Adana’da SASA Polyester Fabrikası İnşaatında İşçiler Eylemde

Adana’da SASA Polyester fabrikasında taşeron firmada çalışan işçiler 2 aydır maaş alamadıklarının ödenmesi için Yapı Yol-İş öncülüğünde eylem yaptı.

Adana'da bulunan SASA Polyester fabrikasının PTA-MTR Üretim Tesisi şantiyesinde çalışan ve aralarında Yapı Yol-İş Sendikası işçilerinin de bulunduğu inşaat işçileri taşeron firmada çalışan yaklaşık 200 işçinin 2 aydır maaşlarının ödemmemesi nedeniyle eylem yaptı.

SASA Polyester fabrikasının PTA-MTR Üretim Tesisi'nde BİSMAK Grup bünyesinde endüstriyel çelik boruların döşenmesi işini yapan işçiler iki aydır ücretlerinin ödenmediğini ve şantiyede çıkarıldıklarını belirtti.

8 aydır çalıştığını belirten işçilerden Hakan Çapar, daha önce ödemede sorun yaşamıyorduk ama iki aydır maaş alamıyoruz. "Ödemenizi yapacağız" diyerek bizi 10-12 gün önce şantiyeden çıkardılar. Bizim işten çıkarıldığımız söylendi. Sigorta çıkışımız daha yapılmamış. Ama 10 gündür ödeme de yapılmadı. Biz de sendikamız Yapı Yol-iş ile hakkımızın ödenmesi için şantiye önüne geldik. İki aydır maaşlarımız ödenmedi, borçlarımız birikti. Evimize para göndermiyoruz. Şu an kimsenin cebinde parası yok" dedi.

İkiyüzden fazla işçinin hakkının gasp edildiğini söyleyen Hakan Çapar, şirket ortakları ayrıldığına işilikin duyumları olduğunu belirterek "Asıl firmayla ve aralarında anlaşmazlık olmuş, şirket akrabalar arasında bölünmüş vb gibi şeyler söyleniyor. Patronlarının arasındaki sermaye kavgasının faturası işçiye kesiliyor diyeyim. Böyle bir durum var. Ödeme yapılmayınca geldik konuşmak için bizi içeri alamadılar. Giriş kartlarımızın iptal edildiğini söylediler. Bizimle çalışmayacaklarsa hakkımızı versinler gidelim.

Ben sekiz aydır çalışıyorum, daha fazla süredir çalışan var, 6 aydır, 2 aydır çalışan var. Bu kadar insanın emeğini gasp edemezler. Hakkımız ödeninceye kadar buradayız" diye konuştu.

Yapı Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol ise aralarında üyelerinin de bulunduğu inşaat işçilerinin gasp edilen haklarının ödenmesi için eyleme başladıklarını belirtti.

"Burası SASA Holding'in devasa bir tesisin yapımı sürüyor. Milyarlarca liralık tesis yapılıyor ama işçilerin parası ödenmiyor. Burada sendikamızın üyesi arkadaşlarımız var. 150 kadar işçi arkadaşımız burada ama burada olmadan işçiler de var. 230-250 işçinin hakkı gasp ediliyor. Arkadaşlarımızın iki aylık ücretleri gasp ediliyor. İşçilerden bazılarına kısmi bir ödeme yapılmış ama o da asgari ücret kadar bir miktar. İnşaat patronları kârlarını katlayıp yatırım yaparken işçileri beş kuruşsuz kapıya koyuyor.

SASA Holding'in işçilere "Bizim sorumluluğumuz yok" diyerek işçileri taşeron firmaya yönlendirmeye çalıştığını belirten Akyol, taşeron BİSMAK kadar ana firmanın da sorumluluğu var. Buradaki arkadaşlarımızın gasp edilen hakları ödeninceye kadar eylemimiz devam edecek. İnşaat patronları bilsin ki, işçi açsa, cebinde beş kuruş yoksa, patronlara da huzur vermeyeceğiz" dedi.

Haberimiz hazırlandığı sırada şirket yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirildi. Şirketin 5 Kasım'da ödeme yapılması teklifini kabul etmeyen işçiler "İşçiler Hakkını Almadan Gitmez, Bu Düzen Böyle Devam Edemez" sloganı atarak eyleme devam ediyor.