Çorum’un Dodurga ilçesi Alpagut Köyü’nde ODAŞ Yel Enerji A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında Dev Maden Sen üyesi oldukları için yıldırılmaya çalışılan ve toplu iş sözleşmesi haklarını isteyen işçilerin maden ocağında başlattıkları eylem 16 gündür devam ediyor. Eyleme yeraltında devam eden işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini vurguladı.
Çorum’un Dodurga ilçesine bağlı Alpagut Köyü’nde ODAŞ Yel Enerji A.Ş. tarafından işletilen linyit kömür madeninde çalışan işçilerin sendikalı olmaları engelleniyor ve toplu iş sözleşmesi hakları gasp ediliyor. Sendikalı işçiler üzerinde baskı uygulandığını belirten işçiler hakları için 9 Mayıs’ta iş bırakarak maden ocağı önünde taleplerini dile getirmişti. Maden işçilerinin eylemi 16 gündür devam ediyor.
DİSK’e bağlı Devrimci Maden Arama ve İşleme İşçileri Sendikası üyesi olan işçiler 22 Mayıs’ta eylemi yeraltında taşıma kararı aldı. Maden ocağına inmeden önce yürüyüş yapan işçiler yeraltına inerken yaptıkları açıklamada “Sendikalı olduğumuz için bizi yıldırmaya çalışıyorlar, ama yılmıyoruz. Bu ocak bizim, bizim, ekmeğimiz, aşımız, evimiz, yuvamız. İşimiz, ekmeğimiz için haklarımız için sonuna kadar direnip alacağız” dedi.
ODAŞ Yel Enerji A.Ş tarafından 25 Ağustos 2017 tarihinde yapılan tescille işletilmeye başlayan maden ocağında yaklaşık 150 maden işçisi çalışıyor. İşçilerin bir çoğu 7 yıldır bu maden ocağında çalışıyorlar.
Sadece asgari ücrete çalışan işçiler hiçbir sosyal hakları olmadığı için kendi imkanları ile işe geliyor. Yemeklerini yanlarında getirmek zorunda kalıyorlar.
Yol-yemek ücreti ve yaşadıkları sorunlara ilişkin taleplerini defalarca iletmelerine karşın çözüm üretilmemesi üzerine 2023 Aralık ayında Dev Maden Sen’e üye oldu. Sendika 2 Şubat’ta Çalışma Bakanlığı’ndan olumlu yetki belgesi alması üzerine şirket mahkemeye giderek itirazda bulundu. Şirket itirazı yetkili olmayan bir mahkemeye yaparak dava sürecinin uzamasını sağladı.
Mahkeme sürecinin sonuçlanması beklenirken ise şirket sendikalı işçilerin istifa etmesi, sendikaya üye olmamaları için işsizlikle tehdit etmek üzere bir çok yönteme başvurdu. Sendika bu konuda suç duyurusunda bulundu.
Bu şekilde sendikalaşmanın önüne geçemeyen şirket Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi’nden aldıkları bir raporuyla 84’ü sendika üyesi olan 88 işçiyi altı ay boyunca ücretsiz izne göndermeye çalıştı. İşçiler ve sendika tarafından raporun kendilerine iletilmesini istemelerine rağmen raporun bir örneği işçilere ya da sendikaya verilmedi.
Şirket rapor hakkında sözlü olarak verdiği bilgide ise “Yer üstünde çatlaklar var” denildi.
İşçiler ise “Yeraltı madenciliğinde olağan bir durum olduğu gibi işletmenin rödovansla aldığı 2017’de bu çatlaklar mevcuttur. Bu tarihten bu yana işletme üretime devam ederken sendikalı olduğumuz için bizleri ücretli izne çıkarmak istemektedirler. Aynı zamanda sendikalı olmayan 50 arkadaşlarımızsa yeraltında çalışmaya devam etmekte, bir kısmı da işletmenin Fethiye’deki inşaatına gönderilmiştir” diyerek şirketin işi durdurmadığını, asıl olarak sendikalı işçileri ocaktan uzaklaştırmaya çalıştığını belirtti.