< Haber-Sen: "TRT Emekçileri Kemer Değil Artık Yumruklarını Sıkıyor"

İktidarın tasarruf tedbirleri adı altında emekçilerin TRT emekçilerinin haklarının gasp edilmesine, karşı Haber-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu genel merkez binasında basın toplantısı yaparak TRT emekçileri olarak artık yeter diyoruz. İş" bilmezliğinizin faturasını biz ödemeyeceğiz" dedi.

İktidarın orta vadeli tasarruf tedbirleri adı altında işçi ve emekçilerin her geçen gün yoksulluğa itildiğini ifade eden Haber-Sen Genel Merkezi Yönetim Kurulu basın toplantısı yaparak, Haber-Sen üyelerinin haklarının gasp edilmesine, emeklerinin itabarlarının yok sayılmasına ve haklarının gasp edilerek daha fazla yoksullaştırılmasına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Habersen Genel Merkezi'nde basın toplantısında "TRT Emekçileri Artık Yeter Diyor İş Bilmezliğinizin Faturasını Biz Ödemeyeceğiz" yazılı pankart açıldı. Basın toplantısını Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan ve Haber-Sen Basın ve Eğitim Sekreteri Banu Savaş yaptı.

22 yıldır TRT’nin kaynaklarını hoyratça kullananların eşe dosta peşkeş çekenlerin, şimdi “Kamuda Tasarruf” denildiği ifade edilen açıklamada 2019’dan beri kuruma doldurulan, yüksek maaşlı yandaşların görmezden gelinerek; asli TRT emekçilerinin kazanılmış haklarını tırpanlamaya çalışııdığı vurgulandı.

Kamu emekçilerinin vergiler altında ezilen, neredeyse açlık sınırındaki maaşlarına göz dikenlerin, yine bir kamu kurumu olan Siyasal İslam’ın maşası Diyanet’e ise muslukları açıtıığı dar gelirliye açlıktan ölmediği için şükretmesini öğütleyen Diyanet’in yıllık bütçesi tam 91.824.805.000 TL olduğu, bunun 31 milyar TL’sinin ilk 4 ayda harcandığı aktarılan açıklamada "Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi, 6 Bakanlıktan daha fazla! Çocuklarımızı emanet ettiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi ise, 1.000.090.200 TL. Diyanet, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında bu görkemin kaç lirasını iade edecek? Vakıf kisvesi altında açılan tarikatlara verilen direk ya da dolaylı devlet desteği kesilecek mi? Bugüne kadar vergi borçları silinmiş malum şirketlere yine vergi affı gelecek mi? Açıkça soruyoruz. Çünkü bu iktidar 5 inşaat şirketine son 10 yılda toplam 128 kez “Vergi İndirimi” uyguladı. Peki, 2024 yılı için Saray bütçesine ayrılan 12.283.833.000 TL’nin yüzde kaçı Kamu Tasarruf Tedbirleri kapsamında Hazine’ye iade edilecek? Saray ampulleri kısacak mı?" diye soruldu.

İktidarın devleti ve kamu Kurumlarını şirket gibi yönetmek istediği, bu nedenle memur sayısını sürekli azaltarak güvencesiz ve esnek çalışma yöntemlerini yaygınlaştırdığı belirtilen açıklamada. "İktidar, sözleşmeli adı altında emek sömürüsünün normalleştirilmesi için, dur durak bilmiyor" denildi.

İktidarın TRT’de de tasarruf tedbirlerini uygulama düşüncesinde olduğunu ifade eden Haber-Sen Genel Merkez Yönetimi , TRT bünyesinde güvencesiz istihdamın her geçen gün çoğaltılarak çalışma barışı bozulduğunu, kurumda sözleşmeli sayısının Kamu Personeli sayısının iki katına çıktığını vurgulayarak "Anayasal hakkımız olan eşit işe eşit maaş ilkesi kurum içinde çoktan yıkıldı. Yıllardır yaptıkları işin kadrosunu alamayan emekçilerin, kuruma dışarıdan gelen liyakatsizler tarafından, emekleri-itibarları yok sayılıyor" dedi.

TRT emekçilerinin 600 ek göstergelerinin yasanın açık hükmüne rağmen verilmediğini, kurumdan emekli olanların ancak açtıkları bireysel davalarla haklarını alabildikleri ifade edilen açıklamada "Yasal hakkımız olan basın katlarımız verilmiyor, ama eşe dosta Turkuaz Basın Kartları peynir ekmek gibi dağıtılıyor. Kurumdaki kronikleşmiş sorunları çözmeyen-çözmek istemeyenler, Kamu Tasarruf Tedbirlerini öne sürerek, kemerleri bizim sıkmamızı istiyorlar" denildi.

Kamuda 3 yıl boyunca sadece emekli olanların sayısı kadar yeni personel alınabilineceği, Toplu taşıma olan yerlerde personel servisi sonlandırılacağı, Kamu personelinin zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacağı vb uygulamaların hayata geçirilmek istendiğini ifade edilen açıklamada"Acaba haberiniz var mı, TRT’de emekçiler 7/24 çalışıyor" denilerek tüm bunlar ortadayken kurumun ihale yapmadan doğrudan temin ile yapılan mal alımları gerçekleştirdiği, yine ihale yapmadan Hizmet Alım Sözleşmelerinin uzatıldığına dikkat çekildi.

TRT Emekçileri dişlerini sıkarken yetkililerin kurumun kaynaklarını birilerine peşkeş çektiği, yayın emekçilerinin kemer sıkmasını isteyenlerin Y TRT emekçilerinin artık yumruklarımızı sıkar hale geldikleri belirtilen açıklamada "Sözde değil hakikate özerk, demokratik, katılımcı bir TRT yaratılıncaya kadar; kurumun asli emekçileri haklarını alıncaya kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.