İngiliz Posta İşçileri Grevi Sürdürüyor

İngiltere’de demiryolu ve posta işçileri Ağustos’un ortasından itibaren eylem ve grevlerle Ada’yı sarsıyor.

İletişim İşçileri Sendikası (CWU) da Royal Mail Group işçilerinin devam eden yaşam maliyeti kriziyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için işçilerin ücretlerini artırmasını talep etti, bir dizi grev kararı aldı.

Kendilerine verilen %2’lik zammı kabul etmeyen posta işçileri 26 Ağustos, 31 Ağustos, 8 Eylül ve 9 Eylül'de grevler organize etti. İngiltere’de postacılık sektörü, 2020-21'de 35 milyon sterlin (42.25 milyon dolar) ve 2021-22'de 39 milyon sterlin (47.08 milyon dolar) kar açıklasa da, işçilere 2021-22’de herhangi bir zam yapmazken. 2022-23 için de %2'lik bir zammı reva gördü. Posta-kargo işçileri, Covid-19 salgını sırasında "temel işçi" olarak sınıflandırılmalarına rağmen, Royal Mail'in kendilerine sadece %2 zam teklif etmelerine karşı öfkeliler.

Bugün (31 Ağustos Çarşamba) devlete ait eski posta şirketi Royal Mail'in çalışanları maaş koşullarına karşı yeniden grevdeydi. CWU üyeleri ülke genelindeki postanelerin önünde protesto eylemleri düzenlerken, greve 100.000'den fazla işçi katıldı. Böylelikle bu yaz İngiliz işçilerinin en büyük eylemi gerçekleşmiş oldu.

İngiltere’de Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) de enflasyon ve yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle 18 Ağustos Perşembe günü eylemlere başlamıştı. 19 Ağustos’ta da hayatı felç eden bir greve gittiler, tren-metro seferlerinin sadece %20’si gerçekleşebildi.

Enflasyonun ülkede son 40 yılın en yüksek seviyesi olan %10,1’e yükselmesi, diğer sektörlerde de eylemlerin yayılacağını gösteriyor.