Rize’nin Fındıklı ilçesinde Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın çağrısıyla Büyük Çay Yürüyüşü düzenlendi. Çay üreticileri Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı 17 liralık yaş çay alım fiyatına, esnaf da kredi faizlerinin yüzde 7,5 liradan yüzde 29’a çıkarılmasına tepki gösterdi. Çay üreticilerinin yürüyüşüne esnaf da kepenk kapatarak katıldı.

Rize’nin çeşitli ilçelerinden ve çevre il ve ilçelerden çok sayıda çay üreticisi Tahiroğlu Köprüsü’nde toplanarak pankartları, dövizleri ve sloganlarıyla Fındıklı Camii Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında çay üreticileri çaylarını bir tabut içinde taşıdı. Yürüyüşün ardından meydanda konuşmalar yapıldı. Çay üreticileri ve esnaf üşük çay alım fiyatına, esnaf ise üç kattan fazla artan kredi faiz oranlarına tepkilerini dile getirdi.

 

“İki Yıl Önce 100 Çayla 233 Ekmek Alırken Bu Yıl 150 Ekmek Alabiliyoruz”

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy konuşmasında her gün artan ekonomik yaşam zorluğu karşısında açıklanan çay ücretinin enflasyona ezildiğini, maliyetini karşılamadığını ve tüm çay üreticilerini mağdur ettiğini ifade ederek “2 yıl önce 100 kg çay satarak 233 ekmek, geçen sene 188 ekmek alabiliyorken bu sene 150 ekmek alabiliyoruz. Soframızdaki ekmeğimizi azaltmayın” dedi.

Taban fiyatı açıklamadan ÇAYKUR’un yaş çay kampanyasını belirsiz bir şekilde açtığını aktaran Özsoy, Ziraat Odaları olarak taleplerinin 25 TL olduğunu açıkladıklarını belirterek “Maliyet hesabımız 18 TL’nin üzerindeyken geçim kaynağımız olan çay alım fiyatının bu rakam olması kabul edilebilir değildir. Kampanyaya borç içinde girdik biz. Kredi kartlarından kullandık. Biz bugün kabul ettiğimiz için değil, mecbur olduğumuz için 17 TL’den çay satıyoruz. Ben Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum: Sayın Cumhurbaşkanı’m, biz iddia ediyoruz Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilen maliyet hatalıdır. Bugün biz maliyet altında çay satıyoruz. Biz sizden şunu istiyoruz. Eğer bu yanlıştan dönerseniz size söz veriyoruz, bu meydanda size teşekkür mitingi düzenleyeceğiz. Bizi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hesap uzmanlarıyla Rize’de oturtun, biz maliyetleri sıralayalım ve bu yanlışı düzeltelim. Özel sektör çayı şu anda 14 TL’den alıyor, bu vicdansızlıktır” dedi.

“Bizler geçinmek istiyoruz, yoksullaşmak istemiyoruz” diyen Özsoy, krizin faturasının bin bir zorlukla geçinmeye çalışan çiftçilere kesilmemesi gerektiğini vurgulayarak, hali hazırda ürettikleri çaya özel şirketlere satmak zorunda kaldıklarını ve bu durumun çay üreticilerini daha da zor duruma getirdiğini belirtti.

 

“Hammadde Fiyatı Yerine Mamule Zam Yapılarak Ürecinin Hakkını Tüccara Yediriliyor”

Tarım ve Orman Bakanı’nın açıklanan fiyat için “makul” demesine de tepkilerini dile getiren Özsoy “Çay fiyatı makul ise kuru çaya neden sürekli zam yapıyorsunuz? Hammadde fiyatı yerinde dururken mamule zam yapmak üreticinin hakkını bir avuç tüccara yedirmek değil midir? Açıklanan çay alım fiyatı güncellenmelidir, kabul etmiyoruz! Çiftçiler enflasyona ezdirilmemeli, daha fazla yoksullaştırılmamalıdır!”dedi.

 

"Esnaf Kredisinin Faizi 4’e Katlandı"

Fındıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası üyesi Arzu Aksoy ise esnaf olarak kredilerle ayakta durduklarını aldıkları ürünler her gün zamlanırken esnaf olarak ihtiyaçları olan ve bir nebze olsun bizi rahatlatan çaylarını da verilen fiyat ile heba edilmek istendiğini ifade eden Aksoy, “Bazılarımız çay parası ile borçlarını kapatmayı düşünürken şimdi çaya yaptığı masrafı nasıl kapatacağını düşünüyor. Esnaf kredisine uygulanan faiz kabul edilemez!” dedi.