< Fernas İşçileri Ankara'ya Yürüyor

Manisa Soma’da bulunan ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken, Bağımsız Maden İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan madenciler eylemlerinin 31. gününde dün Ankara’ya yürüyüş başlattı.

"Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa, bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir" pankartı açan işçiler, yürüyüşlerine Sendika binası önünde başladılar.

Yürüyüş öncesi konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, "Bizim yürüyüşümüz sadece Soma'daki işçilerin değil Türkiye işçi sınıfının yürüyüşüdür. Biz direne direne kazanacağız. Sendika olarak bunu daha önce de başarmış ve 8 bin işçiye tazminat aldırmıştık. Şimdi de Fernas'ta çalışan 450 işçinin hakları için verdiğimiz mücadeleyi kazanana kadar devam edeceğiz. Kazanmadan geri dönmeyeceğiz. Soma'daki 5 patrona 200 bin maden işçisini köle yapmak istiyorlar. Ama biz işçilerin köle olmadığını, haklarını alması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da taleplerinin işçilerin maaşlarının ortalama ücretlere çıkması, işçi sağlığı önlemlerinin alınması ve banka promosyonunu alabilmek ve işten atılan işçilerin geri alınması olduğunu hatırlattı.

Maden işçileri bugün, yürüyüşlerinin 2. gününde ilk durakları olan Akhisar Süleymanlı’dan yola çıktı ve Akhisar’dan geçerek Gölmarmara’ya yürüdü.

Saatlerce yürüyen madencilerden biri akşamüzeri baygınlık geçirirken, 2’sinin ayağında derin yaralar oluştu ve ambulans ile Gölmarmara Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Yeraltında ölmemek için yer üstünde ne olursa olsun yürümeye devam eden maden işçileri, taleplerini:

-ISİG önlemleri alınsın,

-Düşük maaşlar Soma ortalamasına çekilsin,

-Sendikal haklar tanınsın

diyerek özetliyorlar.

Madenciler yarın Manisa Salihli’ye ulaşmayı ve orada kalmayı planlarken, 28 Eylül Cumartesi günü de Kula’da basın açıklaması yapmayı, Uşak’ta da konaklamayı planlıyor.