Güney Kore ve ABD, bir ABD uçak gemisi ve her iki taraftan 20'den fazla savaş gemisinin yer aldığı Kore Yarımadası yakınlarında ortak deniz tatbikatlarına 26 Eylül Pazartesi günü başladı.
Dört günlük tatbikat, Güney Kore-ABD ittifakının "güçlü iradesini" göstermek için nükleer enerjili uçak gemisi USS Ronald Reagan'ın varlığıyla Doğu Denizi'nde başladı. Donanma yetkilileri, birleşik operasyonlar için askeri yeteneklerini bilediğini söyledi.
Manevra için, her ikisi de Güney Kore tarafından olmak üzere 7.600 tonluk bir Aegis muhrip ve 4.400 tonluk bir muhrip ve ayrıca USS Ronald Reagan taşıyıcı grev grubu da dahil olmak üzere 20'den fazla savaş gemisi seferber edildi.
Bu Kore-Amerika tatbikatında, saldırı grubu Nimitz sınıfı nükleer güçle çalışan uçak gemisi, USS Chancellorsville güdümlü füze kruvazörü, USS Barry Arleigh Burke sınıfı muhrip ve USS Benfold güdümlü füze destroyerinden oluşuyor.
Nükleer güçle çalışan denizaltı USS Annapolis'in de bu deniz tatbikatına katılması planlanıyor.
Son beş yılda ilk kez bir ABD uçak gemisi ortak askeri tatbikatlar için Kore'yi ziyaret etti.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ise ortak tatbikatı Kuzey'i işgal etme provası olarak nitelendirerek kınadı. Cevap olarak Doğu Denizi'ne iki balistik füze fırlattığı söylendi. Fırlatma, ABD ve Güney Kore'nin Doğu Denizi'nde gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatlarla aynı zamana denk geldi.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de Güney Kore’yi ziyaret edip, askerden arındırılmış bölgeyi ziyaret etmesi, 29 Eylül günü de Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile görüşmesi planlanmıştı. Kamala Harris Tokyo'da Avustralyalı ve Güney Koreli liderlerle bir araya gelerek, Kuzey Kore'nin son balistik füze testinin ardından ABD'nin bölgesel barış ve güvenliğe olan bağlılığını vurguladı.
Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore testlerini kınarken, ABD Dışişleri Bakanlığı da, bunun yakındaki ülkeler ve uluslararası toplum için bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Japon Savunma Bakan Yardımcısı Toshiro Ino da BM kararlarını ihlal ettiği için Kuzey Kore'nin füze fırlatmasını da kınadı.
Ancak her füze atış denemelerini açıklamalar yaparak duyuran KDHC, herkesin koro halinde kınadığı deneme atışlarına dair bir açıklama yapmadı. Bu da ya denemelerin gerçekleşmediğini, ya da başarısızlıkla sonuçlandığı, hedefe ulaşamadığı seçeneklerini gündeme getiriyor.