İzmir'de Gaziemir'de bulunan CMS jant fabrikasında işten atılan işçiler basın açıklaması yaparak son bir buçuk yılda binden fazla işçinin işten atıldığını ve haklarının gasp edildiğini belirtti.
İzmir'de Gaziemir'de bulunan CMS jant fabrikasında işten atılan işçiler Gaziemir ESBAŞ önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "İşten Atmalar Yasaklansın" yazılı pankart açan CMS işçilerinin basın açıklamasına Lezita İşçileri , Çiğli Belediyesi İşçileri , Menemen Belediye işçileri. Tarım Sen, Dev Tekstil İş, Ege İşçi Birliği, İzmir İşçi Emekçi Birliği, TÖP, TİP, Umut Sen, SMF,ÇHD katılarak destek verdi.
"Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İşten Atmalar Yasaklansın", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atılan eylemde basın açıklamasını Kutlu Açıkbaşlı okudu.
Türkiye'de giderek büyüyen ekonomik kriz ve yansıması milyonlarca emekçiyi adeta sefaletin dipsiz kuyusuna doğru ittiğini, bunu her gün, her an yaşayarak, çalışarak, iş cinayetlerinde can vererek fazlasıyla yaşadıklarını ifade eden Açıkbaşlı yaklaşık 1 buçuk senedir CMS Jant fabrikasında artan haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı bir seslerini yükselttiklerini, çünkü CMS'de yaşanan her haksızlığın bugün birçok fabrikada artan geçim zorluğu ile beraber birçok işçiye dayatıldığınu belirtti.
CMS'de işçilerin işten ihbarsız şekilde atıldığını bununla ilgili tek gerekçenin ise "biz CMS şirketi olarak ihbar vermiyoruz ya kabul edin ya da tazminatsız işten atarız sizi" denildiğini aktaran Açıkbaşlı, "Çoğu işçi tazminatsız atılmanın yıllarca sürecek mahkemelerin yarattığı zorluğu bildiği için bunu kabul etmek zorunda kalıyor. CMS sermayesi bunu öyle bir yapıyor ki ihbar hakkını geri almanın yolu kalmıyor. Arabulucu sözleşmesi ile yasal güvence altına alınan bu hukuksuzluk ayrıca devlet eli ile tescil edilmiş oluyor. Çünkü devletin atadığı arabulucular işten atmalarda bu sözleşmeyi ya fabrikada imzalatıyor ya da telefondan işçileri ihbarsız atılmayı kabul etmeleri yönünde baskı yapıyor" dedi.
Tek fabrikadan 4 fabrikaya yükselen bu devasa zenginlik CMS işçilerinin omuzlarında büyürken CMS işçilerine bel,boyun fıtığı,stres, baskı ve işsizlik kaldığını söyleyen Açıkbaşlı, CMS'de yaşanan işten atmaların sadece CMS'de çalışan binlerce işçiyi ilgilendiren bir sorun değil topyekûn işçi sınıfına yapılan bir saldırı olduğunu sadece İzmir'de sermaye sınıfının bu konuda aynı yöntemler ve iştahla işçi sınıfına saldırdığını belirterek "Lezita, Purmo, Menemen belediye, Çiğli belediye, Klas Klima’da işten atmalar, sözleşme hakkını tanımama, sendikal hakları yok sayma işçi sınıfının tüm demokratik talepleri yerle bir ediliyor"
Açıkbaşlı bir yanda AKP'li sermaye düzeninin yarattığı ekonomik kriz, diğer yanda bunu fazlasıyla fırsata çeviren kapitalistler, dört bir yanda kendi sınırsız karı için ortak şekilde yasası ile, kolluk güçleri ile, düzeni ile saldırırken maalesef biz işçiler halen birleşik bir güç olarak bu saldırılara karşı ortak mücadeleyi ne fabrikalarda ne meydanlarda yeterince veremiyoruz" diyerek işçilerin örgütsüzlüğünün patronlara güç verdiğini vurguladı.
Sorunlarımız ortak ise mücadelemiz de ortak olmalı diyoruz. Sadece CMS'de hukuksuzluklar son bulsun, işten atmalar son bulsun değil tüm fabrikalarda, işyerlerinde işçi sınıfına bir saldırı niteliği taşıyan İşten Atmalar Yasaklansın diyoruz.
CMS işçileri olarak işten atmalar yasaklansın diyoruz çünkü işten atmalar ile birçok saldırının önü açılmaktadır. İktidarın yarattığı ekonomik kriz işçiler üzerinde birer sopaya dönmüşken, işten atmaların yaygınlaşmasının da önünü açmaktadır. Bu yöntemle ucuz işgücü politikası yayılmakta, ağır çalışma koşulları dayatılmakta, işsizlik tehditi ile birçok işçi baskı altında çalışarak örgütlenme önündeki engeller de artmaktadır. Bu saldırılar tek fabrikadan değil her yerde ortak program dahilinde işçi ve emekçilere dayatılmakta. Bu yüzden işten atmalara karşı topyekün mücadele, toplamda sermayenin saldırılarına karşı verilecek önemli cevaplardan biridir" diyen Açıkbaşlı, işçi sınıfımızın çıkış yolunun kendi tarihinde saklı olduğunu belirterek "Kavel, 15/16 Haziran, 1977 1 Mayısı, 80 darbesi sonrası nefes aldıran Netaş Grev'i yani mücadele dayanışma. İşte bugün Tekel, Metal fırtına, Greif, Özak giderek büyüyen, yayılan mücadele azmi artan işçi eylemleri. Şimdi hem bunları artırma hem de bu mücadeleleri ortaklaştırmaya daha fazla yüklenme daha fazla yan yana, omuz omuza gelme zamanıdır" dedi.
Eylemde dayanolaya gelen kurumlar da konuşma yaparak CMS işçilerinin mücadelesini desteklerini belirterek birlikte mücadelenin önemine işaret ettl. ..