< Küba, Sosyalizm Ve Yeni İnsan

Ayışğı Ekin Sanat Derneği Küba eski milletvekili Lázara Borrayo Tolón ile Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde 'Küba Sosyalizm ve Yeni İnsan' konulu etkinlik gerçekleştirdi.

İSTANBUL - Ayışığı Ekin Sanat Derneği’nin kuruluşunun 30.yılı kapsamında düzenlenen etkinliklerin bir yenisi daha geçtiğimiz 14 Ekim Pazar günü Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşti.

Dernek adına yapılan konuşmada bu etkinliğin Ekim ayında düzenlenmesinin nedeninin Ekim ayının Küba’da Che ve Camilo günleri olarak geçmesi olduğu anlatıldı. Bilindiği gibi devrimin önderlerinden Ernesto Che Guevara 9 Ekim 1967’de ve Camilo Cienfuegos 28 Ekim 1959’da ölümsüzleşmişti. Bundan dolayı Kübalılar 8-28 Ekim arasını Che ile Camilo’yu anma günleri olarak çeşitli etkinlikler ile geçiriyorlar.

Etkinlik boyunca Küba Parlamentosu eski vekili Lázara Borrayo Tolón, Küba ve yeni insan hakkında merak edilen soruları cevapladı.


Yeni insan kavramının öneminden bahseden Tolón’un konuşmasından başlıklar;
-Küba'da çocuk ana rahmine düştüğü andan itibaren sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına ve eğitim hakkına sahiptir. Ve evrensel insani değerlerle yetiştirilir.

-Çocukların yaşlarına göre kendi örgütlülükleri ve federasyonları vardır ve bunlar politik örgütlenmelerdir. Gençler devletin politikalarını eleştirir, değiştirme hakkına sahiptir. Karşı olduğu ya da uygulanmasını istediği konuları meclise getirir ve burada karar hakkına sahiptir.

-Küba'da fiziksel, zihinsel sorunu olan çocuklar özel çocuklar olarak görülür. Eğitimleri için tüm imkanlar sağlanır ve meclislerde yönetimlerde yer alabilirler. Küba Komünist Partisi MK koruması altındadır.

-Gençler öğrenci olsun işçi olsun örgütlüdür, politiktir, mecliste yetişkinlerle birlikte karar hakkına sahiptir. 4 yılda bir kongreleri vardır. Gençler Genç Komünistler Birliği üyesidir. GKB'nin de 4 yılda bir kongresi yapılır, yönetimi ve politikalarını belirler. Mecliste karar haklarını kullanırlar.


İşçilerin günlük yaşamlarından elektrik-su faturalarına, Kübalı emekçilerin enternasyonal birlikteliklerinden sanat okullarına, bilime, üniversite eğitimine birçok konuda gelen sorular yanıtlandı.

Etkinlik sonrası herkese teşekkür eden Tolón Türkiye halklarıyla birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi. Toplu çekilen fotoğraflar ardından etkinlik sona erdi.