Düzce'nin Akçakoca ilçesinde SES Düzce Şubesi üyeleri 6 Şubat 2023 Maraş depremlerin yıldönümü yaklaşırken Akçakoca Devlet Hastanesi'nin deprem de zarar gördüğünü ve depreme dayanıklı binalarda sağlık hizmeti verilmesi için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Çok sayıda sendika, ve siyasi parti temsilcisinin de destek verdiği Akçakoca Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamada sağlık emekçileri “Depremlerde beyaz önlüklerimizle can vermek istemiyoruz! Yaşamak ve Yaşatmak İstiyoruz! Akçakoca İskenderun Olmasın!” dedi.
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Düzce Şubesi, 6 Şubat 2023 Maraş depremlerinin yıldönümü yaklaşırken, Akçakoca Devlet Hastanesi önünde "Akçakoca İskenderun Olmasın!” talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.
Hastanenin 2022 yılındaki depremde hasar gördüğünü ve yapılan incelemelerde depreme dayanıklı olmadığının ve tahliye edilmesi gerektiğinin tespit edildiğini belirten Sağlık emekçileri, halkın ve sağlık emekçilerinin yaşamını yitirme riski olmadan, sağlam binalarda sağlık hizmeti vermek istediklerini belirterek gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
SES Genel Merkezi Eş Başkanı M.Sıddık AKIN,Genel Sekreteri Ferit Ceylan,Genel Örgütlenme Sekreteri Eylem KAYA Eroğlu, Eğitim Sen Düzce ve Bolu Sube Temsilcileri, SES Bolu Şube ve Sakarya Temsilcileri, Çiftçisen Akcakoca Temsilcisi, Tüm Emeklilerin Sendikası Bolu, Düzce ve Akcakoca Temsilcileri, Bolu, Düzce, Sakarya ve Akçakoca Tüm Emekli Sen 2021 temsilcileri ve siyasi partilerin katılımı ile Akçakoca Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği ve çok sayıda sağlık ve sosyal hizmet emekçisi de bulunduğu hatırlatılarak "Ancak acı olan; depreme dayanıklı olmadığı bilimsel raporla kanıtlanan ve boşaltılması talep edilen İskenderun Devlet Hastanesi eski binasının boşaltılmaması nedeni ile depremde en fazla can kaybının yaşandığı kamu binası oldu" denildi.
Aynı akıbetin Akçakoca Devlet Hastanesinde de yaşanmasını istemediklerini ifade eden sağlık emekçileri, SES’in ısrarlı çabaları sonucunda yapılan incelemelerde Akçakoca Devlet Hastanesinin 23 Kasım 2022 tarihinde yaşanan 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası zarar gördüğü ve bunun üzerine yapılan incelemede hastane binasının depreme dayanıklı olmadığı ve tahliye edilmesi gerektiğinin belirlendiğini söyledi.
Yaptıkları başvurulardan sonra Akçakoca Devlet Hastanesi hakkında onarılmasının imkansız olup, yeni bina yapım kararı alındığını ancak bu kararın hala yerine getirilmediğini vurgulayan sağık emekçileri "İhale süreci yeni tamamlanmış inşaat yeni başlamıştır. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğünün 28 Şubat 2023 tarihli yazısı ile Düzce Valiliğinden biran önce Akçakoca Devlet Hastanesinin tahliye edilmesi bildirilmiş ancak bugüne değin bu hastane faaliyetlerine devam etmiştir" denildi.
Sağlık Emekçleri "Bizzat Sağlık Bakanlığının yıkım kararının gereğini yapın yazısına rağmen Düzce Valiliği, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ve Akçakoca Devlet Hastanesi Başhekimliği neyi bekliyor? Olası bir depremde bu binadan cenazelerimizin çıkmasını mı bekliyorlar?" diye sordu?
Yönetimlerin bilimsellikten uzak ve her türlü işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almaktan bi haber olduğunu ifade eden sağlık emekçileri "Biran önce Akçakoca Devlet Hastanesini boşaltın bu hastanede görev yapan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve hastaların can güvenliğini sağlayın. Yeni temeli atılan hastane binası hazır oluncaya kadar yerinde geçici olarak sahra hastanesi kurulmalı ve halkımızın sağlık hizmetine erişimi ve sağlık emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır. En kısa zamanda yapılmakta olan hastane binası hizmete sunulmalıdır" dedi.
SES tarafından, 23 Kasım 2022 Düzce Depremi sonrası, 30 Kasım 2022'den bu güne kadar iki kez basın açıklaması, İl Sağlık Müdürlüğü ile en az 3-4 defa yazışma ile tahliye edilmesi talebini dile getirdiklerini, Akçakoca, Düzce ve Ülke Kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştıklarını da aktaran sağlık emekçileri, 6 Şubatta 13 ili etkileyen 11 ilde 50 bin üzerinde hayatını kaybedenlerin olduğu Kahramanmaraş merkezli, 20 Şubatta Hatay merkezli depremlerde, yaşanan bu can kayıplarından 448 canın Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçisi olduğuna dikkat çekti.
"1999 Depremlerinde ihmal ve görevi kötüye kullanmanın yaşandığı Düzce Ömür Hastanesinde, yine Aydınpınar Caddesi'ndeki Özel Sağlık Merkezi ve diğer Sağlık Kurumlarında kaybettiğimiz Sağlık Emekçilerimizi unutmadık. Aynı acıları Akçakoca da, Düzce de veya Ülkemizin başka bir köşesinde tekrar yaşamak istemiyoruz" diyen sağlık emekçileri, yine yasalarımızda emirlere uymamanın suç olduğunu yönetimlere hatırlattı.
SES olarak sürecin yakından takipçisi olacaklarını ifade eden sağlık emekçileri "Arkadaşlarımız ile hastalarımızın can güvenliğini sağlama konusunda hastanenin tahliyesi ve yıkımı gerçekleştirmeyenler hakkında, gerekli her türlü girişimde bulunacağız" dedi.
Sağlık emekçileri eylemi depremlerde yaşamını yitirenleri anarak "Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz" sloganıyla sonlandırdı.