< Tanzanya Demiryolu İşçileri "Yapı Holding'den Haklarımızı Alacağız"

Tanzanya'da demiryolu projesinin yapımını üstlenen Yapı Holding'e bağlı Yapı Merkezi işçileri, ödenmeyen tazminatları için holding önünde eylem yaptı. Dev Yapı İş üyesi işçilerin başlattığı eylem üzerine Cuma günü ödeme sözü verildi.

Tanzanya'daki Darüsselam-Mwanza Demiryolu inşaatında Yapı Merkezi işçisi olarak çalışan Dev Yapı üyesi işçiler, gasp edilen maaş ve tazminatlarının ödenmesi için şirketin Üsküdar'da bulunan merkezi önünde eylem yaptı. Eylemde "Tüm Haklarımızı Alana Kadar Direneceğiz", "Yapı Merkezi'nden Tüm Haklarımızı Alacağız" yazılı pankartlar açan işçilere, başka şehirlerden gelen inşaat işçileri, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi.

Holding önüne "İnşaat İşçisis Köle Değildir", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atarak gelen işçiler yıllarca çalıştıkları Yapı Merkezi'nin tazminat haklarını gasp ettiğini ve haklarını alıncaya kadar şirket merkezi önünde eyleme devam edeceklerini söyledi.

Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, uzun süredir ücretleri için mücadele eden işçilere patronların ücretlerini ödeme sözü verdiğini ancak bu sözün yerine getirilmediğini söyledi. İnşaat işçilerin toplu olarak iş cinayetlerinde öldüklerinde, toplu olarak hakları gasp edildiğinde gündeme geldiğini söyleyen Demir "Bu ne zamana kadar böyle gidecek. Aylarca yıllarca çalışıp emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Ev kiralarımızı faturalarımızı ödeyemiyoruz. Çocuklarımızın okul masraflarını karşılayamıyoruz. Biz bunları yaşarken çalışıp milyarlarca dolar kazandırdığımız inşaat patronları rahat bürolarında klima karşısında keyif içinde. Hakkımızı isteyince 'Bekleyin' diyorlar. Ne zamana kadar bekleyeceğiz? Biz alınterimizle emeğimizle hak ettiğimiz ücretlerimizi, tazminatlarımızı istiyoruz. Almadan da gitmeyeceğiz" dedi.

İşçiler sloganlarla ve halaylarla eylemi sürdürürken işçi temsicileri ve sendika yöneticilerinin Yapı yetkileriyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede işçilerin tüm alacaklarının Cuma günü ödeneceği sözü verildi.

"Yapı Merkezi çok büyük projelere imza atan bir firma. Fakat işçi arkadaşlarımız mağdur ediliyor.Biz alın terimizi dökerek, çocuklarımızı geçindirmeye çalışıyoruz. Orada bir emek verdik. Bilsinler ki inşaat işçileri hiçbir zaman yalnız değildir.

İşçi arkadaşımız yeter ki, haklarını bilsinler. Birlik olurlarsa, sendikalı olurlarsa örgütlü davranırlarsa kimse onları mağdur edemez, haklarını gasp edemez. Bir hak gaspıyla mağduriyetle karşılaştıklarında da örgütlü olmaları halinde sorunlar kısa sürede çözülür" dedi.

Yapı Merkezi yetkililerinin Cuma günü ödeme yapılacağı sözü verilmesi üzerine eylemi sonlandırdıklarını belirten Demir"Fakat bilsinler ki, arkadaşlarımızın hakları Cuma günü ödenmezse bi pazartesi günü aynı saatte yine burada olacağız. Destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi. Eylem "Direne direne kazanacağız", "İnşaat işçisi yalnız değildir" sloganlarıyla sona erdi.