< Eker Süt Ürünleri İşçileri Eylemde

Eker Süt Ürünleri fabrikasında uzun yıllardır çalışan ve sendikalı olduktan sonra işten çıkarılan Tek Gıda-İş üyesi üç işçi, fabrika önünde eyleme başladı.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan Eker Süt Ürünleri fabrikasında, 2025 yılından bu yana örgütlenme faaliyeti yürüten Tek Gıda-İş üyesi üç işçi işten çıkarıldı.

Pazar günü fabrika önünde basın açıklaması yapan Tek Gıda İş Sendikası sorun çözülmediği takdirde eyleme başlanacağı uyarısında bulunmuştu. Fabrikada 17 yıldır çalışan ve 'başarı ödülü' verilen bir işçi ile yine 12 ve 7 yıldır çalışan iki işçi sendikalı olduktan üç gün sonra işten çıkarıldı.

Eker Süt işçileri güvencesiz çalışma koşulları, patronun keyfi tutum ve mobbingine, işçilere aşağılayıcı uygulamalarına karşı Tek Gıda-İş'te örgütlendi. Anayasal hakkını kullanarak sendikalı olan işçiler, istifaya zorlandı. İşçiler sendikal haklarını kullanmakta kararlı davranınca işten çıkarıldı.

Uzun yıllardır çalışan işçileri sendikalı olduktan sonra işten çıkaran Eker Süt ürünleri Fabrikası, işten çıkarmaların sendika sebeplerden olmadığını iddia ederek "Açıklamada bahsi geçen işçilerin görevlerine, İş Kanunu'nun 17 maddesine göre belirlenmiş geçerli nedenlerle son verilmiştir. İşçi hakları doğrultusunda, yasalara uygun olarak yapılan basın açıklaması ve eylemleri saygıyla karşılıyoruz" dedi.

Pazar günü yapılan uyarı niteliğindeki açıklamanın ardından işçiler bugün fabirka önünde eyleme başladı.

Tek Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya işçilerle birlikte yaptığı açıklamada Fabrika yönetimine seslenerek bir kez daha sorunu çözmek yönünde Eker patronlarından olumlu bir yanıt beklediklerini belirtti.

Eker Süt Ürünleri işçilerinin Anayasa ve yasalardan doğan haklarını kullanarak sendikalı olduklarını ve işten atılan üç işçinin 7, 12 ve 17 yıldır çalışmakta olduklarını ayrıca 17 yıldır çalışan Semih isimli işçiye daha üç gün önce 'başarı ödülü' verildiğini vurgulayan Suat Karlıkaya, uzun yıllardır çalışan ve biri üç gün önce başarı ödülü almış olan işçilerin sendikalı olduktan sonra işten çıkarılmasının sendika düşmanlığını gösterdiğini ifade etti.

Sendikalı olmasını işçilerin en doğal ve yasal hakkı olduğunu ve üç işçinin bir an önce işlerine dönmeleri gerektiğini söyleyen Karlıkaya, "Daha önce de açıklama yaparak uyardık. Biz direniş yapmak dedinde değiliz, bu sorunun diyologla çözülmesini istiyoruz. Bugün bir kez daha bu sorunun çözülmesi yönünde adım atılmasını istiyoruz. Sorun çözülmediği sürece de Polonez de olduğu gibi direnişimiz devam edecek. Çünkü biz haklı mücadele verdiğimizi ve kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

Karlıkaya, çalışmakta olan Eker Süt Ürünleri işçilerine de seslenerek "Sendikalı olun, haklarınıza sahip çıkın, baskılara karşı sendikanızın yanınızda olduğunu bilin. Sendikalı olmak anayasal bir haktır, hakkınızdan vazgeçmeyin" dedi.