Haftalar süren ayaklanmanın ardından halkla varılan uzlaşma sonucu kurulan Sri Lanka hükümeti, 22 Ağustos'ta Terörizmin Önlenmesi Yasası (PTA) kapsamında 3 öğrenciyi tutukladı. 1979’da uygulamaya konan PTA, polise 90 günlük gözaltı dahil, sınırsız, geniş yetki veriyor.

Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu (IUSF)’ndan Wasantha Mudalige ve Galwewa Siridhamma Thero ile Bhikku (Keşişler) Federasyonu’ndan Kelaniya Üniversitesi Öğrenci Birliği üyesi Hashantha Jawantha Gunathilake 18 Ağustos günü Colombo'daki bir öğrenci mitinginde gözaltına alınmıştı.

Düzenlenen mitingde yaklaşık 2 bin protestocu, 'Ranil-Rajapaksa Cuntası'na ve ülkede devam eden ekonomik krize karşı çıktı. Öğrencilerin en önemli taleplerinden biri, “acil önlemler” kapsamında tutuklanan hükümet karşıtı protestocuların derhal serbest bırakılmasıydı. ;Ancak yürüyüşün başlamasından kısa bir süre sonra çevik kuvvet polislerinin saldırısına uğrayan öğrenciler, tazyikli su ve biber gazıyla karşılaştı.

Eylemde 21 öğrenci gözaltına alındı. Bir çoğu kefaletle serbest bırakılırken, PTA kapsamında üç öğrencinin tutuklanması, protestolarla karşılandı.

Ayaklanmadan sonra iktidarı alan Başkan Wickremesinghe hükümeti, iktidardaki ilk birkaç haftasında başkent Kolombo'daki protestoları acımasızca bastırması ve muhalefeti ortadan kaldırması nedeniyle eleştiriliyor. Hükümet aynı zamanda geçtiğimiz ay Başkan Rajapaksa'yı deviren hükümet karşıtı ayaklanmaya katılanları tutuklamaya başladı.