< Türk-İş'ten Ülke Çapında "Zordayız Geçinemiyoruz" Eylemi

"

TÜRK-İŞ, ülke genelinde 'Geçinemiyoruz' eylemleri düzenledi. Türk-İş'e bağlı sendikaların bulunduğu tüm işyerlerinde bir saat iş bırakma eylemi ve basın açıklaması yaparak "Zordayız Geçinemiyoruz" diyerek taleplerini dile getirdi. Ankara'daTCDD Sincan Bakım Şefliği'nde gerçekleştirilen eyleme katılan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, örgütlü oldukları iş yerlerinde işçilerle bitlikte gerçekleştirdikleri eylemlerle hayat pahalılığı, emeklilerin durumu, vergi ve taşeron sisteminde yaşanan sıkıntıların ülkeyi yönetenlere duyurmak istediklerini ve talepleri dikkkate alınıncaya kadar eylemlerin devam edececeğini söyledi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş),geçim sıkıntısı, ücret ve vergi adaletsizliği, kamuda ücret dengesizliği, devam eden taşeron uygulamaları gibi sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla 6 Ağustos'ta Türk İş Başkanlar Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda bugün ülke genelinde işyerlerinde bir saatlik iş bırakarak oturma eylemleri ve basın açıklamaları gerçekleştirdi.
Türk İş Konfederasyonu 1 Ekim tarihinde bir kez daha toplanarak Ankara'da gerçekleştirilecek olan mitingin tarihini ve programını belirleyecek.
Ülke genelinde Türk-İş'e bağlı sendikaların bulunduğu işyerlerinde işçiler sabah mesaiye bir saat geç başlayarak "Zordayız, Geçinemiyoruz" diyerek oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Ankara'da TCDD Sincan Bakım Şefliği'nde gerçekleştirilen eyleme katılan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay burada yaptığı konuşmada HAK-İŞ ve DİSK ile birlikte Temmuz ayında aldıkları ortak karar doğrultusunda yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekmek üzere yaptıkları eylemleri devam ettiklerini söyledi.

"İşçiler Büyük Bir Ekonomik Sıkıntı İçinde"
Bugün de TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların örgütlü olduğu iş yerlerinde basın açıklaması ve oturma eylemleri düzenlendiğini belirten Atalay, yaptığı konuşmada, "Sebep ne? Hayat pahalılığı. Sebep ne? Vergideki sıkıntılarımız. Sebep ne? Emeklinin ve taşeronun içinde bulunduğu sıkıntı. Bunu ülkeyi yönetenlere bugüne kadar müzakere yoluyla anlatmaya gayret ettik. Maalesef bugüne kadar müspet bir cevap alamadık" diye konuştu.

"İşçiler Ek İşlerde Çalışmak Zorunda Kalıyor"
Düzenlenen eylemlerin diğer gerekçelerinin "satın alma gücünde gerileme, kamu iş yerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz ve kayıt dışı çalışma, sendikal örgütlenme önündeki engeller" olduğunu belirten Atalay, "Şu anda kamu iş yerlerinin bir tanesindeyiz, demir yollarındayız. Buradaki tablo daha mı müspet? Yok. 1-1,5 sene evvel bir sözleşme yaptık. Sözleşmede aldığımız ücret 6 ayda eridi. Şu anda öyle bir noktadayız ki, ben 40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum. Burada 30 seneyi aşmış arkadaşlarımız var, onlar da böyle bir sıkıntı hatırlamıyor" diyerek kamu, özel sektör fark etmeksizin işçilerin büyük bir ekonomik sıkıntı içinde olduklarını vurguladı.

"İlk defa son bir senedir enerji, savunma, demir yolu, kara yolu işçilerinin ve işçilerin tamamının yüzde 40'ının ek iş yaptığını gördüğünü ifade eden Atalay, “Yani biri pazarda çalışıyor, biri kamyonla yük taşıyor, biri düğün salonunda garsonluk yapıyor" diyen Atalay bugüne kadar yapılan eylemlerle ülkeyi yönetenlere seslendik, sesimizi duyurmaya çalıştık fakat olumlu bir cevap alamadık, taleplerimizi karşılayacak bir sonuç alıncaya kadar da eylemlerimiz devam edecek" diyen Atalay 1 Ekim'de Başkanlar Kurulu'nun toplanarak Ekim ayında Ankara'da yapacakları büyük mitingin tarihini belirleyeceklerini ve tarihin 20 Ekim'i geçmeyeceğini belirtti.

"Ülkenin Her Yerinde İşçiler Kapıya Konuyor"
Gazetecilerin, Polonez işçilerinin işten atılmalarına ve uzun süredir mücadele verdiklerini, diğer yandan Kayseri'de bakanların mangal partisi yaptığını bu konudaki görüşlerini sorması üzerine "Polonez'de 146 kadın işçi kapının önüne konmuş durumda. Bizzat gittim işçilerle görüştüm, bu konuda bakanlıklarla da görüşmeler yaptık. Yakından da takip ediyorum. Bu öyle bir şey ki kalbur gibi bir yandan işçiler ciddi ekonomik sıkıntı yaşarken, ülkenin her yerinde işçiler bir anda kapının önüne konuluveriyor. Bunu ülkeyi yönetenlerin görmesi ve düzeltmesi gerekiyor" dedi.

 

"Biz Bir Ay Maaş Almayalım Ülkeyi Yönetenler ve İş Verenler De Gelirini Bağışlasın"

Mangal partisi konusunda ise "Böyle bir olay hakkında bir bilgim yok. Söylediğiniz gibi bir olay söz konusuysa devleti yönetenlerin de patronların da oturup kalkarken, bir şey yaparken dikkat etmesi gerekiyor. Bu ülkenin ekonomik sıkıntı varsa bu sadece işçi ve emekçilere yüklenemez. Biz bir ay maaş almayalım, ama işverenler ve ülkeyi yönetenler de bir aylık gelirlerini bağışlasınlar sorun çözülür. Ülkede ekonomik sıkıntı varsa bunu işçiler kadar ülkeyi yönetenlerin ve işverenlerin de gerekeni yapması lazım" dedi.
Atalay, daha sonra TCDD 2. Bölge Müdürlüğü girişinde demiryolu işçileri tarafından gerçekleştirilen eyleme katılırken Demiryol-İş Ankara Şube Başkanı Musa Eker tarafından okunan basın açıklamasında işçilerin geçim sorunlarına dikkat çekildi.


Eskişehir'deki eylemlere yüzlerce işçi katıldı TES-İŞ Sendikası Eskişehir Şubesi, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü önünde, Demiryol İş Sendikası TURASAŞ ve Hasan Bey Lojistik merkezi önünde, Harb İş Sendikası üyeleri ise Hava İkmal Önü Kartal Kavşağı’nda oturma eylemi yaparak mesaiye 1 saat geç başladı.

Yaşanan sorunlara dikkat çekmek için eylemlerini sürdürdüklerini ifade eden (Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri) TES-İŞ Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Haluk Doğan; "Geçtiğimiz ay 81 ilde basın açıklaması yaparak, sorunlarımızı anlattık. Ardından 26 Ağustos'ta Tekirdağ/Çerkezköy'de, 3 Eylül'de ise Zonguldak'ta on binlerce işçinin katıldığı mitingler düzenledik. Sesimizi duyurmak istedik. Sağduyulu davranmaya gayret ettik, ancak bir sonuç alamadık. Sürekli sabırlı olmamız istendi ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Harb-İş Üyeleri "Hükümet İstifa" Dedi

Eskişehir’de savunma sanayiinde faaliyet gösteren ve 2 bin işçiyi temsil eden Harb İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak ise iş yeri önünde yapılan eylemdeki konuşmasında; vergi adaletinin sağlanması gerektiğini belirtti. Atak, “Gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. İşçi 12 ay çalışıyor fakat kazancının 2,5 ayını vergi olarak ödemek zorunda kalıyor. Yaptığı her harcamada KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi ödüyor. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır" diye konuştu. Eskişehir’deki Harb-İş üyesi işçiler Türk-İş Genel Merkezini istifaya çağırdı. Kocaeli'nde Harb-İş’in örgütlü olduğu Gölcük Tersanesi'nde de işçiler eylem sırasında "Hükümet istifa” sloganı attı.

İzmir Aliağa’da Petrol-İş’in örgütlü olduğu Petkim, Tüpraş, Ravago Eastchem ve Solufert’de işçiler iş yerleri içerisinde basın açıklaması yaptı. “Patronlara Değil, Emekçiye Bütçe” sloganı atan işçiler, işe bir saat geç başladı.  Star Rafinerisi'nde ise bakış çalışmaları olduğu gerekçesiyle basın açıklaması yapılmadı. 

TÜMTİS'in tüm şubeleri alınan eylem kararına kitlesel olarak katılım sağladı. İstanbul başta olmak üzere, Gebze, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Gaziantep, Mersin ve Samsun’da TÜMTİS tarafından kitlesel basın açıklamaları yapıldı. Sendika, İstanbul’da örgütlü olduğu UPS Kargo, Aras Kargo ve Ambar işyerlerinde eylemdeydi.
İstanbul ambarlar sitesinde yapılan açıklamaya katılan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, vergi adaletsizliği, emeklilik hakkının geriye götürülmesi, düşük ücret uygulamaları, kayıt dışı çalışma gibi güncel sorunlara değinerek, talepleri dile getirdi. Öztürk, hakların elde edilmesinin yolunun mücadeleden geçtiğini anlattı.

Petrol-İş Gebze Şubesi örgütlü olduğu tüm fabrikalarda eyleme katıldı “Saraya Değil Emekçiye Bütçe”, “Genel Grev Genel Direniş”, “Enflasyon Sahte Yoksulluk Gerçek”, “Vergide Adalet İstiyoruz” ve “Dokunma Kıdeme Gideriz Greve” sloganları atan işçiler “OVP’ye Kemer Sıkmaya Sömürüye Hayır”, “Fiyatlar Artarken Gelirler Neden Azalıyor”, “Zamlara İşsizliğe Yoksulluğa Son”, “Azdan az çoktan çok vergi alınsın” ve “Ne Sökük Kaldı Ne Dikiş Enflasyona El At Petrol-İş” dövizleri taşıdı.
Selüloz-İş’in örgütlü olduğu Kartonsan’da da işçiler fabrika önünde açıklama yaptı.

Türk Metal Eyleme Katılmayın Talimatı Verdi
Türk-İş’in kararına rağmen bazı sendikalar eylem kararını gündeme bile getirilmedi. En çok üyeye sahip olan Türk Metal’in çok az iş yerinde eylem yapıldı. Ford işçilerinin bir gün önce X üzerinden yaptığı #TURKMETALKARARAUY çağrısına da yanıt verilmedi. Eylem öncesi ne bir duyuru yapıldı ne de eylem kararı uygulandı. Kocaeli’deki Ford Otosan’da önce hattın yarım saat duracağı söylense de ‘Denetim var’ denilerek işçiler çalıştırılmaya devam etti.Bazı fabrikalarda işyeri temsilcileri sendika yöneticileri tarafından aranarak eylem yapılmaması talimatı verildi.