< Sendikalardan Koç Holding'e Uyarı: "Toplu Ölüm Riskine Ortak Olma!"

 

Bağımsız Maden-İş'in çağrısıyla Fernas Madencilik patronu Ferhat Nasıroğlu'nun DEFAŞ Madencilikte ortağı olan Koç Holding önünde bir araya gelen çok sayıda sendika, Koç Holding'e "Toplu ölüm riskine ortak olma" çağrısı yaptı. Sendikacılar, Koç Holding'in Nakkaştepe'de bulunan genel merkezinde 24 saat nöbet başlattı.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nın çağrısıyla aralarında Mücadeleci Sendikaların da bulunduğu çok sayıda sendika, 50 gündür mücadele eden Fernas Madencilik işçilerine destek olmak için Fernas Madencilik patronu ve AKP Batman milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun DEFAŞ Madencilik'te ortağı olan Koç Holding önünde bir araya gelerek 24 saatlik nöbet eylemi başlattı. İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Nakkaştepe'de bulunan Koç Holding'in genel merkezi önünde toplanan DGD-SEN, KATAŞ-SEN, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Nakliyat-İş ve Enerji-Sen, "Toplu Ölüm Riskine Ortak Olma! Madencinin Hakkını Ver Koç!" yazılı pankart açtı.

 

"Koç Holding, Toplu Ölüm Riskine Ortak Olma İşçinin Hakkını Ver"

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, Fernas Maden işçilerinin çalışma koşullarını, işten atılma ve mücadele sürecini anlattı.

Fernas Maden işçilerinin "Yaşamak istiyoruz" diyerek başlattıkları direnişin 50. gününe girdiğini, , işçilerin günlerdir hem Soma'daki maden önünde, hem Ankara'ya yürüyerek, hem Ankara'da bakanlıklar ve Meclis önünde direnerek seslerini duyurmaya çalıştığını ve bugün yine önlerinin kesildiğini söyleyen Acar, işçilerin Bağımsız Maden-İş'in Fernas Madencilik raporunu Enerji Bakanlığına ulaştırmak üzere yürümek istediğini ve bir kez daha polis tarafından engellendiğini belirterek işçilerin günlerdir İSİG önlemlerinin alınması, ücretlerinin Soma havzasının ortalamasına yükseltilmesi, promosyonlarının ödenmesi ve işten atılan işçilerin geri alınması taleplerini haykırdığını söyledi.

Fernas Madencilik patronu Ferhat Nasıroğlu'nun Koç Holding ile ortaklığına dikkat çeken Acar, "Koç Holding'i tutum almaya çağırıyoruz. Sesleniyoruz, toplu ölüm riskine ortak olmayın" dedi.

 

"Fernas İşçilerinin Mücadelesi Bir Sınıflar Mücadelesidir"

Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, tüm engellemelere rağmen 50 gündür mücadele eden, Soma'dan Ankara'ya yürüyen Fernas maden işçileriyle dayanışma amacıyla Koç Holding önünde olduklarını söyledi. Fernas işçilerinin yasalarda tanımlanan haklarını istediğini söyleyen Küçükosmanoğlu, patronunsa örgütlenen, sendikalaşan, İSİG önlemlerinin alınmasını isteyen işçiler istemediğini vurguladı. Ferhat Nasıroğlu'nun dikensiz gül bahçesi istediğini ifade eden Küçükosmanoğlu "Fernas işçilerinin mücadelesi bir sınıflar mücadelesidir. Ve biz de Fernas işçilerinin haklı mücadelesinin yanındayız" dedi.

 

"İşçilerin Canını Emeğini Yok Sayanlar İşçilerin Mücadelesiyle Karşılaşacaklar"

KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner, "Maden işçileri Soma'da başlattıkları mücadeleyi Ankara'ya taşıdılar. Günlerce Anadolu'nun yollarında yalın ayak yürüdüler. Ankara'da memleketin ağalarına dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Bugün yola yattı arkadaşlarımız. Ne diyorlar 'Bekleyin'. Arkadaşlarımızın talepleri net" dedi.

Yıllardır madenlerde, inşaatlarda, taşımacıların tekstilcileri iş cinayetlerinde öldüren patronlara karşı yasaların uygulanmasını isteyen ve madenlerde ölmek istemiyoruz diyen işçilere, 'Canınız cehenneme!' denildiğini belirten Başaraner "Buradan, o milletvekilliği zırhını arkasına almış olan Ferhat Nasıroğlu'na sesleniyoruz: İşçilerin kanı sizin karınızdan değerlidir. Aklınızı başınıza alın. İşçilerin canını, emeğini yok sayanlar, işçilerin mücadelesiyle karşılaşacaklar" diye konuştu.

Türkiye'nin her hemen yerinde bir işçi eylemi, direnişi olduğunu ve bir eylem haritası olduğunu söyleyen Başaraner, ülkenin her yerinde işçilerin "Hakkımı Ver!" diye bağırdığını söyledi.

 

"İşçilerin Canını Umursamayarak Bu Yolu Yürüyemezsiniz"

"Sizler bu patronları etrafınıza alarak, Koç Holding ortaklıklarını göz ardı ederek işçilerin canını umursamayarak bu yolu yürüyemezsiniz. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" diyen Başaner, mücadele eden sendikalar olarak öne çıkıp, kendi işyerlerimizde alanlarda maden işçisine sahip çıkacaklarını çünkü bunu yapmazlarsa, ileride çok maden, tekstil, inşaat bir çok iş kolunda daha çok işçinin iş cinayetlerinde öleceğini belirterek "Biz ölümlere hayır diyoruz, insanca yaşamak istiyoruz. Kahrolsun ücretli kölelik düzeni" dedi.

 

"Nasıroğlu Patron Olarak Siyaset Yapıyor, İşçiler Siyaset Yapamaz Diyor"

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, 50 gündür Fernas işçilerinin onurlu, haysiyetli bir mücadele verdiğine tanık olduklarını belirterek Fernas işçilerinin çalışma koşullarının düzelmesi için eylemlilikten başka bir çaresi kalmadığını, patron Ferhat Nasıroğlu'nun ise işçilerin "marjinal grupların" etkisinde kaldığını söylemesine tepki gösterdi.

"Nasıroğlu siyasi amaçlar doğrultusunda hareket eden bir sendikadan bahsediyor. Bir patronun bunu söylediği yer ise bir meclisin içi. Siyasi bir kürsüden aldığı unvan omzundayken bunu ifade ediyor. Patron olarak çok rahat bir şekilde siyaset yapıyor ama diyor ki işçiler siyaset yapamaz. İşçiler gerçekleri söyledikleri anda 'marjinal grupların etkisi altına girmiş' oluyorlar. Biz kendisine diyoruz ki; hadi oradan!" diyen Edebali, işçilerin taleplerinin makul olduğunu ve kendi emeklerinin karşılığından başka bir şey istemediğini söyledi.

Çalışma Bakanlığı'na seslenen Edebali, işçilerin sendikal üyelik bilgilerini teşhir eden Fernas patronuna karşı sendikal örgütlenme hakkına sahip çıkmasını, işçilerin taleplerini karşılamasını gerektiğini vurguladı.

 

"Her Tarafı Fernas İşçilerinin Eylem Alanına Çevireceğiz"

Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, ise hafta önce çok sayıda sendika olarak "Hakkımı ver" şiarıyla yola çıktıklarını ve ülkenin dört bir yanında işçilerin insanca yaşayacak bir ücret için mücadelesinin sürdüğünü belirtti.

Çalışma Bakanlığı tarafından Fernas işçilerinin sendika üyelik bilgilerinin patronlarla paylaşıldığını ve sosyal medyada yayıldığını, bunu yapan patronlara soruşturma başlatılmazken sendika uzmanlarına soruşturma başlatıldığını hatırlatan Keskin, "Çalışırken ölmek istemiyoruz diyen madencilerin taleplerine kulak tıkayanlara karşı bugün buradayız" dedi.

İşçilerin taleplerine kulak verilmesi çağrısı yapan Keskin, Koç Holding'in de sorumluluk sahibi olduğunu vurgulayarak, "Biz Fernas işçilerinin sonuna kadar yanında olacağız. Koç Holding başta olmak üzere, hakkımızı ver diyenler olarak her tarafı Fernas işçilerinin sesini taşımak için eylem alanına çevireceğiz" dedi.

Açıklama boyunca, "Fernas İşçisi Yalnız Değildir" "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Maden İşçisi Köle Değildir", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından Fernas işçileriyle dayanışmak için Koç Holding önünde 24 saatlik nöbete başlandı.