28 Haziran günü okuldaki eğitim emekçilerine pusu kurup darp eden Kastamonu'daki Tema Koleji patronu Malik Erdoğan ve oğulları Erdem ile Onur Erdoğan'ın saldırısı, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası tarafından, 1 Temmuz günü okul önünde protesto edildi.

Tema Koleji Kastamonu Kampüsünün kapatılma kararının ardından, öğretmenlerin mali hakları ile ilgili görüşme yapacaklarını söyleyen patronlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Doğa Köyü Öğretmenevi’nde öğretmenlere randevu verdi. Tema Koleji patronu Malik Erdoğan ve oğulları Erdem ile Onur Erdoğan, görüşmeye gelen öğretmenlere saldırarak darp etti.

1 Temmuz günü Öğretmen Sendikası, Kolej önünde yaptıkları basın açıklaması ile saldırıyı protesto etti.

"MEB Öğretmenleri Korusun. Bize Patron Şiddeti Değil Yasa Lazım" pankartı açılan eylemde, kurucu Malik Erdoğan ve oğullarının olay yerinden kaçmaya çalıştığı da belirtildi. Açıklamada, "O sırada jandarma geldiği için kendilerini mağdur göstermeye çalışıp darp raporu almaya gittiler ve ifadelerinde de biz öğretmenlerin organize olarak onları darp etmeye gittiğini beyan ettiler. Fakat kamera görüntülerine tüm çıplaklığı ile yansıdığı üzere bu, apaçık bir çarpıtma ve manipülasyon girişimiydi. Çocukların dahi inanmayacağı bu ucuz bahaneye sarılmalarının nedeni de, aslında yukarıda anlattığımız üzere görüşme saatlerinde gerçekleşen çatışmadır" denildi.

Söz konusu olayın, özel sektörde çalışan öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve demokratik haklardan yoksun bırakılmasının kanıtı olduğu vurgulanarak "Patronların böylesine vahşice saldırılarla öğretmenlere şiddet uygulaması, onları darp etmesi; patronlara eğitim alanında tanınan sınırsız özgürlükten ileri gelmektedir. Bu sınırsız özgürlük, patronlar için aynı zamanda sınırsız bir özgüven demektir ve patronların her türlü hak gasbını yapabilmesi için de sınırsız bir cesaretle hareket ettiklerini göstermektedir. Bu sınırsız özgürlük, sakat bir bürokratik zemine yaslanmaktadır: Denetimsizlik" denildi.

Eğitim emekçileri MEB acilen yerine getirmesi için yaşamsal taleplerini şöyle sıraladı:

-Biz öğretmenler, bu raddeye varacak derecede korkunç ve trajik bir olay sonrasında sahipsiz bırakılamayız. Tam bir şehir eşkıyalığı şeklinde gelişen bu olayda öğretmenler, okul sahibi aile tarafından acımasızca darp edilmiştir. Öğretmenlerin tek isteği, emeklerinin karşılığı olanı, haklarını almak iken bu şiddet ile karşılaşmaları, ülkemiz için gerçek bir faciadır.

-Milli Eğitim Bakanlığı, Tema Koleji sahiplerinden, başta Malik Erdoğan olmak üzere oğulları Onur Erdoğan ve Erdem Erdem Erdoğan’ın elinden eğitim kurumu açma, yönetme, işletme haklarını mutlak suretle almalıdır.

-Açılacak davada MEB, öğretmenlerin tarafından davaya müdahil olmalı ve bu Kurum sahipleri hakkında derhal soruşturma başlatmalıdır.

-Bu olayı yaşayan ve bu olay sonrası maddi, manevi ve fiziksel olarak mağdur olan öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı, kendisine bağlı birer personel olarak görüyorsa, asla zaman yitirmeden bu konu üzerine somut çalışma yapmalıdır. Yapılacak bu çalışma, MEB yetkililerinin katıldıkları tüm alanlarda belirttikleri 'öğretmenlerin hukukundan sorumlu olma' sorumluluğunu almalarında, kamuoyu nezdinde çok açık bir gösterge olacaktır.

-Öğretmenlik mesleğinin geleceği ve onuru ile eğitimin nitelikli yarınları için hukukumuzun Millî Eğitim Bakanlığı tarafından korunması yaşamsal ve temel önceliktir.