< Siyonist Kongre Ve Filistinle Dayanışma

29 Ağustos 1897 yılında Basel'de Theodor Herzl liderliğinde toplanan I. Siyonist Kongre’nin yıldönümünde yine Basel’de İsrail’in önde gelen kişilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. İsviçreli antifaşistler de İsrail’in Filistin’e karşı yaptığı katliamları ve İsrail siyonizmini protesto eden bir eylem düzenledi.

Kitle 15.00’da Die Wette Park’ta “Filistin'e Özgürlük” pankartı arkasında toplandı ve konuşmaların ardından şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Asker ve polisin şehrin bir çok yerinde önlem aldığı eyleme Zürih ve Cenevre’den de katılanlar olurken, ağırlıklı olarak Filistin bayrağı taşındı.

Yürüyüşe geçen kitle Basel’in ana caddelerinden ClaraPlatz’a Filistin'e özgürlük ve enternasyonal dayanışma sloganları ile yürüdü.

Avusturyalı Yahudi bir gazeteci olan Theodor Herzl, 1896'da yazdığı Judenstaat (Yahudi Devleti) isimli bir kitapta Siyonizm'in kuruluşunu anlatmış, 1897'de I. Siyonist Kongre ile Dünya Siyonist Teşkilâtı kurulmuştu. Kongre ile 1897'ye kadar Yahudilerin, Filistin'de toplanması ve Yahudi devleti kurulması bir fikir iken, 1897'de hedef haline getirilmişti

Basel'de hem bu toplantı hem de anti faşistlerin yürüyüşü nedeniyle polis tüm sokakları bariyerlerle kapatmış durumda. Yürüyüşün yapıldığı ana cadde dışında tüm sokaklar, yürüyüşün farklı noktalara dağılmaması için polis bariyerleri ile kapatılmış durumda. Siyonist Toplantı’nın yıldönümü etkinliğine İsrail Cumhurbaşkanı ve İsrailli diplomatların da geldiği, bu kadar güvenliğin onları korumak için alındığı söyleniyor.

Kitle İngilizce-Almanca-Fransızca sloganlarla Basel parlamentosunun önüne geldi. Kısa konuşmalardan sonra Parlamento önünde oturma eylemine başlandı.

Oturma eyleminden sonra kitle tekrar parlamentonun önünden yürüyüşe geçti. “Filistin'e Özgürlük” ve “Tüm Politik Tutsaklara Özgürlük” sloganları atılıyor. Bu arada eylemde pankartı taşınan FHKC'li Georges İbrahim Abdallah da 84 yılından bu yana Fransa zindanlarında tutsak.

Clara Köprüsü eylemciler tarafından tümden kapatıldı. Süren yürüyüş, polis helikopterleri tarafından havadan da dakika dakika izleniyor.

Yaklaşık 2 saat süren yürüyüşte kitle Claraplatza geldi ancak dağılmıyor, slogan ve marşlarla bekliyor. Polis, kitlenin daha ileriye gitmemesi için önlerindeki üç sokağı bariyerlerle kapattı.

Polis, kitle ile aralarında duran insanlara ve gazetecilere “aralarından çekilme” uyarısı yapmaya başladı.

Kitle yürüyüşe geçmedi ama dağılmıyor da. İngilizce-Almanca-Fransızca “Filistin'e Özgürlük” sloganı atarak bekliyor

Slogan ve marşlarla bir süre daha bekleyen kitle, yavaş yavaş dağılmaya başladı