SES üyeleri Ebeler ve Hemşireler Haftası nedeniyle işyerleri önünde basın açıklaması gerçekleştirerek sağlık ve eğitim de yaşanan şiddeti protesto etti.

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri Ebeler Hemşireler Haftası nedeniyle işyerleri önünde basın açıklaması gerçekleştirerek sağlık ve eğitim de yaşanan şiddeti protesto etti. Sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi.

 

Şiddet Sonucu Yaşamını Yitirenler İçin Saygı Duruşu

SES Bakırköy Şubesi üyeleri Kanuni Sultan Süleyman Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde "Köle Değil Sağlık Emekçisiyiz" yazılı pankart açtı. İktidarın sağlık ve eğitim alanındaki politikaları nedeniyle öğretmenlerin ve sağlık emekçilerinin şiddetle karşı karşıya bırakıldığını belirterek görevlerini yaparken uğradıkları şiddet sonucunda yaşamını yitiren meslektaşları ve eğitim emekçileri için saygı duruşunda bulunuldu.

 

"Ebeler Ve Hemşireler Ciddi Sorunlarla Karşı Karşıya"

"Yenidoğanın ilk çığlıklarına, ölenlerin son nefeslerine ve hayatın en değerli, en trajik anlarına tanıklık eden, sağlığın korunmasında ve geliştirilmesinde kritik işlevleri yerine getiren; sevgili ebe ve hemşire arkadaşlar, ebelik-hemşirelik haftamız kutlu olsun" diyerek sözlerine başlayan Basın açıklamasını okuyan SES Bakırköy Şubesi Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Çiğdem Yıldırım, Sisağlıkta insan gücünün vazgeçilmez üyeleri olmalarına karşın ebe ve hemşirelerin; mesleksel işlevleri ve çalışma koşulları açısından ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

 

"Ebe Ve Hemiierşler Yok Sayılıyor!"

"Sağlık politikacıları, yöneticileri tarafından çözümsüz bırakılan sorunlarımız her geçen gün bir çığ gibi büyüyor" diyen Yıldırım 2020 yılı Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘’Uluslararası Ebe ve Hemşire Yılı’’ olarak ilan edilmesine rağmen ne dünyada ne de ülkemizde ebe ve hemşireler emeğinin hakkını anlamadığını, hak ettiği değeri göremediğini belirterek "Aksine rollerimiz yok sayılmakta, mesleki ve etik sorumluluklarımızı göz ardı etmemiz istenmekte ve özgürce düşünmemiz engellenmektedir. Emeğimizin kıymetine, rolümüzün önemine rağmen Dünya genelinde ve ülkemizde ebe-hemşire istihdamı yetersizdir" dedi.

 

"Yetersiz İstihdam Şiddete Zemin Hazırlamakta"

Sağlık Bakanlığı 2022 verilerine göre 100.000 kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 356 iken OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü) ülkelerinde 1002 olduğunu aktaran Yıldırım, istihdamın yetersiz oluşunun iş yükünü arttırarak işin niteliğini de olumsuz yönde etkilediğini ve aynı zamanda sağlıkta şiddete de zemin hazırlamakta olduğuna dikkat çekti.

 

Ebe Ve Hemiierşlerin Talepleri

Yıldırım ebe ve hemşirelerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Biz ebe ve hemşireler; İş yükünün; atama bekleyen onlarca ebe ve hemşire istihdamı ile giderilmesini istiyoruz.

* KHK lar ile ihraç ettiğiniz ebe ve hemşirelerin işlerine geri iade edilmesini istiyoruz.

* İnsanca yaşama yetecek, emekliliğe de yansıyacak tek kalemde yatacak maaş istiyoruz. İşyerlerimizde; 24 saat açık, nitelikli, anadilde eğitim ve bakım hizmeti veren ücretsiz kreşler istiyoruz.

* Fiili hizmet zammı, geçmişe yönelik çalışmaları da kapsasın istiyoruz.

* Aile Hekimliği modeli ile yok olan ebelerin koruyucu sağlık hizmetleri arasında yer alan vazgeçilmez konumunun tekrar inşaa edilmesini istiyoruz.

* Sertifikalı hemşirelerin kendi alanlarında çalışmasını ve kurumlarda uzman hemşirelik kadrosunun olmasını istiyoruz.

* Meslek hastalıklarımızın yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesini istiyoruz.

* Emeklilik maaşlarımıza 3600 ek gösterge karşılığında artışlar istiyoruz.

* Ebe ve Hemşireliğin eğitimde nitelik kaybı yaşamamasını istiyoruz.

* Mesleğimizi icraa ederken saygın bir konumda olduğumuzu düşünmek istiyoruz.

* Liderlik pozisyonlarında ebe ve hemşirelere de yeterince yer verilmesini istiyoruz. Yönetim pozisyonlarına liyakatsiz atamalar yapılmasın istiyoruz.

* Yöneticilerin baskıcı tutumlarını, angarya iş dayatmalarını, mobing uygulamalarını istemiyoruz!

*Bizler; yaşamak ve yaşatmak istiyoruz.

SES Şişli Şubesi üyeleri ise Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Haklarımıza Mesleğimize Onurumuza Sahip Çıkıyoruz" yazılı pankart açarak "Ebeyiz Hemşireyiz Haklarımızdan Vazgeçmeyeceğiz", "Hemşirelik Kanunu Bilimsel Hale Getirilsin", "Haklarımız İçin Buradayız", "Köle Değil Hemşireyiz" yazılı dövizler taşıdı.

 

"Meslek Onurumuz Ve Haklarımız İçin Mücadele Edeceğiz"

Sağlık emekçileri iş yerleri önünde yaptıkları açıklamada taleplerimizi elde edinceye kadar; sendikalarıyla birlikte seslerini duyurmaya, mücadelemizi sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.

"Meslek onurunu koruyan ve koruyacak olan şifalı ellere selam olsun" diyerek tüm sağlık emekçilerini selamlayarak taleplerini dile getiren sloganlarla eylemi sonlandırdı.