Telus Çağrı Merkezi'nde işçilerin çoğunluğunun Çağrı İş Sendikası'na üye olmasının ardından şirketin yetkiye itirazına karşı Telus işçileri Kağıthane'de bulunan işyeri önünde "Telus İtirazı Geri Çek talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kanadalı Telus Çağrı Merkezi'nde işçilerin çoğunluğunun Çağrı İş Sendikası'na üye olmasının ardından şirketin yetkiye itirazına karşı Telus işçileri bugün Kağıthane'de bulunan işyeri önünde sendika hakkı için eylem yaparak "Telus İtirazı Geri Çek!" dedi.
Yüzlerini hiç görmediğimiz, hangi şehirde hatta ülkede olduğunu bilmediğimiz, ama bir ürün almak istediğimizde, sipariş verdiğimizde, bir ürün ya da hizmetle ilgili sorunları çözmeye çalıştığımızda telefonun öbür ucundaki sestir onlar bir çoğumuz için....
Yapılan görüşmede her şey yolunda giderse belki bir teşekkür edilir, ama sorun çözülmezse, bağırmalara, aşağılamalara hakaretlere maruz kalırlar çoğu zaman.
Onları görmeyiz, ama çok ağır koşullarda hem hizmet verilen müşterinin hem de çalıştığı işyerinde patronun, müdürün, şefin baskısına, mobbingi altında çalışırlar Çağrı Merkezi İşçileri. TELUS International'ın entegre çözümleri, dijital strateji, inovasyon, danışmanlık ve tasarım vb konularında hizmet veren firmanın çağrı merkezinde çalışanları da o görülmeyen, sesleri duyulmayan, ama ağır koşullarda çalışan işçiler olarak bugün sendikal hakları için sokağa çıktı. Telus İnternational çağrı merkezi işçileri insanca koşullarda çalışmak, insanca yaşayacak ücret için sendikalı oldular.
Çağrı İş Sendikası'nın örgütlenme çalışması yürütmesinin ardından kısa sürede işyerindeki işçilerin çoğunluğu sendikalı oldu. Bu örgütlenme çalışması sendikanın barajı aşarak toplu sözleşme yapmaya yetkili sendika olmasını da sağladı. Fakat bütün işyerlerinde olduğu gibi Telus İnternational da işçilerin sendikalı olmasına tahammül edemedi ve yetkiye itiraz etti. Telus İnternational çağrı merkezi işçileri bugün sendikal hakları için Kağıthane'de bulunan şirket önünde eylem yaparak "Telus İtirazı Geri Çek!" dedi.
"Anayasal Hakkımıza Saygı Duy #TelusİtirazıGeriÇek" yazılı pankart açan Telus işçilerine Nakliyat İş Sendikası, Mücadele Birliği Platformu, TÖP, İKEP, Kırmızı Gazete destek verdi. "Sendika Haktır Engellenemez", "İnsanca Çalışmak İstiyoruz", "Telus İtirazı Geri Çek" sloganları atılan eylemde basın açıklamasını Çağrı İş Sendikası Genel Başkanı Cihan Sezer yaptı.
Üniversite mezunu genç işçi ve işsizlerin istihdam kapısı olarak anılmaya başlanan Telus İnternational gibi uluslarası şirketlerin son yıllarda akın akın Türkiye'de yeni lokasyonlar açarak, menşei olduğu Avrupa ve Amerika gibi ülkelerdeki çalışan yoğunluğunu Türkiye'ye kaydırmaya başladığını belirten Sezer, bunun nedeninin sebebinin yaygın eğitimli genç ve işsiz nüfusun yüksek olması, değerini yitiren Türk lirası ile birlikte ucuzlayan işgücü olduğunu ifade etti.
"Telus İnternational'ın Türkiye'yi seçmesinin en önemli nedenlerden bir diğeri ise Türkiye’de sendikalı çalışma oranının çok düşük düzeyde olmasıdır" diyen Sezer şirketlerin ister yerli ister olsun hem daha az işçi ile daha çok iş yapmanın, hem de işçilerine sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışma hakkını vermemenin çabası içerisinde olduklarını vurguladı.
Çağrı merkezlerinde ve benzeri işleri yapan bilgi teknoloji, iletişim şirketlerinde örgütsüzlüğün de bir sonucu olarak yaygınlaşan; mobbbing, tazminatsız iş çıkışları, yoğun iş yükü ve düşük ücret dayatmaları sonucu biriken tepkiler sonrası ve yine bu nedenlerle bu örgütsüzlüklere bir yanıt olarak Çağrı İş Sendikasının ortaya çıktığını aktaran Sezer "İlk genel kurulunu yaptığı 2023 Haziranından sonra daha bir yıl geçmeden de Telus İşçileri ile hem işkolu barajını aştı hem de yasanın aradığı üye çoğunluğunun çok üstünde bir oran ile çalışma bakanlığına başvuru yaptı, bakanlık da olumlu yetki tespitini taraflara ulaştırdı" diyerek sendikanın kısa sürede işyerinde TİS imzalayacak düzeye geldiğini vurguladı.
Sendikaya karşı olmadığını Kanada ve Almanya gibi ülkelerde sendikalı işçi çalıştırdıklarını, çalışanlarına değer verdiklerini dile getiren Telus firmasının bu son derece makul ve meşru anayasal hakkı tanıyıp Kanada'daki merkezlerinde işçilerine sağladığı sendika hakkını tanıması beklenirken, şirketin ‘’bize devlet hak tanımış itiraz ederiz’’ diyerek tamamen geçersiz sebeplerle sendikal yetkisine itiraz ederek 1000 e yakın işçinin iradesine karşı durduğunu, sendika düşmanlığı da denebilecek yolu seçtiğini söyleyen Cihan Sezer Telus’da çalışan genç kadın-erken çalışanların büyük çoğunluğunun yıldan yıla kötüleşen çalışma koşulları ve eriyen ücretlerinin düzeltilmesi için Çağrı-İş çatısı altında anayasal haklarını kullanarak birleştiklerini ifade etti.
Şirketin bu birlikteliğin zaman içerisinde kaybolacağını işçi sirkülasyonu ve işin ağırlığına dayanamayarak işten çıkışlarla ya da psikolojisi altüst olan işçilerin “hatalar” yaparak çıkarılıp sendikalı üye sayısının azalacağını hesaplayarak yetkiye itiraz ettiğini belirten Sezer, Türkiyedeki hukuki süreçlerin uzadığını bilen şirketin sendikal yetkisine itirazınının aslında işçilerin Anayasal hakkını engellemeye yönelik bir girişim olduğu vurguladı.
Sezer, "Hem sendika olarak, hem de sendika ile bütünleşmiş Telus emekçileri olarak yetkimize yapılan itirazı geri çektirene kadar sesimizi yükselterek ve çoğaltarak şirkete de kamuoyuna da resmi kurumlara da duyurmaya devam edeceğiz" diyerek sendikal hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.