Çay, domates, fındık, biber üreticileri... Çiftçiler ard arda özel şirketlerin dayattığı düşük alım fiyatlarını eylemlerle protesto ediyor.

Kimi zaman kent meydanlarında açıklamalar yapılıyor. Kimi zaman bölgedeki tek ürün alan şirket önüne gidiliyor. Kimi zaman ürün toplanıp kamyonla yere, tarlaya dökülüyor, kimi zaman traktör konvoylarıyla şirket önüne gidilerek protesto ediliyor.

Çiftçi ne üretirse üretsin zarar ediyor, daha bütün bir yıl emek verdiği ürün tarlada kalıyor. Bir zamanlar ektiği yetiştirdiği ürün geçim kaynağı olan çiftçiler artık geçimden de vazgeçmiş, ekim, dikim yaparken aldığı gübrenin, mazotun parasını ödeyemeyecek duruma geldiğini söylüyor. Kredi borçları üst üste yığılmış, çiftçi aileleri başka işte çalışanların aldığı maaş, yevmiyeli iş sayesinde günlük harcamaları karşılamaya çalışıyor. Artık ürünü satamadığı için çiftçiliği bırakıp bulabildiği bir işte çalışanların sayısı giderek artıyor.

 

"Çiftçiler Kan Ağlıyor"

Son haftalarda çiftçilerin üst üste yaptıkları eylemlerin ardından Tarım İşçileri Sendikası (Tarım-Sen) yazılı açıklama yaparak tüm çiftçilere birleşmeleri ve mücadele etmeleri çağrısında bulundu.

"Ülkemiz çiftçisi kan ağlıyor! Binbir zorlukla yapılan üretime verilen fiyatlar maliyetleri karşılamaktan çok uzak. Yıllardır sürdürülen tarım politikaları bu durumun esas sebebi. Tarım piyasasını bir avuç holding ve şirket belirliyor. Devletin piyasada herhangi bir hükmü yok. Çiftçi şirketler ne istiyorsa onu yapmak durumunda" diyerek çifçilere dayatılan düşük fiyatların nedeninin devletin tarım politikalarının bir sonucu olduğu ifade edildi.

 

"Para Etmeyen Mahsul Tarlada, Kentteki Emekçi Yeterli Dengeli Beslenmeden Uzakta"

2024 yılı enflasyonunun çok uzağında belirlenen ürün alım fiyatlarıyla krizin faturasının çiftçilere kesildiğini ve böyle giderse borç harç içinde üretme çabasında olan küçük çiftçi dönem sonunda daha da zor durumda kalacağı belirtilen açıklamada "Büyük bir toplumsal yıkım bizleri beklerken, mahsül tarlada para etmezken, bir de kentteki emekçilerin yeterli ve dengeli beslenmekten uzak yaşamlar sürmesi, en hafif tabirle acı bir durumdur" denildi.

 

"Tarım Şirketlerin Egemenliğine Bırakıldı"

Tarımı şirketlerin egemenliğine bırakan politikaların çiftçileri ölümün eşiğine getirdiği Bu sürecin taşlarnın yavaş yavaş döşendiği ifade edilen açıklamada devlet taban fiyatı belirlemekten ve yüksek düzeyde alım yapmaktan çekildiğinden beri, piyasanın şirketlerin hakimiyetinde olduğu ve fiyatı kendilerinin belirlediği bir düzene teslim olduğu belirtilerek Çiftçiye kesilen ölüm fermanı karşılıksız kalmamıştır. Buğday ve çay üreticilerinden sonra domates ve fıstık üreticileri de açıklanan fiyatlar altında ezilmek istemeyip haklarını aramak için çeşitli eylemlilikler düzenlemiştir. Çiftçilerin bu eylemlerini selamlıyoruz" denildi.

 

"Traktör Konvoylarıyla Ayağa Kalkan Çiftçiler Yol Göstericidir"

Türkiye’de tarım devamın etmesi, halkın ucuz ve sağlıklı beslensi için devletin bir an önce devreye girerek her ürün için adil bir taban fiyat belirlemesi ve çiftçinin zarar etmesini önlemesi gerektiğini belirten Tarım-Sen "Ve elbette, holdingleri kollayan bu tarımsal yapının kendi başına düzelmesini beklemek safdillik olur. Bilecik’te, İzmir’de, Antep’te çiftçilerin traktörlerle konvoylar yaparak ayağa kalkması yol göstericidir" dedi.

 

"Ekmeğimize Sahip Çıkalım, Birlik Olalım Mücadele Edelim"

"Ürünümüze sahip çıkmak emeğimize sahip çıkmaktır. Emeğimize sahip çıkmadığımız sürece kaybeden biz olmaya devam edeceğiz" denilerek devletin çiftçilerin taleplerini yerine getirmesi için direnmek dışında bir yol bulunmadığı vurgulayarak tüm çiftçileri bulundukları yerlerde diğer çiftçilerle bir araya gelmeye, birlik oluşturmaya; emeğimiz ve haklarımız için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" denilerek tüm çiftçilere birlik olmaları ve haklarını aramaya devam etme çağrısında bulunan Tarım-Sen açıklamasında, düşük fiyat dayatmasında bulunan şirketlere ve ürün alımını şirketlerin egemenliğine bırakan devlet yetkililerine ise "Gariban çiftçinin ineğine, römorkuna, traktörüne göz dikmekten vazgeçin! Krizin bedelini çiftçiye değil holdinglere ödetin" denildi.

 

"Birleştiğimizde Ve Mücadele Ettiğimizde Mutlaka Kazanacağız"

Tarım-Sen açıklamasında"Çiftçi kardeşler, birleştiğimizde mutlaka kazanacağız. Daha fazla traktör, daha fazla çiftçi, daha fazla eylem, daha fazla kazanım!" ifadeleriyle tüm çiftçilerin bulundukları yerlerde birleşerek mücadele ettiklerinde mutlaka kazanacaklarını vurguladı.