"Taleplerimiz Karşılanıncaya Kadar Çalışmıyoruz!"

CarrefourSA Esenyurt Depo işçileri ara zam talebinde bulundu. Taşeron DGR patronları DGD-SEN işyeri temsilcilerini işten attı. İşçiler bu saldırıya iş durdurarak yanıt verdi. İşçiler 3 ana talep kariolanıncaya kadar çalışmayacaklarını vurguladı.

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan CarrefourSA deposunda, DGR adlı taşeron firmaya bağlı olarak çalışan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işyeri temsilcileri işten atıldı. Depoda çalışan işçiler, bu işten atma saldırısına karşı arkadaşlarına ve taleplerine sahip çıkarak iş bırakma eylemi başlattı.

Esenyurt CarrefourSA deposunda Onur ve DGR isimli iki taşeron şirket faaliyet gösteriyor. Depoda, işçiler zam talep ettiğinde patronlar, öncelikle öncü işçileri işten çıkararak zam talebini bastırmaya çalışıyor. Aynı zamanda, depoda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için işçiler sürekli olarak ölüm tehlikesiyle karşı karşıya çalışıyorlar.

Bugün, Esenyurt deposunda DGD-SEN üyesi depo işçilerinin zam talebine karşılık taşeron firma yöneticileri sendikanın işyeri temsilcilerini işten çıkardı. Sabah mesai başlangıcında bir araya gelen işçiler, işbaşı yapmadı.

Tüm gün kavurucu sıcağa rağmen sloganlarla işten atma saldırısına tepki gösterdi işçiler üç ana talepleri olduğunu ve bu talepler karşılaşıncaya kadar depoda hiçbir iş yapmayacaklarını belirtti İşçiler talepleri ise;

"* Hiçbir arkadaşımızı geride bırakmayacağız: İşten çıkarılan tüm işçiler işe iade edilecek. * Depoda ölümle burun buruna çalışmak istemiyoruz: İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) önlemleri alınacak.

*Temmuz'da ara zam yapmayan devlet holdinglerden taraf, örgütlenerek mücadele ediyoruz: CarrefourSA'da ara zam yapılacak."

 

DGD-SEN'den Uyarı: "Tüm Depolarınızı İşgal Ederiz!"

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar "CarrefourSA depoda zam talebimizi gölgede bırakmak isteyen patronlar, temsilcilerimizi işten attı. İki saat içinde yönetimden bir açıklama gelmezse Türkiye’de örgütlü olduğumuz tüm depolarınızı işgal ederiz!

CarrefourSA depoda bulunan taşeron şirket DGR‘nin temsilcileri; bu krizde, geçinmeye çalışan işçileri sendikalı oldukları için işten atıyor. Onlar sanıyor ki örgütlenme böyle kırılacak; biz bu alçak şirket yöneticilerinin tam karşısında, üyelerimizle omuz omuzayız!" dedi.

İşçilerin çok ağır ve sağlıksız koşullarda çalıştığını belirten Acar işçilere hitaben "Her biriniz 10 saniye ile hayatta kalıyorsunuz. İçeride engelli kalarak üç kuruş para alarak sersefil hayatlar yaşamaya zorlanıyoruz.

Bu sorunlar ya çözülecek ya çözülecek. Başka şansları yok! Burada gelecek kavgası veriyoruz. Kimse bizi böcek yerine koyamaz" diyerek işçilerin birlik olmasının önemini vurguladı.

"İçeri De Gireceğiz Toplu Sözleşme De Yapacağız"

İşçilerin taleplerinin en haklı talepler olduğunu ve yöneticiler amirler tarafından ezilemeyeceğini ifade eden Acar, "Bu binada en üst rütbedeki insan nasıl afilli poz takıyorsa; işçi kardeşlerimiz, taşeron kardeşlerimiz de aynısını yapacak. İçeri de gireceğiz toplu sözleşme de yapacağız!

 

"Çocuk Babasının Olduğu Yerde Para Babasının Sözü Geçmeyecek!

CarrefourSA Esenyurt Depo işçilerinin taleplerinin net olduğunu vurgulayan Acar, "Maaşlarımıza zam istediğimiz zaman kapı önüne konuyorsak hakkımızı ararken o kapıları isyanla aşındırırız. Biz çocuklarımıza hesap vereceğiz, siz de bize. Bizi duyacak, taleplerimizi karşılayacaksınız! Çocuk babasının olduğu yerde para babasının sözü Geç-me-ye-cek!" dedi.

İşten atılan Gülşah Şahin ise "İşten atarken hangi sebeple attınız. Nasıl geçineceğim. Benim çocuğum var. Okul açılacak nasıl okula göndereceğim" diyerek işçilerin isyanını dile getirdi.

Esenyurt Depo'dan Polonez fabrikasında sendikal örgütlenmeyi kırmak için başlayan işten atma saldırıları, işçilerin tamamının iş bırakması ile direnişe dönüştü. Esenyurt’tan Çatalca’ya selam olsun! Polonez işçisi yalnız değildir!"'denilerek Polonez işçileri selamlandı.

İşçiler yazın kavurucu sıcağıns rağmen güneş altında akşam saatlerine kadar sloganlarla alkışlarla CarrefourSA ve DGR patronlarının saldırısını protesto etti. Gelen vardiyalar işbaşı yapmadı.

Acar" Yasalar yalılarda yaşayanlara nasıl işliyorsa, barakada yaşayanlara da öyle işleyecek. İşlemezse böyle görecek! Depo işçisi CarrefourSA patronlarının kölesi değil. Yalı sahibi patronlar bunu iyi bilsin!

Bu işçilerin yüzlerine bir bakın 20’li yaşlarında boyun ve bel fıtığı, kas yırtılmasıyla meslek hastaneleri dolduranlarla kaderimiz ortak. Yoksulların üç kuruşuna da göz koyanlara karşı sesimizi duyurun. Ancak ancak bu şekilde sesimizi duyurabilir biraz da olsa nefes aldıracak şartları sağlayabiliriz" dedi.

 

"Herkesi CarrefourSA Direnişi İle Dayanışmaya Çağırıyoruz"

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar Memleketin her köşesindeki işçiler sesimizi duysun. Herkesi buraya çağırıyoruz. Sabancı’ya CarrefourSA’ya karşı direnişe çağırıyoruz. Sesimizi duyurun ki Mehmet Şimşek’in takır takır işleyen programı sonucu geçinemiyoruz deyince karşısına polis dikilen taşeron işçiler kazansın. Hepimiz buradayız!

Ölümle burun buruna yaşamamak için bugün buradaydık, yarın yine buradayız! Taleplerimiz karşılanana kadar bu depo size dar, bize direniş alanı!" dedi.

DGD-SEN Örgütlenme Uzmanı Kemal Yılmaz, depo işçilerinin çalışma koşullarını ve iş bırakma nedenlerini gazetemize anlattı.

 

"Bir Tane Kamyon Girmeyecek Bir Tane TIR Çıkmayacak"

"CarrefourSA Esenyurt Depo'da yaklaşık dört yıldır, öncü işçi arkadaşlarımız işten atılarak, çeşitli ayak oyunlarıyla işçilerin haklı talepleri görmezden geliniyor. İşçilerin ara zam talebinde bulunması üzerine taşeron DGR patronları 6 öncü işçiyi işten attı. Fiili olarak atıldılar fakat resmi olarak çıkışları henüz yapılmamış. İşten atma saldırısı üzerine depo işçileri arkadaşlarına ve taleplerine sahip çıkarak işi durdurdu. Bugün depoda hiçbir iş yapılmadı.

Depolarda genelde asgari ücret ya da bir tık üstünde maaşla çalışıyor arkadaşlarımız ve aldıkları maaşa bakıldığında çok ağır koşullarda çalışıyorlar. Bizim burada üç ana talebimiz var. Bunlar karşılanıncaya kadar da çalışmayacağız. Bir tane kamyon girmeyecek bir tane TIR çıkmayacak bu konuda kararlıyız.

 

"19-20 Yaşında Meslek Hastalıklarına Yakalanarak Bununla Yaşamak Zorunda Kalıyorlar"

Burada iş ağır ve çok fazla iş kazası oluyor. Daha iki yıl önce Abdülkadir arkadaşımız iki ayağını kaybetti. Çalışan arkadaşlarımız 19-20 yaşlarındalar ama hepsi boyun fıtığı bel fıtığı kas yırtılması, astım gibi meslek hastalıklarına yakalanıyorlar ve bu hastalıklarla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Burada can güvenliği İSİG önlemleri adına hiçbir şey yok. Reyonlar doğru dürüst sabitlenmemiş, koliler, paletler her an arkadaşlarımızın üzerine düşebilir. Yerler düzgün değil, forkliftler ve araçlar düzgün çalışamıyor.

 

"Arkadaşlarımızın Can Güvenliği Yok!"

Her arkadaşlarımız her an düşen kolilerin paletlerin altında kalabilir. Gerçekten bu tür durumlarda kılpayı kurtularak çalışıyorlar. Temizlik yapılmadığı için toz toprak içinde ortamda çalışmaktan arkadaşlarımız astım oluyor. Daha önce şartların düzeleceği sözü verilmesine rağmen bırakın düzelmeyi daha kötü durumda.

 

"Taleplerimiz Karşılanıncaya Kadar Çalışmıyoruz"

Bizim taleplerimiz net bu üç talep karşılanmadıkça çalışmayacağız. Bu talepler işçi arkadaşlarımızın yaşayabilmesi ve çalışabilmesi için yerine getirilmesi zorunlu olan talepler. Biz yarın da burada olacağız ve taleplerimiz yerine getirilinceye kadar da çalışmayacağız."

images/demo/cesitli/isci_eylemleri/isbirakma/240813-CarrefoursaEsenyurt-Depo-iscileri1.jpg