Ayışığı Ekin Sanat Derneği’nin Mart ayı Pazar Kahvaltısı kitapseverlerin iki yeni kitapla buluşmasını sağladı. Neşeli, sohbetli bir kahvaltının ardından Elif Can’ın “O An” isimli şiir kitabı ve Temade Çınar’ın “Yabancılaşmaya Karşı Beyin Egzersizleri” adlı kitapları tanıtıldı. Kitaplar üzerine kısa sohbetin ardından okurlar kitaplarını imzalattı.
Ayışığı Ekin Sanat Derneği’nde bir süredir her ayın son haftası gerçekleştirilen Pazar kahvaltıları devam ediyor. Her ay bir konu üzerine konuşmak, tartışmak, bilgi edinmek, yeni dostlarla tanışmak, birlikte paylaşıp, üretmek amacıyla gerçekleştirilen kahvaltılardan biri daha Mart ayının son haftasında gerçekleştirildi.
Bu ayın Pazar Kahvaltısı, heyecanla hazırlanan iki yeni kitapla ve yazarlarıyla buluşmayı sağladı. Mart ayının Pazar Kahvaltısı’nın 31 Mart yerel seçimlerine denk gelmesi nedeniyle daha az sayıda insanın katılımıyla gerçekleşti.
Mart ayı kahvaltısı için İzmir’den konuklar da gelmişti. Bu Pazar Kahvaltısı’nda gençler gelenleri karşıladı. Kahvaltıyı hazırladı ve neşeyle sohbetle yapılan kahvaltının ardından iki yeni kitapla tanışacağmızı ve isteynlerin kitaplarını imzalatabileceklerini aktardı.
Keyifli kahvaltının ardından kitapların hazırlık aşamasında yer alanlardan Sena Şat iki yeni kitabın hazırlık aşamalarını ve onları hazırlarken duydukları heyecanı aktardı. “Bir an önce çıksın istiyorduk. Çok da yoğun bir döneme denk geldi. Bazılarımız uykusuz geceler geçirdi. Ama şu an elimizde tutuyor olmak inanılmaz keyifli” diyerek kitaplar hakkında kısa bilgiler verdi. Ardından Elif Can’ın şiirlerinden oluşan “O An” adlı kitabı Fatma Yıldırım tanıttı. Uzun yıllardır tutsak olan Can’ın kısa şiirler yazdığını sonra bunun gelişerek tanıdığı dostlar, yaşadığı olaylar üzerine şiirlere dönüşmeye başladığını aktaran Yıldırım, “Yazar iyi bir birikim olan bir arkadaşımız, zaman zaman yazılarını, öykülerini de Önsöz Dergisi’nde paylaştık. Şiirler birikmeye başlayınca bir kitap haline getirmek gerekiyordu. Uzunca bir süre şiirlerin kitap haline getirilmesi için şairi ikna etmek gerekti. Şair yaşamında bir çok tarihi an’a tanıklık eden bir kadın tutsak. Kendisinde silinmez izler bırakan bazı anları da şiirleriyle anlattığı için “O An” ismini tercih ettik” diyerek Elif Can’ın 2005 ve 2018 yılları arasındaki şiirlerinden seçilerek hazırlanan kitaptan bir şiir okudu.
Şiirin ardından sıra “Yabanclaşmaya Karşı Beyin Egzersizleri’ne gelmişti. Kitabın yazarı Temade Çınar, İzmir’den gelerek okurlarıyla ve dostlarıyla buluştu. Çınar kahvaltıda yalnız dostlarıyla değil basılan kitabıyla da ilk kez buluşmuş oldu. Çünkü baskısı henüz bitmişti ve yazarı hem bir kahvaltıda konuk etmek hem de kitaplarını imzalatmak isteyenlerle buluşturmak üzere davet edilmişti.
Temade Çınar kitaptaki yazıların nasıl oluştuklarını anlattı. 40. sayısı çıkan Önösz Kültür Sanat Dergisi’nde yayınlanan bir yazının ardından bunu bir seriye dönüştüğünü ve yazdıkça da konuların çeşitlendiğini okurların da yönlendirmesiyle gelişerek devam ettiğini aktardı. Çalışırken ve kendimizi geliştirmek için okurken çevrenizdeki olaylara, ilişkilere, nesneler farklı yönlerden bakmayı da öğreniyoruz. Ben de gördüğüm bir tabela, bir reklam, bir yerlerde yapılan konuşma, belki tanıtım sloganı, belki bir deyim, kimi zaman hayatımızda yer etmiş bir alışkanlıklar üzerine düşünmeye başladım. Bir benzin istasyonunu kampanyası dikkatimi çekmişti. Bunu sorgulayarak bir yazı yazmıştım. Sonra başka bir şey dikkatimi çekti onun üzerine yazdım. Zamanla pek çok şeyi sorgulamaya, farklı yönleriyle pek çok şeyi incelemey başladım.
İlk yazdığım yazının böyle bir seri haline geleceğini hiç düşünmemiştim. Dostların yazılar üzerine değerlendirmeleri, okurlardan gelen yanıtlar beni de geliştirdi ve yazılara devam ettik. Önsöz yayın kurulunun da bir sürprizi oldu bana aslında. Burada hem dostlarla bir arada keyifli bir kahvaltıda buluşmamı sağlamış oldular. Hem de yeni iki kitabı elimde tutuyor olmanın heyecanını yaşamak çok güzel” dedi ve kitaptan kısa parçalar okudu.
Kitaplar ve yazarları konusunda sohbet edildi. Fakat Pazar günü de olsa herkesin başka programları da vardı ve elbette yazarla buluşmuşken kitap imzalatmamak olmazdı. Okurlar kitaplardan kısa bölümler okurken bir yandan da kitaplar imzalatılarak bir Pazar Kahvaltı Keyfi de keyifli okumalara dönüşerek sona erdi.