1 Mayıs Taksim Yasağı Hakkında Suç Duyurusu

 

Meslek örgütleri ve sendikalar, AYM kararına rağmen 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlamasını engelleyen İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 1 Mayıs Bayramı'nın Taksim'de kutlamasını engelleyen İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Meslek örgütleri ve odaların avukatları Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi giderek suç duyurusunda bulundu. Ardından meslek örgütleri ve sendika temsilcileri adliye önünde açıklama yaptı.

DİSK Bölge Temsilcisi Asalettin Aslanoğlu,"Anayasa Mahkemesi’nin 2023 yılında aldığı karar, işçi sınıfının ve sendikaların ifade özgürlüğü hakkını güvence altına almıştır. Ancak İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği bu hakkı ihlal etmektedir. Bu yıl da işçi sendikalarının Taksim Meydanı’na çıkışını şiddet kullanarak engellediler. Avukatlarımız suç duyurusunda bulundu ve asıl suçlunun bu engellemeleri yapan yetkililer olduğunu belirtti. Tutuklanan arkadaşlarımız ve gençlerimizin yanındayız; onları asla yalnız bırakmayacağız" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu ise 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle iktidarın İstanbul'da sıkıyönetim ilan ettiğini belirterek, sıkıyönetimin tek amacının işçileri ve emekçileri engellemek olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanmasına karşı verdiği ihlal kararını hatırlatan Tosu, "Siyasal iktidar işçileri izole alanlara itmek ve seslerini duyurmalarını engellemek istemektedir. Bu baskıcı anlayışı reddediyoruz. Taksim, 1 Mayıs alanıdır. İşçi ve emekçiler dışında herkes Taksim'de gösteri yapabilirken, işçilere bu meydan yasaklanmaktadır. Bu yasakçı anlayışı kabul etmiyoruz ve Taksim'de bulunma ısrarımızın devam edeceğini bildiriyoruz" dedi.