorunda kaldınız. Bu tecrübeleri hatırlatmak mı gerekiyor!” dedi.

 

"Dayatma Yönetmeliğini Reddediyoruz!"

Uluç, yeni yönetmelikteki belirli unsurlara karşı çıktıklarını, Yönetmeliğin sağlık çalışanlarını zorlayacak birçok şart içerdiğini söyleyen Uluç, "- Emeğinizi yok sayıyoruz, temel ücretlerinizi düşürüyoruz ama imkansız teşvik hedeflerini gerçekleştirin” dayatmasını kabul etmiyoruz. - Altı ayda bir gelmeyen kişilere ulaşın, zorla sağlık hizmeti verin” dayatmasını kabul etmiyoruz. -Vatandaşa sorumluluk veremedik, hastaların peşinden siz koşmak zorundasınız” dayatmasını kabul etmiyoruz.

-Hastayı sanki müşteri gibi memnun etmek zorundasınız” dayatmasını kabul etmiyoruz. -Matematik sınırlarını zorlayan, aklımızla ve emeğimizle dalga geçen bu formül yönetmeliğini kabul etmiyoruz" diyerek yönetmelik dayatmalarına tepkilerini dile getirdi.

 

"İş Bırakmamızın Sorumlulusu Bakandır"

Sağlık çalışanlarının bu yönetmeliğin geri çekilmemesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan Uluç, “Bu yönetmelik olmamış, çöpe atın dedik ama atmadınız. Sesimizi duymadınız, duymak istemediniz. Anayasal hakkımızı kullanarak 5-7 Kasım tarihlerinde iş bırakıyoruz. Bu üç günlük iş bırakmanın sorumlusu yalnızca Bakanlıktır. Eğer geri adım atılmazsa iş bırakmalar devam edecek” diyerek uyarıda bulundu.

 

"Eziyet Yönetmeliğinde Biz Yokuz!"

Sağlık çalışanlarının kendilerine dayatılan şartları kabul etmeyeceğini ve “Eziyet Yönetmeliği” geri çekilmezse, sağlık çalışanlarının bu süreçte yer almayacaklarını belirtti. “Biz yokuz! Buyurun, kiminle çalışıyorsanız onunla çalışın” diyen Uluç, yönetmeliğin yarattığı sorunlara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ve talepleri karşılanana kadar geri adım atmayacaklarını ifade etti.

 

"2 Dakikalık Muayene İle Sağlıklı Olunmaz"

Ortak açıklamanın ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin hem sağlık çalışanlarının haklarına hem de halkın sağlık hakkına zarar verdiğini belirtti. Küçükosmanoğlu, “Bu yönetmelik, çalışanların ücretlerine bir saldırı olduğu gibi halkın sağlık hakkına da bir saldırıdır” dedi

Son aylarda kamu hastanelerinde muayene sürelerinin giderek kısaltıldığına dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “Muayene süreleri bazı kamu hastanelerinde 2 dakikaya kadar indi. 2 dakikalık bir muayeneyle sağlık hizmeti verilemez. Böyle bir sağlık sistemi kabul edilemez” dedi. Bu tür uygulamaların halk sağlığını tehlikeye attığını ve sağlık hizmetlerinin niteliğini düşürdüğünü belirten Küçükosmanoğlu, yeterli süre ve dikkatle yapılan bir sağlık hizmetinin önemine vurgu yaptı.

 

"Birinci Basamak Güçlendirilmeli!"

Sağlık sisteminde köklü değişikliklerin gerekliliğine dikkat çeken Küçükosmanoğlu, halkın nitelikli, eşit ve ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmasının ancak birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesiyle mümkün olacağını belirtti. “Sağlık herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmalı. Birinci basamak güçlendirilmeli” diyen Küçükosmanoğlu, mevcut yönetmeliğin bu yöndeki ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

 

"Yoksul Halk Sağlığa Erişemeyecek!"

Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Ahmet Tapduk Mehlepçi, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin zayıflamasının halkın sağlık hakkına ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Mehlepçi, ASM’lerin özellikle yoksul halkın sağlık hizmetine erişimindeki kritik rolüne dikkat çekerek, bu merkezlerdeki hekim ve sağlık personeli eksikliklerinin istifalarla daha da derinleşeceğini ifade etti.

 

"ASM’ler Kapanma Riskiyle Karşı Karşıya!"

Mehlepçi, sağlık çalışanlarının giderek kötüleşen çalışma koşulları nedeniyle ASM’lerden ayrıldığını, hekim ve hemşire istifalarının artması halinde pek çok ASM’nin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. “Yoksul halkın sağlık hizmetine en kolay erişebildiği yerler ASM’lerdir,” diyen Mehlepçi, buraların kapanması durumunda bu kesimlerin temel sağlık hizmetlerinden mahrum kalacağını söyledi. Mehlepçi, “Bu durum halkın sağlık hakkına yönelik bir tehdit anlamına gelir ve Sağlık Bakanlığı halk sağlığını korumaktan çok zarar vermektedir,” diye ekledi. Mehlepçi, Sağlık Bakanlığı’nın performansa dayalı uygulamalarla sağlık hizmetini iyileştirmekten çok, çalışanların özlük haklarını ve halkın sağlık hakkını tehlikeye attığını vurguladı.

 

"Halk Sağlığı Ve Sağlık Çalışanların Özlük Hakları Tehlike Altında"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) adına açıklama yapan Nezahat Altınsoy Özen, Sağlık Bakanlığı’nın yeni Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ne sert tepki göstererek, bu yönetmeliğin işin kalitesini değil, miktarını ön plana çıkardığını belirterek, uygulamanın sağlık çalışanlarının iş güvencesini tehlikeye attığını ifade etti.

“Bu yönetmelik, hekimlerin ve ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmakta, çalışma koşullarını eziyete dönüştürmektedir” diyen Özen, yeni düzenlemenin mevcut sorunları daha da derinleştirdiğini söyledi. Özen, yönetmeliğin halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını korumak yerine daha da kötüleştireceğini vurguladı. “Bu yönetmelik, sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirmek bir yana, sağlık sisteminde zaten var olan sorunları büyütecek,” dedi.

Sağlık emekçileri adına yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, halk sağlığını ve çalışanların refahını önceleyen yapısal değişiklikler yapması gerektiğini belirten Özen, yönetmeliğin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

 

"Eylemlerimiz Ve Mücadelemiz Sürecek!"

Eylemde yapılan konuşmalar sırasında sağlık sağlık emekçileri sık sık “Bakan istifa” sloganları atarak tepkilerini dile getirdi.

Sağlık emekçileri, mücadelelerinin süreceğini belirterek, yarın saat 11:00’de Kadıköy’de ve Perşembe günü Beşiktaş’ta toplanacaklarını duyurdu. Yapılan açıklamalarda, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini vurgulayan sağlık emekçileri, taleplerinin karşılanana kadar eylemlere devam edeceklerini belirti.